Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το κλείσιμο της λαϊκής αγοράς Κοζάνης.

Σε συμβολική διαμαρτυρία θα προχωρήσουν οι εκπρόσωποι του σωματείου εμπόρων λαϊκών αγορών και των συλλόγων παραγωγών αύριο, στις 9 το πρωί, στο κτίριο της Π.Ε. Κοζάνης.

Προϊόντα της λαϊκής αγοράς θα διατεθούν στο γηροκομείο και σε υπηρεσίες πρόνοιας του Δήμου Κοζάνης.

Με ανακοινώσεις τους τοποθετήθηκαν επίσης το Κίνημα Αλλαγής και η Αριστερή Συμπόρευση για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία.

Το Κίνημα Αλλαγής γράφει:

"Λιγότερα από τα δάχτυλα του ενός χεριού, σύμφωνα με επίσημες διαβεβαιώσεις, ήταν τα κρούσματα που οδήγησαν στο κλείσιμο της Λαϊκής Αγοράς Κοζάνης. Κάποιοι δρώντας είτε ως αρνητές της επιδημιολογικής πραγματικότητας είτε ως προβοκάτορες προς όφελος των Super Market οδήγησαν στο κλείσιμό της. Είναι δικαιολογημένος ο θυμός και η απόγνωση των πάνω από 350 παραγωγών και πωλητών, οι οποίοι εξαναγκάζονται πλέον να μεταφέρουν την παραγωγή τους στη χωματερή αντί για τους πάγκους τους.

Πρόκειται για κλασσική περίπτωση όπου ενώ «φταίει ο γάιδαρος, χτυπάμε το σαμάρι». Αποτελεί μέτρο συλλογικής τιμωρίας. Απείθαρχες, αντικοινωνικές συμπεριφορές ορισμένων ατόμων οδηγούν σε τιμωρία των κοινωνικά υπεύθυνων – της συντριπτικής, δηλαδή, πλειονότητας των πολιτών. Η κυβέρνηση κρύβει τις δικές της αδυναμίες με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα έχοντας συνυπεύθυνους τους τοπικούς βουλευτές και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας..

Είναι προφανές πως τέτοιου είδους αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται με μεγαλύτερη προσοχή, διότι όλοι αντιλαμβάνονται ποιος κερδίζει από το κλείσιμο των λαϊκών αγορών.

Η Ν.Ε. Κοζάνης γνωρίζοντας και εκτιμώντας το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών προτείνει να αρθεί η απόφαση για το κλείσιμο της Λαϊκής Αγοράς Κοζάνης και να επικεντρωθεί η διαδικασία ελέγχου και επιβολής προστίμων σε εκείνους που πραγματικά θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Άλλωστε η «ατομική υπευθυνότητα» πρέπει να επιβραβεύεται, όχι να τιμωρείται.

Τέλος, με πρωτοβουλία της Ν.Ε. ζητήθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής να φέρει το ζήτημα στη Βουλή, ώστε να γνωστοποιηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα της περιοχής, διότι έχουμε βάσιμες υποψίες πως δεν λαμβάνονται αποφάσεις με τα ίδια μέτρα και σταθμά για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας."

Η Αριστερή Συμπόρευση για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία γράφει:

"Η Κυβέρνηση, μέσω των αρμόδιων υπουργείων, όπως δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης αποφάσισε να κλείσει την κεντρική λαϊκή αγορά της Κοζάνης (Αριστοτέλους) για δέκα ημέρες! Η απόφαση πάρθηκε μετά από εισήγηση του Τμήματος Εμπορίου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας επειδή βρέθηκαν κάποιοι πωλητές που δεν τηρούσαν τις «υγειονομικές αποστάσεις» ή δε φορούσαν μάσκα. Οι μαζικοί φορείς των λαϊκών αγορών υποστηρίζουν ότι μόνο 3 πωλητές ήταν οι παραβάτες από τους 350 συνολικά που εκθέτουν εμπορεύματα στη λαϊκή. Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης λέει ότι ήταν πολλοί περισσότεροι.

Όπως και να έχει η ουσία είναι ότι τιμωρούνται όλοι οι αγρότες και μικροέμποροι οι οποίοι βγάζουν το ψωμί τους από τη λαϊκή αγορά επειδή κάποιοι συνάδελφοί τους έκαναν παραβάσεις που αφορούν τα μέτρα της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Αυτό που προτείνουν οι εκπρόσωποι του κλάδου και είναι λογικό, προφανές αλλά προβλέπεται και από τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι να γίνουν συστάσεις, παρατηρήσεις ακόμα και να τιμωρηθούν οι παραβάτες που βάζουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Όμως το να τιμωρούνται συλλήβδην οι πωλητές της λαϊκής, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων τηρεί ευλαβικά τα υγειονομικά μέτρα, είναι άδικο, εκδικητικό, θυμίζει «άλλες καταστάσεις και άλλες εποχές» και εμπεριέχει στοιχεία εξυπηρέτησης άλλων συμφερόντων.

Η «τιμωρία» των αγροτών και των άλλων μικροεπαγγελματιών αυτού του Χώρου , κατ αυτόν τον τρόπο, δεν παίρνει υπόψη την οικονομική κατάσταση αυτών των ανθρώπων που βιώνουν όχι μόνο την κρίση αλλά και τα καταστροφικά καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Περιοχή μας. Ακόμα και το κλείσιμο μια μέρας της Λαϊκής σημαίνει καταστροφή μεγάλης ποσότητας ευπαθών προϊόντων (ροδάκινα, σταφύλια κλπ). Η «τιμωρία» αυτή δε αφορά μόνο τους πωλητές αλλά και χιλιάδες καταναλωτές που πρέπει να στραφούν «αλλού», πληρώντας πολύ περισσότερα ακόμα και για χαμηλότερης ποιότητας προϊόντα αφού είναι υποχρεωμένοι να εξασφαλίσουν το φαγητό της εβδομάδας.

Είναι τουλάχιστον υποκριτικό οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης που έχουν την κύρια ευθύνη για τη ραγδαία εξάπλωση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα (αύξηση πληρότητας των πλείων, μη τήρηση των υγειονομικών μέτρων, δημόσια, από στελέχη της κλπ) να «τιμωρεί» μετά χαράς αγρότες και μικροεπαγγελματίες που εκτός των άλλων ευθύνεται η ίδια που εκτελώντας εντολές της ΕΕ και υλοποιώντας την αντιδραστική ΚΑΠ τους έφερε σε δεινή οικονομική θέση.

Εμείς ως Περιφερειακό Σχήμα «Αριστερή Συμπόρευση για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία» είμαστε αντίθετοι με αυτή την άδικη και εκδικητική απόφαση και ζητάμε να ανακληθεί."