Στο περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας συζητήθηκε η σύνταξη του φακέλου για την τεχνολογία του υδρογόνου με την επωνυμία White Dragon. Πρόκειται για ένα έργο μεγάλης κλίμακας για την ενσωμάτωση του υδρογόνου. Ήδη δόθηκε το πράσινο φως να καταθέσει φάκελο η χώρας μας με τη Δυτική Μακεδονία να παρουσιάζει μια από τις έξι εμβληματικές προτάσεις για το πράσινο υδρογόνο στην Ε.Ε.. Οι όροι και προϋποθέσεις για την υποβολή προτάσεων ήταν πάνω από 1 GW. Το πράσινο υδρογόνο έχει μια μεγάλη γκάμα εφαρμογών στην χρήση του, στη βιομηχανία, τις μεταφορές , στις τηλεθερμάνσεις με τον εξοπλισμό να μπορεί να παραχθεί στην περιοχή μας.

Οι πράσινες ενεργειακές τεχνολογίες, φιλικές στο περιβάλλον επιβραβεύονται . Ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης τόνισε : «Η προοπτική χρήσης του υδρογόνου γίνεται όλο και ασφαλέστερη. Ακόμα ως χώρα δεν έχουμε το θεσμικό πλαίσιο, ωστόσο μπορούμε να είμαστε ο οδηγός των εξελίξεων στην Ελλάδα και σε όλη της ΝΑ Ευρώπη. Δεν είναι η πλήρη αποκατάσταση της οικονομικής αλυσίδας του λιγνίτη, απλά θα δημιουργήσει τη δική του αλυσίδα με τα δικά το προϊόντα. Τότε θα είναι ισοδύναμη και με αυτή του λιγνίτη. Κάθε δις ευρώ στο πράσινο υδρογόνο δημιουργούνται 10.000 θέσεις εργασίας. Είναι ρεαλιστικό το σχέδιο και δεν μπορεί να παραμείνουμε έξω από αυτή την τεχνολογία. Στόχος της ΕΕ είναι να είναι μεγαλύτερες οι ποσότητες του πράσινου από το μπλε υδρογόνο που προέρχεται από το φυσικό αέριο ως το 2030». Συμμετέχουν στο πρότζεκτ εκπρόσωποι όλων των μεγάλων εταιριών, η ΔΕΠΑ ως συντονιστής , η ΔΕΣΦΑ, η ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ και άλλες του εξωτερικού αλλά και ερευνητικά ιδρύματα όπως ο Δημόκριτος , το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας , ΕΚΕΤΑ ,το cluster βιοενέργειας.

Η τεχνολογία υδρογόνου βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο αναφέρει το μαστερ πλαν σύμφωνα με την κα Ζεμπιλιάδου . «Έχει επιλεγεί να γίνει σημείο αιχμής ένα πρότζεκτ που δεν θα δώσει αυτές τις θέσεις εργασίας που χάνονται ως το 2023» συνέχισε μιλώντας για πολλά υποσχόμενη τεχνολογία, όταν όμως η κυβέρνηση δεν έχει αναφερθεί σε κανένα έργο πράσινου υδρογόνου στην περιοχής μας. Πρέπει να συζητηθεί σε ανώτατο επίπεδο κατά την γνώμη της και να μπει στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης ως το 2050 πολύ περισσότερο γιατί αυτές οι τεχνολογίες θέλουν τον χρόνο τους.

[..]