Συνάδελφοι οικοδόμοι, εργαζόμενοι στις Κατασκευές, άνεργοι, μετανάστες,

Κάθε μέρα που περνάει διαπιστώνουμε ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι

με περισσότερα προβλήματα. Οι ανάγκες μας, τα δικαιώματά μας συνθλίβονται για να εξασφαλιστούν περισσότερα προνόμια και κέρδη στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει ακέραια την ευθύνη που η υγεία η δική μας και των οικογενειών μας βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, γιατί έκανε κουρελόχαρτο όλα τα πρωτόκολλα της υγείας, ώστε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών στον τουρισμό, τις μεταφορές, τα ξενοδοχεία.

Με την πολιτική της η κυβέρνηση ακύρωσε στην πράξη την μεγάλη προσπάθεια των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, στην αντιμετώπιση της διασποράς της πανδημίας, τον Μάρτιο. Δεν πήρε μέτρα που να βελτιώνουν ουσιαστικά την κατάσταση στα μέσα μεταφοράς, στα νοσοκομεία στα Κέντρα Υγείας, στο χώρο της υγείας γενικότερα. Η κατάσταση στα νοσοκομεία Μαμάτσειο και Μποδοσάκειο είναι ίδια και απαράλλακτη, τα κενά είναι δεκάδες σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, τα ίδια και χειρότερα στο ΕΚΑΒ. Τα κενά και οι μεγάλες ελλείψεις παραμένουν και αφήνουν τη ζωή των εργαζομένων ανοχύρωτη.

Το ίδιο γίνεται και στα σχολεία, όπου επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως οι προηγούμενες, συνειδητά προσπαθεί να κρύψει την ουσία της πολιτικής που προωθεί. Θέλει να παρουσιαστεί ότι ενδιαφέρεται δήθεν για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και την ασφάλεια της υγείας των μαθητών που όμως την περιορίζει αποκλειστικά στην αναγκαία χρήση της μάσκας, αρνούμενη κάθε άλλο μέτρο πραγματικής προστασίας της υγείας των παιδιών μας. Υπάρχουν σχολεία χωρίς επαρκής υποδομές, όπως πχ το 2ο ΕΠΑΛ Πτολεμαΐδας και αλλά που βρίσκονται σε τραγική κτιριακή κατάσταση όπως το 2ο ΕΠΑΛ Κοζάνης. Ο αριθμός των καθαριστριών δεν άλλαξε ούτε στα σχολεία της Κοζάνης – ούτε της Πτολεμαΐδας ειδικά τώρα που θα έπρεπε να διπλασιαστούν, το λιγότερο, οι θέσεις εργασίας και να μονιμοποιηθούν και να έχουν πλήρες ωράριο οι καθαρίστριες. Τα κένα στους εκπαιδευτικούς παραμένουν.

Η κυβέρνηση, ενώ, όλη αυτή την περίοδο μοίρασε εκατομμύρια ευρώ στους μεγαλοεπιχειρηματίες, τους μαθητές που αγωνίζονται για ασφαλή σχολεία, με λιγότερους μαθητές ανά τάξη, προσλήψεις καθηγητών κ.ά., τους συκοφαντεί ότι είναι «αρνητές της μάσκας» για να κρύψει ότι αυτά που ζητάνε οι μαθητές προϋποθέτουν κρατική χρηματοδότηση που τώρα κατευθύνεται στις τσέπες των λίγων. Το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Κοζάνης ως όφειλε απέναντι στα παιδιά του, στήριξε και στηρίζει τις μαθητικές κινητοποιήσεις.

Συνάδελφοι την προηγούμενη 10ετη καπιταλιστική κρίση την πληρώσαμε ακριβά εμείς και οι οικογένειες μας με μεγάλες θυσίες: με μειωμένα μεροκάματα, ανεργία, ανασφάλιστη δουλειά κ.α. Σήμερα με τη νέα οικονομική κρίση που δημιούργησαν τα μονοπώλια, με το σχέδιο της απολιγνιτοποίησης στην Δυτική Μακεδονία, το Master Plan, ετοιμάζουν να ισοπεδώσουν τα όποια εναπομείναντα εργατικά δικαιώματα, μας καταδικάζουν στην ενεργειακή φτώχεια, να πληρώνουμε πανάκριβα το ρεύμα και την θέρμανση, να βάζουμε ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Το κλείσιμο των ΑΗΣ και των ορυχείων θα φέρουν νέα ανεργία, η πράσινη ανάπτυξη θα σημάνει κέρδη για το κεφάλαιο, εξαθλίωση και ανεργία για τα λαϊκά στρώματα.

Συνάδελφοι, η επίθεση θα συνεχιστεί απέναντι στη ζωή μας. Το επιβεβαιώνουν τα μέτρα καταστολής που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση για περιορισμό και απαγόρευση των διαδηλώσεων. Η μία κυβέρνηση συμπληρώνει την επόμενη στο χτύπημα απέναντι στη ζωή μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χτύπησε το δικαίωμα της απεργίας. Η ΝΔ το δικαίωμα της διαδήλωσης. «Ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει», από κοινού θωρακίζουν το αντεργατικό οπλοστάσιο απέναντι στους «εχθρούς» εργαζόμενους, τα αιτήματα, τις διεκδικήσεις και τους αγώνες τους.

Η επίθεση της εργοδοσίας στους χώρους δουλειάς γίνεται πιο άγρια. Πιο χαμηλά μεροκάματα, χειρότερη ασφάλιση, μεγαλύτερη εντατικοποίηση και απλήρωτη δουλειά. Τα εργατικά «ατυχήματα» με σακατεμένους και νεκρούς συναδέλφους μας είναι σχεδόν σε καθημερινή βάση. Οι απολύσεις είναι καθημερινότητα.

Συνάδελφοι, υπάρχουν έτοιμοι αντεργατικοί σχεδιασμοί για ιδιωτικοποίηση του επικουρικού που οδηγεί σε χειρότερες συντάξεις. Η τοποθέτηση της κυβέρνησης ότι οι αλλαγές στο επικουρικό θα αφορούν τους νεοεισερχόμενους στην ασφάλιση και θα είναι προαιρετικές για τους παλιούς ασφαλισμένους είναι «το τυρί για να μας πιάσουν στη φάκα» και να θεωρήσουμε ότι δεν μας αφορά όλους. Οι νέες αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση είναι συνέχεια των προηγούμενων αντιασφαλιστικών αλλαγών που συρρίκνωσαν δικαιώματα και ανέτρεπαν καταχτήσεις χρόνων. Είναι το προγεφύρωμα για νέες αντεργατικές αλλαγές στην Κοινωνική Ασφάλιση συνολικά, στις συντάξεις, την υγεία και άλλες παροχές. Είναι αλλαγές που δίνουν νέο μεγαλύτερο χώρο για κέρδη στους διάφορους μεγαλοεπενδυτές και επιχειρηματίες στο χώρο της Ασφάλισης.

Ο δρόμος του αγώνα είναι η λύση για να υπερασπιστούμε τις ζωές μας και τα δικαιώματά μας. Δυναμώνουμε το Συνδικάτο μας, με νέες εγγραφές. Παίρνουμε μέρος στη δράση του. Συνεχίζουμε την πάλη για:

 • Υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις στα μεροκάματα.
 • Κατώτερο μεροκάματο στα 45 ευρώ μικτά για ανειδίκευτους χωρίς τριετίες.
 • Να μην υπάρχει καμιά καθυστέρηση πληρωμών.
 • Να σταματήσει το ξεχαρβάλωμα των ωραρίων, η δουλειά τα Σαββατοκύριακα. Καμιά υποχώρηση από το 5ήμερο, 7ωρο. Όχι στις απλήρωτες υπερωρίες
 • Να μπει τέλος στο κλέψιμο και το παζάρι των ενσήμων, να ισχύει το: κάθε μέρα εργασίας να είναι και μέρα ασφάλισης.
 • Να τηρούνται τα μέτρα υγείας και ασφάλειας.

Συνάδελφοι οικοδόμοι, εργαζόμενοι στις Κατασκευές, άνεργοι, μετανάστες,

Διεκδικούμε:

 • Άμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας – Πρόνοιας, δωρεάν για όλους.
 • Επίταξη των ιδιωτικών δομών Υγείας για να αντιμετωπιστούν άμεσα ζητήματα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
 • Μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Επαναλαμβανόμενα διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας.
 • Άμεσα μέτρα οικονομικής στήριξης των ανέργων και των οικογενειών τους.
 • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, που συρρίκνωσαν συντάξεις και αύξησαν τα όρια ηλικίας.
 • Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων.