Μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικών βρέθηκαν μερικές εκατοντάδες μέτρα από την κορυφή του Έβερεστ ύψους 8.850 μέτρων, σε ένα σημείο γνωστό ως «Το μπαλκόνι». Τα μικροπλαστικά βρέθηκαν σε όλα τα δείγματα χιονιού που συλλέχθηκαν από 11 τοποθεσίες στο Έβερεστ, που κυμαίνονται από 3.300 μέτρα έως 8.440 μέτρα.

Ο μεγαλύτερος αριθμός μικροπλαστικών βρέθηκε στο σημείο Μπέις Κάμπ, ένα χωριό από σκηνές, όπου οι ορειβάτες και οι πεζοπόροι περνούν τον περισσότερο χρόνο. Τα μικρά αυτά πλαστικά κομμάτια πιθανότατα προέρχονταν από ρούχα, σκηνές και σχοινιά που χρησιμοποιούν οι ορειβάτες, ανέφεραν οι επιστήμονες. Πρόσφατες ανακαλύψεις μικροπλαστικής ρύπανσης σε απομακρυσμένα μέρη των Ελβετικών Άλπεων και των Γαλλικών Πυρηναίων δείχνουν ότι μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού μπορούν επίσης να μεταφερθούν με την βοήθεια του ανέμου.

Για χρόνια υπήρχαν ανησυχίες για τα σκουπίδια στο Έβερεστ, το οποίο επισκέφθηκαν 880 άνθρωποι το 2019. Η νέα αυτή έρευνα είναι η πρώτη που αξιολογεί την μικροπλαστική ρύπανση.

Να σημειωθεί δεν πρόκειται για συγκεκριμένα είδη πλαστικού, αλλά κάθε είδους, που έχει μήκος λιγότερο από πέντε χιλιοστά, καθιστώντας έτσι την συλλογή τους ιδιαίτερα δύσκολη.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό One Earth, ανέλυσε δείγματα που συλλέχθηκαν από αποστολή του National Geographic το 2019. Οι επιστήμονες βρήκαν κατά μέσο όρο 30 μικροπλαστικά σωματίδια ανά λίτρο νερού στα δείγματα χιονιού και 119 σωματίδια ανά λίτρο στο πιο μολυσμένο δείγμα.Αξιολόγησαν επίσης δείγματα νερού από οκτώ τοποθεσίες, αλλά μόνο τρεις είχαν μικροπλαστικά, καθώς τα ρεύματα των ανέμων μπόρεσαν να τα απομακρύνουν.