Τουλάχιστον 11 είδη ψαριών τα οποία φαίνονται να έχουν τη δυνατότητα να περπατούν υποδεικνύει έρευνα διεθνούς ομάδας επιστημόνων.

Τα ευρήματα αυτά βασίζονται σε αξονικές τομογραφίες και έναν νέο εξελικτικό χάρτη της οικογένειας Balitoridae στην οποία ανήκει το μόνο ζωντανό είδος ψαριού που έχει εντοπιστεί να περπατά: Ένα σπάνιο ψάρι γνωστό ως Cryptotora thamicola. Ο εντοπισμός των ειδών που διαθέτουν δυνατότητες βαδίσματος μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να διαπιστώσουν πώς εμφανίστηκαν τα πρώτα σπονδυλωτά που μπορούσαν να περπατούν.

Στο πλαίσιο της έρευνας αυτής, ερευνητές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Φλόριντα, του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Νιου Τζέρσεϊ, του Πανεπιστημίου της Πολιτείας της Λουϊζιάνα και του Πανεπιστημίου Μαέχο στην Ταίλάνδη ανέλυσαν τη δομή των οστών περίπου 30 ειδών της οικογενείας, περιγράφοντας για πρώτη φορά τρεις κατηγορίες σχημάτων λεκάνης. Με βάση το σχήμα του οστού που συνδέει τις ραχοκοκκαλιές κάποιων ψαριών με τα πτερύγια της λεκάνης, η ομάδα διαπίστωσε ότι άλλα 10 είδη μοιράζονται κοινά χαρακτηριστικά με το Cryptotora thamicola.

[..]