Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το φεγγάρι σιγά σιγά σκουριάζει, και μάλιστα η Γη είναι εν μέρει υπεύθυνη για αυτό που συμβαίνει. Μια νέα έρευνα, η οποία μελετά δεδομένα από το Chandrayaan-1 του Ινδικού Διαστημικού Ερευνητικού Οργανισμού, αποκαλύπτει ότι οι πόλοι του έχουν μια πολύ διαφορετική σύνθεση από τους υπόλοιπους.

Μελετώντας το φως που αντανακλάται από τους πόλους, o Shuai Li, του Πανεπιστημίου της Χαβάης βρήκε τη φασματική υπογραφή του αιματίτη. Ο αιματίτης είναι μια μορφή οξειδίου του σιδήρου, κοινώς γνωστή ως σκουριά. Ωστόσο, για να γίνει το σίδερο σκουριά πρέπει να υπάρχει οξυγόνο, κάτι που το φεγγάρι είναι γνωστό ότι δε διαθέτει.

Η παρουσία σκουριάς μπορεί να εξηγηθεί με τρεις τρόπους. Αν και το φεγγάρι δεν έχει ατμόσφαιρα, έχει ίχνη ποσότητας οξυγόνου λόγω του μαγνητικού πεδίου της Γης. Το οξυγόνο μπορεί να ταξιδέψει μέσω του μαγνητικού πεδίου της Γης.

Είναι επίσης πιθανό ότι περισσότερο οξυγόνο μεταφέρθηκε στο φεγγάρι όταν ήταν πιο κοντά στη Γη, καθώς τα δύο σώματα έχουν απομακρυνθεί το ένα από το άλλο για δισεκατομμύρια χρόνια.

Μια άλλη αιτία είναι η ποσότητα υδρογόνου που υπάρχει στο φεγγάρι. Το υδρογόνο βομβαρδίζει τόσο το φεγγάρι όσο και τη Γη, διασχίζοντας το διάστημα μέσω ηλιακών ανέμων από τον Ήλιο. Επίσης είναι ένας διαλύτης, που σημαίνει ότι προσθέτει ηλεκτρόνια στα υλικά με τα οποία έρχεται σε επαφή, σε αντίθεση με έναν οξειδωτή που αφαιρεί τα ηλεκτρόνια.

Ο τρίτος παράγοντας είναι ο υδάτινος πάγος που υπάρχει στο φεγγάρι, που βρίσκεται κάτω από σεληνιακούς κρατήρες στην άκρη του φεγγαριού. Ο Li ανέφερε ότι τα σωματίδια σκόνης που το χτυπούν τακτικά θα μπορούσαν να απελευθερώσουν αυτά τα μόρια νερού, αναμειγνύοντας με σίδηρο, και στη συνέχεια θερμάνθηκαν για να αυξήσουν το ρυθμό οξείδωσης.

[..]