Την αγωνία τους για το παρατεταμένο lock down εξέφρασαν επαγγελματίες της Εορδαίας, που συμμετείχαν στη σημερινή αυτοκινητοπομπή διαμαρτυρίας με διοργανωτή τον Εμπορικό Σύλλογο Πτολεμαΐδας και συμπαραστάτες φορείς της περιοχής, διεκδικώντας από την Πολιτεία άμεση χρηματοδότηση για να επιβιώσουν και να μην κλείσουν τα καταστήματα τους.

Τα 300 και πλέον αυτοκίνητα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τροχαίας, συγκεντρώθηκαν απέναντι από τη Σχολή Πυροσβεστών της πόλης και στη συνέχεια διερχόμενα μέσω κεντρικών οδών της Πτολεμαΐδας, κατέληξαν στο Διοικητήριο της Περιφέρειας, όπου εκπρόσωποι τους επέδωσαν ψήφισμα στον αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης, Γρηγόρη Τσιούμαρη, προσβλέποντας στη στήριξη του και στην προώθηση τους στα αρμόδια Υπουργεία.

Ο Μιχάλης Δεληκώστας, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πτολεμαΐδας έστειλε μήνυμα ότι η Εορδαία δεν κοιμάται, «δεν είναι διαγραμμένη η Εορδαία από τον χάρτη της Ελλάδος. Πρέπει να ανοίξουμε. Θέλουμε ειδική στήριξη για την Εορδαία». Ως μια φιλήσυχη διαμαρτυρία με όλα τα μέτρα προστασίας χαρακτήρισε ο δήμαρχος Παναγιώτης Πλακεντάς τη συμβολική αυτή στήριξη στον εμπορικό κόσμο της πόλης λέγοντας ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να στηριχθούν περισσότερο από οιαδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδος.

Ο Σάκης Δραγατσίκας, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης σημείωσε ότι τα προβλήματα του επιχειρηματικού κόσμου είναι κοινά. «Εμείς έχουμε το χαρακτηριστικό ότι έχουμε τα καταστήματά μας ήταν κλειστά το μεγαλύτερο διάστηκα και πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη στήριξη στην περιφέρειά μας. Πιστεύουμε ότι θα δούμε τα ειδικά μέτρα. Πρέπει να σταθούμε όρθιοι και να παλέψουμε για τις οικογένειές μας». Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Κάλφας, πρόεδρος της εστίασης ανέφερε ότι τη μεγαλύτερη ζημιά την έπαθε η εστίαση όπου υπάρχει εξαθλίωση.

Ο Νίκος Σαρρής, πρόεδρος του Επιμελητηρίου παρόν στην επίδοση του ψηφίσματος από εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου τόνισε ότι ο επιχειρηματικό κόσμος δεν αντέχει άλλο και ακόμα δεν έχουν εξαγγελθεί ειδικά μέτρα. Από την πλευρά του Γρηγόρης Τσιούμαρης, αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης παρέλαβε το ψήφισμα στο κτήριο της Περιφέρειας στο πάρκο εκτάκτων αναγκών αναφερόμενος στις υποσχέσεις της κυβέρνησης για επιπλέον στήριξη των επιχειρήσεων. Ο κ. Γεωργιάδης μίλησε στον περιφερειάρχη για άλλα 60 και 15 εκ, άλλα 75 εκ, στο σύνολο 115 εκ όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. «Αν φτάσουμε στα ποσά αυτά θα είναι η μοναδική περιφέρεια στην Ελλάδα σε σχέση με τον πληθυσμό της που θα διαθέσει τόσα χρήματα για την ανακούφιση του επιχειρηματικού κόσμου. Στο χέρι μας είναι αν ανοίξουν τα καταστήματα» συνέχισε λέγοντας ότι έχει γίνει ήδη συζήτηση για να μην ισχύσει ο περιορισμός κυκλοφορίας στις 18:00 και να λειτουργήσουν τουλάχιστον οι λαϊκές αγορές.

Τα αιτήματα των επαγγελματιών είναι:

  1. Άμεση χρηματοδότηση οικονομικής ενίσχυσης σε όλες τις επιχειρήσεις ύψους 3.000 ευρώ.
  2. Όλες οι επιστρεπτέες προκαταβολές για την πόλη θα πρέπει να είναι 100% μη επιστρεπτέες.
  3. Ένταξη και άλλων ΚΑΔ στις χρηματοδοτήσεις ανεξαρτήτου τζίρου.
  4. Αναστολή πληρωμής όλων των επιταγών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, και Μαρτίου.
  5. Διαγραφή ασφαλιστικών εισφορών για το διάστημα Σεπτεμβρίου 2020 έως Μαρτίου 2021.
  6. Επιδότηση 100% των ενοικίων.
  7. Επιδότηση επιχειρηματικών δανείων.
  8. Παράταση χρονικού ορίζοντα του βίαιου κλεισίματος των λιγνιτικών μονάδων.