«Η προσπάθεια τόσο του υπουργού όσο και της κυβέρνησης της ΝΔ να περάσει το μήνυμα πως ο λαός της Δυτικής Μακεδονίας έχει αποδεχτεί την απολιγνιτοποίηση δεν πρέπει να περάσει. Οι εργαζόμενοι και ο λαός πρέπει να βρεθούν σε θέση μάχης απέναντι στην απολιγνιτοποίηση, συνολικά απέναντι στον αντεργατικό οδοστρωτήρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση προς όφελος του κεφαλαίου», τονίζει το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια, σε σχόλιό του, για την επίσκεψη του υπουργού Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη στη Δυτική Μακεδονία.

«Εν κρυπτώ και μακριά από τους εργαζόμενους και το λαό ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, επισκέφτηκε την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, γνωρίζοντας πως οι εργαζόμενοι και ο λαός βρίσκονται σε αναβρασμό ύστερα και από τη δημοσίευση του master plan για την απολιγνιτοποίηση», αναφέρει το Σωματείο.

«Οι προτάσεις και οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης που εξειδικεύτηκαν στο master plan χαρίζουν δισ. ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους, τους απαλλάσσουν και από φόρους, τους δίνουν επενδυτικά κίνητρα», τονίζει και σημειώνει: «Στο master plan τα όποια εργατικά δικαιώματα πάνε περίπατο. Οι εργαζόμενοι της περιοχής μας βιώνουν εδώ και χρόνια τη σκληρή εκμετάλλευση στις εργολαβίες, γνωρίζουν από δουλειά με ημερομηνία λήξης. Κουβέντα δεν έχει βγάλει η κυβέρνηση για την απλήρωτη δουλειά, τις απλήρωτες υπερωρίες και απολύσεις, τώρα έρχεται όλα αυτά να τα κάνει και νόμους του κράτους».

Τα όποια επενδυτικά σενάρια, προσθέτει το Σωματείο, «φαντάζουν για τους εργαζόμενους όνειρα θερινής νυκτός τη στιγμή που τα σχέδιά τους με το κλείσιμο μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ ΑΕ και γενικότερα θα στείλει περισσότερους εργαζόμενους στα Τάρταρα της ανεργίας. Και αυτό σε μια περιοχή που τα ποσοστά ανεργίας εδώ και χρόνια ξεπερνάνε το 30% και πάνω από 60% στους νέους».

Σημειώνουμε για ακόμη μια φορά, καταλήγει, «πως τεράστιες είναι οι ευθύνες των πλειοψηφιών του συνδικαλιστικού κινήματος στην περιοχή πως συμμετέχουν σε ομάδες εργασίες αλλά και στους διαλόγους με το συντονιστή της απολιγνιτοποίησης. Το master plan φέρει και τη δικιά τους υπογραφή και είναι υπόλογοι απέναντι στους εργαζόμενους».