Εργαζόμενη, άνεργη, αυτοαπασχολούμενη, νέα μητέρα, συνταξιούχε Ο σύλλογος γυναικών Πτολεμαΐδας ενώνει την φωνή του με τους υγειονομικούς με τους εργαζόμενους για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Οι τεράστιες ελλείψεις και τα κενά του δημόσιου συστήματος υγείας ξεγυμνώθηκαν τελείως μπροστά στην πανδημία.

Οι γυναίκες του μόχθου ζούμε με το άγχος:

Αν θα καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε την συνταγογράφηση των φαρμάκων για μας και τις οικογένειές μας. Αν ο μισθός και η σύνταξη θα φτάσουν για να αγοράσουμε τα αναγκαία φάρμακα. Αν θα μπορούμε να κάνουμε τις εξετάσεις μας, που είναι ιδιαίτερα απαιτητικές ιδιαίτερα στη φάση της εμμηνόπαυσης.

Αν οι έγκυες θα εξασφαλίσουμε τις εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου αλλά και μετά τη γέννα του παιδιού πόσα θα πληρώνουμε για τον παιδίατρο και τα εμβόλια. Πώς θα μπορέσουμε να καλύψουμε τα έξοδα για φυσικοθεραπεία ή για οδοντίατρο.

Και όμως σήμερα, τον 21ο αιώνα, με το επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας, υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας με πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες τις δικές μας και των οικογενειών μας για πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση.

Υπάρχει η δυνατότητα να οργανωθεί το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα είναι δημόσιο και δωρεάν για όλες και όλους με Κέντρα Υγείας αναπτυγμένα με γεωγραφικά, πληθυσμιακά, επιδημιολογικά κριτή- ρια που θα καλύπτουν δωρεάν όλο το πληθυσμό, θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση, θα συνδέονται με τα κρατικά Γενικά και Ειδικά Νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ και θα διαθέτουν: Στην περιοχή μας στο ΚΥ δεν λειτουργεί το μικροβιολογικό τμήμα εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όλα τα αναγκαία τμήματα (παθολογικό, καρδιολογικό, παιδιατρικό, οδοντιατρικό, γυναικολογικό, πνευμονολογικό κλπ.)

Μόνιμο ιατρικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, όπως επίσης και το αναγκαίο μόνιμο νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό κέντρο οικογενειακού προγραμματισμού, εμβολιασμών, γυναίκας και παιδιού, ψυχικής υγείας, φυσιοθερα-πευτήριο, φαρμακείο, παρέχοντας δωρεάν φάρμακα όλο τον αναγκαίο εξοπλισμό για την πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση στελέχωση και εξοπλισμό για κάλυψη του προγεννητικού ελέγχου των εγκύων και τις ιδιαίτερες ανάγκες φροντίδας τους κατά την εγκυμοσύνη

Στελέχωση και εξοπλισμό για να πραγματοποιούνται κατ΄ οίκον επισκέψεις σε βαριά αρρώστους, ηλικιωμένους, ανάπηρους που χρειάζονται κλινική παρακολούθηση, ενέσεις ή άλλη φαρμακευτική αγωγή για να απαλλάξουν και εμάς τις γυναίκες από φροντίδες και βάρη που το κράτος πρέπει να παρέχει δωρεάν.

Αντί όμως να καλύπτει το κράτος αυτές τις ανάγκες μας με δωρεάν υπηρεσίες μας υποχρεώνει να καταφεύγουμε στα ιδιωτικά κέντρα υγείας και στους ιδιώτες γιατρούς. Να χρυσοπληρώνουμε την πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία, τα φάρμακα. Έτσι πολλαπλασιάζονται οι ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα που κάνουν χρυσές δουλειές εκμεταλλευόμενοι τις ανάγκες μας. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που αντιμετωπίζει τις ανάγκες τις δικές μας και των παιδιών μας ως «κόστος» για το κράτος και ως «όφελος» για τους επιχειρηματικούς κολοσσούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Υγείας. Πρόκειται για την πολιτική όλων των κυβερνήσεων που προωθούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Βλάπτουν σοβαρά την υγεία μας, που αποτελεί εμπόρευμα αντί για κοινωνικό αγαθό.

Χαρίζουν εκατομμύρια ευρώ στους κλινικάρχες και δισεκατομμύρια στους ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς θυσιάζοντας τις λαϊκές ανάγκες. Γι αυτό η κυβέρνηση αφήνει εμάς και τις οικογένειές μας απροστάτευτες μπροστά στην πανδημία και τις άλλες παθήσεις για τις οποίες απαιτείται κατάλληλη πρόληψη και θεραπεία. Γι αυτό δεν προσλαμβάνει το αναγκαίο μόνιμο και εξειδικευμένο Ιατρικό, Νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό για να στελεχώσει τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας και να τα εξοπλίσει κατάλληλα και επαρκώς.

Αρνούμαστε να πληρώσουμε τα σπασμένα της νέας κρίσης πάλι εμείς και οι οικογένειές μας, που επιδιώκουν να μας φορτώσουν για να μην χάσουν ούτε ευρώ οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες, τα διάφορα “ευαγή ιδρύματα” και “εθνικοί ευεργέτες”. Παλεύουμε για Δημόσια και Δωρεάν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, για κατάργηση κάθε πληρωμής στην Υγεία, στην Πρόνοια, στο Φάρμακο

Διεκδικούμε:

  • Ενίσχυση των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (ιατρών όλων των ειδικοτήτων, νοσηλευτών και βοηθητικού προσωπικού), προκειμένου να εξασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία τους, με επαρκή υλικοτεχνική υποδομή, με αποκεντρωμένα ιατρεία και κινητές μονάδες για κατ’ οίκον επισκέψεις που συνδέονται με τα Κέντρα Υγείας.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων για να στελεχωθούν πλήρως δημόσια νοσοκομεία, Κέντρα Υγεία, ΕΚΑΒ.
  • Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων, όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας.
  • Επαναλειτουργία όλων των δημόσιων δομών Υγείας που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια.
  • Να επιταχθούν οι μεγάλες μονάδες του ιδιωτικού τομέα χωρίς αποζημίωση των επιχειρηματιών και να ενταχθούν στην ευθύνη του κράτους για να ενισχυθεί με τις απαραίτητες νέες κλίνες ΜΕΘ, για να ενισχυθεί ο αριθμός των απλών κλινών νοσηλείας ασθενών, των διαγνωστικών εργαστηρίων, και της πραγματοποίησης μοριακού ελέγχου και γρήγορων τέστ για τον κορωνοϊό δωρεάν για όλους και όλες.
  • Μέτρα για την προστασία της Υγείας και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Δωρεάν και με ευθύνη της εργοδοσίας τεστ σε όλους τους εργαζόμενους.
  • Να παρθούν μέτρα αντιμετώπισης του συγχρωτισμού σε κρίσιμους τομείς, όπως γηροκομεία, σχολεία, μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Να γίνουν τώρα οι προσλήψεις που απαιτούνται για τα σχολεία και τους χώρους εκπαίδευσης. Να καλυφθούν τα αθλητικά κέντρα με το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό.

Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση στο Μποδοσάκειο ΓΝ Πτολεμαΐδας την Πέμπτη 12/11 στις 12:00