Επίσκεψη στην Δυτική Μακεδονία έκανε χθες ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης. Συγκεκριμένα πήγε την Ακρινή, τη λίμνη Πολυφύτου, το κτήμα ΑΛΦΑ στο Αμύνταιο και τη σύγχρονη Μονάδα Ολοκληρωμένης Επεξεργασίας Αποβλήτων της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ.

Στην Ακρινή ο Υπουργός δήλωσε: "Είναι στο χέρι σας να αποκαταστήσετε την αδικία χρόνων. Η ζημιά έχει γίνει.Μια ζωή έχετε στο μυαλό σας ότι έκανα νένα καλό στην Ακρινή, στην Κοζάνη, στη Μακεδονία. Είναι ψηφισμένη η απόφαση για τη μετεγκατάσταση της Ακρινής"

Ο κ. Χατζηδάκης αφού ξεναγήθηκε στο χωριό και συνομίλησε με τους κατοίκους επεσήμανε ότι στο σχέδιο της κυβέρνησης με το τέλος του λιγνίτη είναι να γίνει μια καινούργια αρχή και η δίκαιη μετάβαση μια μεγάλη πρόκληση για μια περιοχή που θα πρέπει να στηρίζεται όχι μόνο στην ενέργεια, αλλά και στην βιομηχανία, τη βιοτεχνία, στον εναλλακτικό τουρισμό και στην βιολογική γεωργία, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αποκατάσταση των εδαφών από την εξορυκτική δραστηριότητα. Υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι ήρθε ο ίδιος να δει προβλήματα και να κλείσει εκκρεμότητες που υπάρχουν στην περιοχή, όπως υποσχέθηκε στους κατοίκους.

“Εσείς δείχνετε τον δρόμο στο θέμα της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων στην χώρα”, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, απευθυνόμενος στους δημάρχους και τα στελέχη της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ κατά την επίσκεψη του στις εγκαταστάσεις του νέου εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων στην Κοζάνη. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Περιβάλλοντος θα υποστηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις το όραμα και το σχέδιο που έχει η ΔΙΑΔΥΜΑ για την ίδρυση και δημιουργία πάρκου κυκλικής οικονομίας, ένα όραμα “που ταιριάζει με τους στόχους της κυβέρνησης, αλλά και τις προτεραιότητες που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επισήμανε ότι -με βάση το σχέδιο που έχει καταρτιστεί- το επόμενο διάστημα “θα δημιουργηθούν 17 αντίστοιχα εργοστάσια διαλογής και επεξεργασίας απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα” και πρόσθεσε ότι ο στόχος που έχει τεθεί “είναι τέτοιες μονάδες να δημιουργηθούν σε κάθε σημείο της χώρας”.

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση, για την επίσκεψη:

Πράσινο και ευρωπαϊκό είναι το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας, υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης κατά την χθεσινή επίσκεψή του στις Περιφερειακές Ενότητες Φλώρινας και Κοζάνης. Όπως σημείωσε ο κ Χατζηδάκης, ο λιγνίτης αποσύρεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, τόσο για λόγους περιβαλλοντικούς, όσο και για οικονομικούς. Είναι πλέον το ακριβότερο καύσιμο. Γι’ αυτό το λόγο η κυβέρνηση εκπόνησε ένα σφαιρικό σχέδιο (masterplan) για τη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών με το οποίο δεν παύει μόνο η μονόπλευρη στήριξή τους από τον λιγνίτη, αλλά και προβλέπεται η στήριξη της ανάπτυξής τους σε πέντε πυλώνες:

1.Καθαρή ενέργεια 2.Βιομηχανία, βιοτεχνία και εμπόριο 3.«Έξυπνη» αγροτική παραγωγή 4.Βιώσιμος τουρισμός 5.Τεχνολογία και εκπαίδευση

Κατά την επίσκεψή του, στην οποία τον συνόδευε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, ο κ. Χατζηδάκης επισκέφθηκε:

  • Το χωριό Ακρινή στην Κοζάνη, όπου συζήτησε με τους κατοίκους τα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλούνται από την λειτουργία των λιγνιτωρυχείων.
  • Τη λίμνη Πολυφύτου, η οποία μετά την απολιγνιτοποίηση θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και την άρδευση των κτημάτων γύρω από τη λίμνη.
  • Το κτήμα ΑΛΦΑ στο Αμύνταιο, που είναι μια σημαντική επένδυση στο χώρο της οινοποιίας, με εξαγωγικό προσανατολισμό
  • Και τη σύγχρονη Μονάδα Ολοκληρωμένης Επεξεργασίας Αποβλήτων της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ (Διαχείριση Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας) για την κατασκευή της οποίας είχε συμβάλει και ο ίδιος, ως υπουργός Ανάπτυξης. Εκεί εξέφρασε τη στήριξή του στο σχέδιο της ΔΙΑΔΥΜΑ για τη δημιουργία Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας στην περιοχή.

Τον κ. Χατζηδάκη και την κ. Σδούκου συνόδευαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης και οι βουλευτές Στάθης Κωνσταντινίδης, Παρασκευή Βρυζίδου, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Γιώργος Αμανατίδης και Γιάννης Αντωνιάδης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας συναντήθηκε επίσης με τους δημάρχους Κοζάνης Λάζαρο Μαλούτα, Φλώρινας Βασίλη Γιαννάκη, Σερβίων Χρήστο Ελευθερίου, Βελβεντού Μανώλη Στεργίου και Αμυνταίου Άνθιμο Μπιτάκη Ο κ. Χατζηδάκης έκανε δηλώσεις για την πορεία της απολιγνιτοποίησης και την διαχείριση αποβλήτων. Ακολουθούν τα βασικά σημεία:

Απολιγνιτοποίηση

«Θέλουμε να υπάρξει μια καινούρια αρχή για τη Δυτική Μακεδονία, να μην εξαρτάται μόνο από την ενέργεια ακόμα και αφού περάσουμε στις ΑΠΕ. Θέλουμε να στηρίζεται και στη βιομηχανία, στη βιοτεχνία, στον εναλλακτικό τουρισμό, την «έξυπνη» γεωργία. Κατά την επίσκεψή μου είδα ότι η Δυτική Μακεδονία μπορεί να έχει μέλλον πέρα από το λιγνίτη. Εδώ μπορεί να αναπτυχθεί μια σειρά δραστηριοτήτων και έχουμε δύο βασικά εργαλεία προς αυτή την κατεύθυνση. Το ένα είναι τα 5 δις ευρώ που θα δοθούν στις λιγνιτικές περιοχές, ποσό δεκαπλάσιο σε σχέση με το Περιφερειακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας. Το άλλο είναι το πλαίσιο των επενδυτικών-φορολογικών κινήτρων που θα οριστικοποιηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα προσελκύσουν μεγάλες και σημαντικές επενδύσεις.

Ήδη υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός και την Τετάρτη παρουσίασα 16 εμβληματικές επενδύσεις, εκ των οποίων οι 11 αφορούν στη Δυτική Μακεδονία. Είναι κρίσιμο να μην υπάρξει κενό, γι’ αυτό θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε γρήγορα τα σχέδια αποκατάστασης των ορυχείων. Μας ενδιαφέρει αυτοί που σήμερα σκάβουν, αύριο να σκεπάζουν, έτσι ώστε οι εργολαβικοί εργαζόμενοι να μην έχουν πρόβλημα και να μην έχει πρόβλημα μετάβασης η περιοχή. Αυτή είναι η κατεύθυνσή μας, η αλλαγή μοντέλου για την περιοχή με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τους κανόνες που έχουν υιοθετηθεί για τη δίκαιη μετάβαση». Διαχείριση αποβλήτων

«Η Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων τη Δυτικής Μακεδονίας με την οποία είμαι προσωπικά συνδεδεμένος δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει και η υπόλοιπη χώρα. Δυστυχώς η φιλοσοφία που υπάρχει στην Ελλάδα είναι «όχι στη δική μου αυλή». Έτσι έχουμε χάσει δεκαετίες σπρώχνοντας τα σκουπίδια από τη μία περιοχή στην άλλη και έχουμε ακόμα και σήμερα ανεξέλεγκτες χωματερές, τις οποίες όμως είμαστε αποφασισμένοι να κλείσουμε οπωσδήποτε μέχρι το τέλος του 2022. Εγκρίναμε πρόσφατα στο Υπουργικό Συμβούλιο το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, τον προγραμματισμό μας για την επόμενη 10ετία. Θα εισάγουμε άμεσα με νομοσχέδιο μηχανισμούς τιμολόγησης έτσι ώστε να μπορούν οι δήμοι να εισάγουν σταδιακά ένα αντικίνητρο για τους πολίτες, ώστε να μην πετάνε τα σκουπίδια τους χωρίς καμία διαλογή. Επίσης καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια για τον λεγόμενο καφέ κάδο για τα οργανικά απόβλητα, ξεκινώντας από τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία.

Και θα συνεχίσουμε φυσικά την προσπάθεια κατασκευής Μονάδων Διαχείρισης Απορριμμάτων. Σχεδιάζουμε την δημοπράτηση 17 μονάδων έως το τέλος του έτους σε όλη την Ελλάδα, όταν από συστάσεως ελληνικού κράτους λειτουργούν έξι. Η Δυτική Μακεδονία αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για άλλες Περιφέρειες. Δεν έχει μόνο προβλήματα, αλλά και παραδείγματα επιτυχίας –πέρα από τη διαχείριση απορριμμάτων-, όπως είναι οι εναλλακτικές καλλιέργειες και ο χειμερινός τουρισμός.

Εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε για να προχωρήσει αυτός ο σχεδιασμός για τη διαχείριση απορριμμάτων γιατί τα περιθώρια είναι ασφυκτικά. Οι δαπάνες για κατασκευή ΜΕΑ στο επόμενο ΕΣΠΑ παύουν να είναι επιλέξιμες, γιατί η Ευρώπη θεωρεί ότι έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Οπότε πρέπει να τρέξουμε, γιατί στην Ευρώπη έχουν στόχο πια να περιορίσουν την ταφή στο 10%, όταν εμείς έχουμε ταφή 80%. Θα προχωρήσουμε χωρίς να λογαριάζουμε το πολιτικό κόστος. Το μεγαλύτερο κόστος είναι να περάσει και αυτή η προγραμματική περίοδος και να μην έχουμε κοινοτικά κονδύλια στη συνέχεια για να μπορέσουμε να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση».