Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

Σύμφωνα με καταγγελία φιλόζωων προς την Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική

Ομοσπονδία, το τελευταίο διάστημα γίνονται παράνομες περισυλλογές δεκάδων αδέσποτων από σημεία που διαβιούν, παρότι έχουν ήδη στειρωθεί και σημανθεί ηλεκτρονικά στο όνομα του Δήμου Εορδαίας.

Κάποια από τα ζώα αυτά, σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, μεταφέρονται στο καταφύγιο του Δήμου, στο οποίο, χωρίς να έχετε το δικαίωμα, απαγορεύετε την είσοδο σε άτομα της μη αρεσκείας σας, κυρίως σε άτομα που σας ασκούν κριτική για την μη τήρηση της νομοθεσίας.

Ενημερωνόμαστε επίσης, ότι παρά την απαγόρευση του νόμου, κρατάτε έγκλειστα σε κλουβιά στο δημοτικό κυνοκομείο ζώα και δεν τα επαναφέρετε στο περιβάλλον, όπου ζούσαν μετά την περισυλλογή τους για στείρωση ή άλλο λόγο, τα οποία επιπλέον δεν προαυλίζονται, στερώντας τους έτσι στοιχειώδεις κανόνες ευζωίας.

Δεν θέλουμε να πιστέψουμε, ότι σε αυτή την πρακτική σας συμφωνεί ο φιλοζωικός σύλλογος και ιδιαίτερα δύο άτομα, όπως μας πληροφορούν.

Ενημερωθήκαμε επίσης, ότι τις τελευταίες ημέρες ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, η τοπική ΕΛ.ΑΣ. και κλιμάκιο της Κτηνιατρικής της Περιφέρειας μεταβήκατε απροειδοποίητα σε εθελοντικά καταφύγια για να τα ελέγξετε για πράξεις ή παραλείψεις μετά από καταγγελία που είχατε .

Όμως κ. Δήμαρχε «η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια».

Όταν εσείς, ως πρώτος πολίτης, παραβιάζετε συνέχεια και συνειδητά τη νομοθεσία, δεν έχετε το ηθικό δικαίωμα να ελέγχετε τους άλλους .

Επίσης τεχνηέντως και δολίως αυτοί οι «φιλόζωοι» ή και πιθανόν οι υπηρεσίες, που έκαναν την καταγγελία, προκειμένου να θολώσουν το τοπίο –δεν έχουν προφανώς το θάρρος να υπερασπίσουν τις πράξεις τους-, ενέπλεξαν και άφησαν να κυκλοφορήσει παντού, ότι η Ομοσπονδία μας έκανε την καταγγελία, γεγονός που φυσικά δεν αληθεύει.

Εμείς παρόλα αυτά από την πλευρά μας θέλουμε να σας ενημερώσουμε, κατανοώντας την δυσκολία διαχείρισης των χιλιάδων αδέσποτων που βρίσκονται στους επαρχιακούς κυρίως Δήμους, ότι διεκδικούμε από την Πολιτεία μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου, όπως παρουσιάστηκαν και σε πρόσφατη εκδήλωση με τους Δημάρχους της χώρας, όπως μπορείτε να δείτε εδώ

Ωστόσο, καλούμε όλους τους Δήμους να τηρούν τη νομιμότητα και να μην καταπατούν τα δικαιώματα των ζώων. Ο νόμος είναι σαφής και προβλέπει περισυλλογή ενήλικων ζώων ΜΟΝΟ για στείρωση ή θεραπεία και επανένταξη και ζώων εκεί που ζούσαν και όχι τον εγκλεισμό τους ή περισυλλογή ζώων με επιθετική συμπεριφορά, αφού πρώτα εξετάσει η 5μελής επιτροπή την βασιμότητα των στοιχείων που πρέπει να προσκομίσει ο καταγγέλλων και στη συνέχεια ακολουθηθούν τα όσα προβλέπονται στην σχετική και αναλυτική εγκύκλιο του ΥΠΑΑΤ την οποία και σας επισυνάπτουμε .

Σε κάθε άλλη περίπτωση η περισυλλογή και ο μόνιμος εγκλεισμός των ζώων σε κλουβιά ή μη απαγορεύεται. Σας καλούμε λοιπόν αφενός να τηρήσετε την νομιμότητα επιστρέφοντας τα περισυλλεχθέντα ζώα εκεί όπου ζούσαν και τα φρόντιζαν, αφετέρου να μεριμνήσετε για την τοποθέτηση ταϊστρών και ποτιστρών σε κατάλληλα σημεία του Δήμου, για τη στείρωση των αδέσποτων και την προαγωγή της ορθής φιλοζωικής συμπεριφοράς από τους πολίτες, που είναι σε μεγάλο βαθμό συνυπεύθυνοι για την ύπαρξη των αδέσποτων.

Σε αυτή την προοπτική είναι βέβαιο, ότι θα βρείτε αρωγούς τους φιλόζωους δημότες σας, που από το υστέρημά τους και από τον χρόνο τους προσφέρουν σπουδαίο κοινωνικό και φιλοζωικό έργο.

Θα θέλαμε επίσης να σας προτρέψουμε να μελετήσετε την γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με αρ. 130/13 Γνωμοδότηση ΝΣΚ 130/2013 η οποία έχει δεσμευτική ισχύ πλέον, αφού έχει υπογραφτεί από το αρμόδιο υπουργείο και η οποία επιτρέπει σε φιλόζωους πολίτες να διατηρούν σε κτήμα τους αδέσποτα ζώα συντροφιάς χάριν φιλοζωίας (σελίδα 19 και 20), χωρίς να είναι υποχρεωμένοι, ούτε άδεια να έχουν ούτε τις προϋποθέσεως του νόμου 604/77.

Με την έννοια αυτή θα πρέπει να σταματήσετε, εφόσον το κάνετε, όπως μας πληροφορούν, να ενοχλείτε και απειλείτε ή απαξιώνετε με την συμπεριφορά σας πολίτες, που φροντίζουν αδέσποτα ζώα και να τους διευκολύνετε στο έργο τους αντί να τους κυνηγάτε.

Ευελπιστώντας, ότι θα ανταποκριθείτε άμεσα στα παραπάνω και θα εφαρμόσετε την νομοθεσία, είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε βοήθεια ή συνεργασία,

Σας ευχαριστούμε,

Με εκτίμηση

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

Συνημμένα:

ΠΦΠΟ 1548 ∆ιευκρινήσεις για τη διαδικασία κρίσης επικινδύνων ζώων συντροφιάς και τη διαχείρισή τους

Γνωμοδότηση ΝΣΚ -130-2013