Μετά από 6 και πλέον ώρες συζήτησης και συνολικά 9 συνεδρίασης, το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, αποφάσισε πως θα… αποφασίσει για το master plan της Δίκαιης Μετάβασης σε συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Την ίδια ώρα από το Υπουργείο Ενέργειας έβγαινε στον αέρα δελτίο τύπου της κυβερνητικής επιτροπής για τη δίκαιη μετάβαση στο οποίο αναφερόταν πως «έγινε αποδεκτό το master plan στην τελική του εκδοχή», κάτι που έβαλε φωτιά στη συνεδρίαση με Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και μέλη της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου να μιλούν για «υποκριτική στάση» της κυβέρνησης αλλά και ανούσια διαδικασία καθώς οι αποφάσεις είναι ήδη ειλημμένες.

Ο Συντονιστής για τη Δίκαιη Μετάβαση, Κώστας Μουσουρούλης, επί μακρόν, ακόμα και στη 1 τα μεσάνυχτα προσπαθούσε να υπεραμυνθεί της απόφασης της κυβερνητικής επιτροπής, τονίζοντας πως το master plan δεν είναι αυτό που θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά «είναι ένα στρατηγικό πλάνο».

Μάλιστα επεσήμανε πως η διαδικασία των εδαφικών σχεδίων και του επιχειρησιακού προγράμματος είναι αυτά που έχουν σημασία για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εκεί μπορούν να ειπωθούν τα πάντα καθώς η διαδικασία συνεχίζεται.

Για επικοινωνία με τον Υπουργό Ενέργειας ώστε να εισαχθεί προς συζήτηση στην κυβερνητική επιτροπή η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, δεσμεύτηκε ο Γιώργος Κασαπίδης, ενώ ανέφερε πως θα γίνει προσπάθεια για τα κίνητρα επενδύσεων και στους Νομούς Γρεβενών και Καστοριάς, θέμα που επίσης κατέλαβε μεγάλος μέρος της συνεδρίασης ειδικά μετά από αναφορές τοπικών βουλευτών και δημάρχων.

Ο Κώστας Μουσουρούλης, είχε τοποθετηθεί στην αρχή της συνεδρίασης λέγοντας πως το master plan «δεν είναι ένα αναπτυξιακό παραμύθι» και σημείωσε παράλληλα πως δεν θα αποκλειστεί καμία περιοχή που πλήττεται είτε έμμεσα, είτε άμεσα.

Η συνεδρίαση για το master plan ξεκίνησε με εισήγηση της Περιφέρειας την οποία παρουσίασε ο Αντιπεριφερειάρχης, Στέργιος Κιάνας με τα βασικά της σημεία να είναι τα εξής:

  • Διασφάλιση της Πτολεμαΐδας 5 και μετά το 2028 με οποιοδήποτε καύσιμο αποφασιστεί

  • Να μπει όλη η Περιφέρεια σε καθεστώς Δίκαιης Μετάβασης με κριτήρια και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά

  • Κατάλληλο σύστημα διακυβέρνησης το οποίο δεν θα είναι απομακρυσμένο από τη Δυτική Μακεδονία

  • Να είναι εμπροσθοβαρές το ΣΔΑΜ με διασφάλιση των θέσεων εργασίας

  • Να γίνουμε η πρώτη πράσινη Περιφέρεια της Ευρώπης

[..]