Την παρέμβαση εισαγγελέα για την διερεύνηση του θέματος με τα ετεροχρονισμένα κρούσματα που δηλώθηκαν χθες στην ΠΕ Κοζάνης, ζήτησε ο περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας Γ. Κασαπίδης, ζητώντας να αποδοθούν ευθύνες όπου εντοπιστούν. Μάλιστα όπως τονίστηκε στη συνέντευξη τύπου εντοπίστηκαν μετά από έρευνα και άλλα ετεροχρονισμένα κρούσματα σε άλλες ημερομηνίες.

«Σε συνεννόηση με τον κ. Ρωμιόπουλο του ΕΟΔΥ, που καταγράφει τα ημερήσια κρούσματα διαπιστώσαμε διάσταση στα νούμερα, από τα 21 σχετικά με τα 53 κεντρικά», σημείωσε.

Όπως είπε ο κ. Κασαπίδης, καταγράφηκαν κρούσματα ετεροχρονισμένα, λέγοντας: «Διαπιστώσαμε ετεροχρονισμένα κατά δύο μήνες καταγραφή των κρουσμάτων σχετικά με τη λήψη των δειγμάτων. Είχαν ληφθεί στις 9 Νοεμβρίου και καταγράφηκαν τη χθεσινή ημέρα. Ζήτησα να διερευνηθούν αν συνέβη και προηγούμενες ημέρες. Τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά και επαληθεύουν πως και άλλα κρούσματα ετεροχρονισμένα δηλώνονταν με αυτόν τον τρόπο», είπε ο κ. Κασαπίδης.

Επικοινώνησε με το Υπουργείο Υγείας, την Πολιτική Προστασία και τον ΕΟΔΥ και ζήτησε επίσημη και έγκυρη ενημέρωση για το πως συνέβη αυτό το φαινόμενο και πως μας επηρεάζει γιατί όταν εντοπιζόταν και δεν δηλώνονταν τα κρούσματα δεν ακολουθούνταν η διαδικασία της ιχνηλάτησης.

«Με διαβεβαίωσαν πως τα κρούσματα δεν επηρέαζαν τη διαδικασία λήψης των αποφάσεων.

Είναι σίγουρο όμως πως δεν ακολουθούνταν τα μέτρα της ιχνηλάτησης με αποτέλεσμα συμπολίτες μας να αποτελούν εστίες μετάδοσης και αυτό φαίνεται πως δημιούργησε φαινόμενα διασποράς της νόσου», προσέθεσε.

«Επειδή γεννιούνται εύλογα ερωτήματα και εντοπίζονται ιδιαίτερα στο Δήμο Εορδαίας και σχετίζονται με το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο και μία συνεργασία με ένα εργαστήριο ζήτησα από τις αρμόδιες υπηρεσίες να ερευνήσουν όλες τις διαδικασίες για την αναζήτηση ευθυνών και εάν αυτό αποτέλεσε αιτία διασποράς της νόσου παρά την αυξημένη εφαρμογή μέτρων στην ΠΕ Κοζάνης. Η κατάσταση αυτή είναι ιδιαίτερη σοβαρή και κρίσιμη με την ΠΕ Κοζάνης γιατί σχετίζεται με τον ιό αλλά και εξαιτίας με την εφαρμογή των μέτρων φαίνεται ότι ξέφευγαν από τον έλεγχο και της σοβαρής αμέλειας που έδειξαν κάποιοι και θα διερευνηθεί», είπε ο κ. Κασαπίδης, λέγοντας πως θα διερευνηθεί για τον επηρέαζε το Lock Down δεδομένης και της επιδείνωσης της οικονομικής ζωής της περιοχής.

[..]