Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες συνταξιούχοι

Εργαζόμενοι, άνεργοι

Το «δεύτερο κύμα» της πανδημίας είναι εδώ με μεγαλύτερη ένταση και κυριολεκτικά θερίζει. Τα κρούσματα συνεχώς αυξάνονται όπως επίσης οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι. Η κυβέρνηση όλους αυτούς τους μήνες δεν πήρε ουσιαστικά μέτρα για την στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, αλλά σε κάθε περίπτωση εντείνει την αντιλαϊκή της πολιτική με πρόσχημα την πανδημία. Έχει τεράστιες ευθύνες που από το καλοκαίρι ακόμα έκανε «λάστιχο» τα υγειονομικά πρωτόκολλα προκειμένου να γίνει η είσοδος των τουριστών στη χώρα και να κερδοσκοπήσει το τουριστικό κεφάλαιο και διατήρησε την απαράδεκτη κατάσταση στα σχολεία και στα εκπαιδευτήρια καθώς στοιβάζονται μαθητές και φοιτητές σε ακατάλληλες αίθουσες, και χιλιάδες ανθρώπους να συνωστίζονται καθημερινά στα ΜΜΜ, ενώ παράλληλα για μια φορά ακόμα προβάλλει το αφήγημα της ατομικής ευθύνης τον στο λαό και ιδίως στους νέους.

Όπως σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας έτσι και στο Γ.Ν. Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο» τα προβλήματα μεγαλώνουν και οξύνονται.

Από την περασμένη εβδομάδα έχουν σταματήσει τα τακτικά ιατρεία, ουσιαστικά έχουν σταματήσει κάθε είδους χειρουργικές επεμβάσεις και εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα και ογκολογικά περιστατικά. Το νοσοκομείο έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο μιας νόσου με ότι αυτό συνεπάγεται για την παρεχόμενη ποιότητα υγείας του λαού της περιοχής μας.

Καθώς έχει από καιρό ξηλωθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ρωτάμε: Που θα απευθυνθούν οι λαϊκές οικογένειες για την υγεία τους; Σπρώχνονται ναι ή όχι στα ιδιωτικά κέντρα υγείας και στους ιδιώτες γιατρούς; Πόσο μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά ο συνταξιούχος και ο άνεργος;

Είναι άμεση ανάγκη να λειτουργήσει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με τα Κέντρα Υγείας να παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην αντιμετώπιση του Covid-19, στην διάγνωση των περιστατικών, την ιχνηλάτηση των φορέων και την παραπέρα διευθέτηση τους. Επιπλέον στην διαχείριση όλων των άλλων περιστατικών που καθημερινά προκύπτουν. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ενισχυθεί αποφασιστικά η ΠΦΥ, με ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό κλπ. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία που αυτή τη στιγμή κλείνουν τις κλινικές τους και τις μετατρέπουν σε μονάδες Covid-19 και αναστέλλουν την λειτουργία τους, όπως γίνεται με το Μποδοσάκειο νοσοκομείο.

Είναι επιτακτική ανάγκη το νοσοκομείο να λειτουργήσει με βάσει τις συνολικές ανάγκες του λαού της περιοχής μας, γι αυτό απαιτείται:

  • Ιατρικό, νοσηλευτικό και προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι και επικουρικοί.
  • Να εξοπλιστούν τα τμήματα με τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Αναπνευστήρες, μόνιτορ, καρδιογράφους κλπ
  • Να γίνουν προσλήψεις μόνιμων πληρωμάτων στο ΕΚΑΒ.
  • Να γίνει επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, των διαγνωστικών κέντρων, των μικροβιολογικών εργαστηρίων.

Το ΠΑΣΑΣ-ΔΕΗ καλεί μαζί με τα ταξικά συνδικάτα όλους τους συνταξιούχους, όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους, την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου στις 12μ στην είσοδο του «Μποδοσάκειου» Νοσοκομείου να απαιτήσουμε την υγεία που μας αξίζει.