Σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα θα πάρει η ΔΕΗ τις τελικές αποφάσεις για το καύσιμο το οποίο θα χρησιμοποιεί η «Πτολεμαΐδα V». Καθώς το εργοστάσιο, ισχύος 660 ΜW, θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2022 και με δεδομένο ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις διεθνώς κινούνται πλέον με ασύλληπτους ρυθμούς, η ΔΕΗ έχει αποφασίσει να «πάρει» το χρόνο της.

Και χωρίς να προκαταλάβει αποφάσεις, θα επιλέξει σύμφωνα με τις πληροφορίες του Energypress, το συμφερότερο καύσιμο, όσον αφορά τα κόστη κάθε μιας από τις διαθέσιμες τεχνολογίες, ανάλογα με το πως θα έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα στα τέλη του 2021. Τούτο σημαίνει ότι παραμένουν ανοικτά όλα τα σενάρια ως προς το δηλαδή αν η νέα μονάδα θα «καίει» στο απώτερο μέλλον φυσικό αέριο, βιομάζα, απορρίμματα ή ένα συνδυασμό των παραπάνω λύσεων.

Το μόνο βέβαιο είναι πως αν και η μονάδα σχεδιάστηκε για να είναι λιγνιτική, έχει αποφασιστεί ότι μετά από μια σύντομη περίοδο έξι ετών, δηλαδή από το 2028 και μετά, θα αλλάξει μείγμα καυσίμου. Ειδικά μάλιστα για την βιομάζα, όπως είχε δηλώσει παλαιότερα ο επικεφαλής της επιχείρησης Γ.Στάσσης, αποτελεί πλεονέκτημα ότι στο σημείο υπάρχει η δυνατότητα, αυτή να παράγεται επιτόπου στα παλιά λιγνιτικά εργοστάσια. Σύμφωνα με παλαιότερες πληροφορίες, εφόσον τελικά επιλεγεί αυτή η λύση, η ΔΕΗ θα εισφέρει τις εκτάσεις στις οποίες αγρότες και συνεταιρισμοί θα καλλιεργούν τα φυτά που θα υποδειχθούν ως τα πλέον πρόσφορα, με κριτήριο το ενεργειακό τους περιεχόμενο αλλά και τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής. Εδώ και καιρό μάλιστα έχει ζητηθεί από την ιαπωνική Mitsubishi, που είναι ο κατασκευαστής του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού να εκπονήσει μελέτη για τη βέλτιστη επιλογή ως προς το καύσιμο που θα αξιοποιεί η νέα μονάδα μετά το 2028.

Στο τραπέζι άλλωστε βρίσκεται και παλαιότερη πρόταση για συνέχιση της αξιοποίησης του λιγνίτη με την τεχνολογία δέσμευσης, χρήσης και αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα (Carbon Capture Utilisation and Storage – CCUS). Ενα τέτοιο σενάριο, δηλαδή η κατασκευή μονάδας κατακράτησης CO2 στη «Πτολεμαΐδα V» θα οδηγούσε σε μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα (Zero Net Carbon Footprint), ενώ η εγκατάσταση δέσμευσης CO2 θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πόλος έλξης για νέες βιομηχανίες στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας (industrial cluster).

[..]