Ξεκίνησε στη φάρμα γουνοφόρων ζώων, όπου έχουν εντοπιστεί θετικά στον στον κορωνοϊό, η θανάτωση και ο ενταφιασμός των πρώτων μινκ.

Στη διαδικασία θανάτωσης των ζώων, που θα γίνει με αέριο προΐσταται ήδη τριμελές κλιμάκιο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Κοζάνης με επικεφαλής τον Δ/ντή Θ. Καντζόγλου, προκειμένου να καταγράψει τον αριθμό των γουνοφόρων ζώων που θα θανατωθεί, αλλά και τον τρόπο ενταφιασμού τους, ο οποίος θα γίνει μέσα στο χώρο της φάρμας.

Στό συγκεκριμένο εκτροφείο έχουν βρεθεί 9 θετικά στον κορωνοϊό γουνοφόρα ζώα. Θετικός στον κορονοϊό είναι και ο ιδιοκτήτης της φάρμας. Σε αυτήν εκτρέφονται περίπου 2.500 γουνοφόρα ζώα τα οποία και θα θα θανατωθούν.

Τρεις φάρμες γουνοφόρων ανάμεσα στις «ύποπτες εκτροφές»

Εννέα είναι οι «ύποπτες εκτροφές» στην Δυτική Μακεδονία, ανάμεσα στις οποίες τρεις φάρμες εκτροφής μινκ στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς, σύμφωνα με τον Διευθυντή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Σωκράτη Ηλιάδη, ο οποίος συμμετείχε στην διαδικτυακή συνέντευξη τύπου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, σχετικά με τα κρούσματα covid-19 σε φάρμες μινκ.

«Η κατάσταση ελέγχεται απόλυτα» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης. «Θα συνεχιστούν οι ενέργειες για να αυξηθούν οι δειγματοληψίες σε φάρμες, στους νομούς που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό εκτροφείς, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και με τις αρμόδιες υπηρεσίες».

Οι εκτροφείς που θα αναγκαστούν να θανατώσουν τα μινκ της μονάδας τους, θα λάβουν αποζημίωση καθώς «υπάρχει σχετικό πλαίσιο που προβλέπει αποζημίωση, αλλά δεν είναι γνωστό το ποσό ανά ζώο» δήλωσε ο Διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας.

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να αξιοποιηθούν τα δέρματα ακόμη και από τα προσβεβλημένα από κορονοϊό μινκ τα οποία θα θανατωθούν, ο Περιφερειάρχης. «Θα επεξεργαστούμε μια πρόταση για την αποζημίωση» δήλωσε και πρόσθεσε πως «εδώ αναπτύσσεται η παραγωγική διαδικασία, από εδώ θα τεκμηριωθούν όλα και θα γίνει εισήγηση στο αρμόδιο Υπουργείο».