Πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης, οι εκδηλώσεις του 46ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ, στην Πτολεμαΐδα. Φέτος το Φεστιβάλ είχε τίτλο: ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ για να μπορούμε να "ανασαίνουμε", για να νικήσει η ζωή.

Οι εκδηλώσεις έγιναν στο "Πέτρινο" σχολείο μετά από προσαρμογή του αρχικού σχεδιασμού, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, στο πρόγραμμά του και στον τρόπο διεξαγωγής. Τηρήθηκαν όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας. Γίνονταν θερμομέτρηση στην είσοδο, τηρούνταν οι αποστάσεις και υπήρχε γενικευμένη χρήση μάσκας.

Το πρόγραμμα άνοιξε με χαιρετισμό του Χρήστου Ορφανίδη, στέλεχος της ΚΝΕ στην Πτολεμαΐδα. Στην ομιλία του ανέφερε, ότι με το φεστιβάλ στέλνεται ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια σε όλους αυτούς που κουνάνε το δάχτυλο στην νεολαία και της επιρρίπτουν ευθύνες για την μετάδοση και διασπορά του κορονοϊού. Την στιγμή που το σύστημα έχει μοναδικό κίνητρο το κέρδος και δεν παίρνει μέτρα για την προστασία της νεολαίας, σε σχολεία, σε πανεπιστήμια, σε εργασιακούς χώρους.

Ακολούθησε παιδική θεατρική παράσταση με αντιπολεμικό περιεχόμενο και συναυλία από το μαθητικό συγκρότημα "Χαλαρά κι Ευχάριστα".

Την κεντρική ομιλία έκανε η Θεανώ Καπέτη, μέλος της γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η ομιλήτρια τόνισε ότι "η ανησυχία, τα ερωτηματικά, η αγανάκτηση, ο αναβρασμός που υπάρχει στις καρδιές πολλών ανθρώπων, μπορεί να μετατραπεί σε δύναμη, σε ριζοσπαστισμό, σε διάθεση για αγώνα. Ο λαός και η νεολαία, δεν μπορούν να ανασάνουν σε ένα σύστημα βάρβαρο που συνεχώς μας φέρνει μπροστά σε νέα αδιέξοδα. Που βλέπει την υγεία του λαού σαν κόστος και προτιμά να την θυσιάσει για τα κέρδη".

Κατήγγειλε "αυτούς που θέλουν να αξιοποιήσουν την πανδημία για νέο γύρο αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων". Περιέγραψε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το δημόσιο σύστημα υγείας και τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης του. Όπως και το σύστημα εκπαίδευσης και οι εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν την εντατικοποίηση της εργασίας, μέσω της τηλεργασίας.

Θύμισε ότι χιλιάδες άνθρωποι ζουν μόνιμα σε καραντίνα και δεν μπορούν να πάνε ούτε μια μέρα διακοπές.

Ζήτησε από τον λαό "να μην τσιμπάει σε σενάρια συνωμοσίας που διακινούνται από διάφορες ομάδες. Καμία σχέση δεν έχουν με την λαϊκή πάλη και οδηγούν μόνο στον εγκλωβισμό και την απογοήτευση. Δημιουργούν την αίσθηση ενός παντοδύναμου αόρατου αντίπαλου, που κινεί παντού τα νήματα και είμαστε ανήμποροι μπροστά στα σχέδια του. Τα σενάρια της συνωμοσιολογίας μόνο την Κυβέρνηση και τα αφεντικά ευνοούν, να συνεχίζουν χωρίς εμπόδιο την πολιτική τους, και ο λαός μας να κυνηγάει την ουρά του"

Αναφέρθηκε στις πολύ επικίνδυνες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και στο Αιγαίο. "Οι Κυβερνήσεις όλων των χωρών δεν ενδιαφέρονται για την ίδια πατρίδα με εμάς. Νοιάζονται και προστατεύουν μόνο την πατρίδα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και μονοπωλίων".

Ξεκαθάρισε ότι "είναι απατηλά παραμύθια η Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ο καλός Μακρόν, γιατί όλοι αυτοί το πρώτο που κοιτάνε είναι τα δικά τους συμφέροντα στην περιοχή. Τα συμφέροντα των δικών τους μονοπωλίων"

Για τις συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία, είπε ότι "είναι καλό να θυμηθεί ο καθένας ότι ιστορική συμφωνία μας παρουσίαζε και ο ΣΥΡΙΖΑ την συμφωνία των Πρεσπών, ιστορική μας είπαν ότι είναι συμφωνία για τις βάσεις των Αμερικάνων (που την προετοίμασαν και οι δύο μαζί, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ), ιστορική ήτανε και η συμφωνία για τον ενεργειακό αγωγό EastMed με τις κυβερνήσεις του Ισραήλ και Κύπρου. Τις αποκαλούν ιστορικές, ενώ οι συμφωνίες αυτές είναι ενταγμένες στο σχεδιασμό που προωθεί την γεωστρατηγική αναβάθμιση των συμφερόντων και της Ελληνικής αστικής τάξης. Στρέφονται κατά του λαού μας με οδυνηρές επιπτώσεις ακόμα και στα κυριαρχικά δικαιώματα. Και θα το δούμε αυτό το αμέσως επόμενο διάστημα".

Προειδοποίησε ότι "όλες οι αστικές κυβερνήσεις είναι συνένοχες για τις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις κατά των λαών της περιοχής και βάζουν την χώρα σε διαρκή κίνδυνο θερμών επεισοδίων". Όπως επίσης ότι "η συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ είναι αποτέλεσμα απαράδεκτου συμβιβασμού, χωρίς αρχές. Με όρους που υπηρετούν να διεξάγονται και επίσημα τα παζάρια μέσα από τον λεγόμενο διάλογο Ελλάδας - Τουρκίας για την συνεκμετάλλευση των θαλάσσιων ζωνών της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου".

Θύμισε επίσης ότι ο λαός "έχει πολύχρονη πείρα από την προηγούμενη κρίση, από το τελευταίο εξάμηνο και την διαχείριση της πανδημίας, δεν χωρούν αυταπάτες, ούτε άλλη αναμονή". Ξεκαθάρισε ότι "για να μην πληρώσει ο λαός και αυτή την κρίση πρέπει να χάσει το κεφάλαιο".

Για την απολιγνιτοποίηση, είπε "η τεράστια αύξηση της ενεργειακής φτώχειας, οι αυξήσεις στα τιμολόγια τηλεθέρμανσης, οι χαμένες θέσεις εργασίας, το χτύπημα συνολικά των εργασιακών σχέσεων, η καταστροφή του περιβάλλοντος από την καύση απορριμάτων, οι μεγάλες ανατιμήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, θα είναι μερικές μόνο από τις συνέπειες για τον λαό της Πτολεμαΐδας και της γύρω περιοχής. Τα όποια αντισταθμιστικά και οι προτάσεις της Κυβέρνησης της ΝΔ, τα αναπτυξιακά τους παραμύθια δεν πρόκειται ούτε στο ελάχιστο να αναπληρώσουν τις τεράστιες απώλειες"

Κλείνοντας, είπε ότι "το ΚΚΕ καλεί σε πλατιά μαχητική συμπόρευση, σε μαζική συμμετοχή στα εργατικά σωματεία, στους συλλογικούς φορείς των επαγγελματιών, των αγροτών, του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος, των μαθητών. Τα αγωνιστικά σκιρτήματα της προηγούμενης περιόδου δεν ήτανε λίγα. Δείχνουν ότι υπάρχει ένας σημαντικός πυρήνας που θα μπει μπροστά στις εστίες αγώνα, στις εστίες διεκδίκησης που πρέπει να φουντώσουν. Να δυναμώσει η κοινή δράση για μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας μας".

Τόνισε ότι, "όσο θα δυναμώνει ο αγώνας, θα προβάλει πιο αποφασιστικά ότι υπάρχει διέξοδος από την σαπίλα του Καπιταλισμού. Ότι αυτοί που παράγουν τον πλούτο είναι και αυτοί που πρέπει να τον πάρουν στα χέρια τους".

Κατέληξε ότι "η πειθαρχημένη απειθαρχία του λαού μας, ο αγώνας που βάζει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, που ανοίγει τον δρόμο για μια άλλη κοινωνία, Σοσιαλιστική - Κομμουνιστική δίνει την ελπίδα. Δίνει την προοπτική και την δύναμη να ξεπεραστεί κάθε εμπόδιο. Σε αυτή την πάλη μόνο μπορούν να ξεπεραστούν οι φόβοι, οι αναστολές, να προχωρήσουμε αποφασιστικά μπροστά με τόλμη. Ο κορονοϊός θα γιατρευτεί σε μια πορεία. Ο Καπιταλισμός όμως είναι αθεράπευτος και θα βασανίζει την ανθρωπότητα με φτώχεια και ανεργία, αν δεν πάρουμε μέτρα εμείς"

Μετά την ομιλία, το φεστιβάλ έκλεισε με συναυλία από το συγκρότημα Fiasco.

Στον χώρο του φεστιβάλ υπήρχε έκθεση βιβλίου και διάφορα αφιερώματα, όπως επίσης και δραστηριότητες με Graffiti, BMX και Skate. Ένα από τα πανό στον χώρο προέβαλε το αίτημα για δημιουργία Skate Park στην Πτολεμαΐδα.