Απαλλαγή, αναδρομικά από το 2017, του ΕΝΦΙΑ, στους ιδιοκτήτες ακίνητων της κοινότητας Αναργύρων Αμυνταίου στην ΠΕ Φλώρινας, που έχουν χαρακτηριστεί ακατάλληλα προς χρήση ζητούν με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

Αναλυτικά η Ερώτηση:

«Ο οικισμός της κοινότητας Αναργύρων του Δήμου Αμυνταίου στην ΠΕ Φλώρινας, είναι προς μετεγκατάσταση από το 2011 (Ν.3937/2011, ΦΕΚ 60/30-3-2011 “Διατήρηση βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις”), λόγω της εξορυκτικής δραστηριότητας της ΔΕΗ ΑΕ στο ορυχείο Αμυνταίου και των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στα κτίσματα του οικισμού, που είχαν αρχίσει να παρατηρούνται ρήγματα. Αποτέλεσμα επίσης αυτής της κατάστασης ήταν τον Ιούνη του 2017 να γίνει η μεγάλη κατολίσθηση του ορυχείου Αμυνταίου. Τα σπίτια και όλα τα κτίσματα του οικισμού καταστήματα, αποθήκες, στάβλοι κ.λπ., υπέστησαν σοβαρές ζημιές και χαρακτηρίστηκαν επικίνδυνα και ακατάλληλα για κάθε χρήση.

Από τον Ιούνη του 2017 υπήρχε δέσμευση, από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά και από τη σημερινή ότι δεν θα καταλογιζόταν ΕΝΦΙΑ, για τα συγκεκριμένα ακίνητα του οικισμού, αφού οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν να τα χρησιμοποιούν και ο οικισμός βρισκόταν προς μετεγκατάσταση και απαλλοτρίωση.

Έκτοτε όχι μόνο δεν έχει λυθεί το πρόβλημα της απαλλοτρίωσης και μετεγκατάστασης του οικισμού των Αναργύρων αλλά καταλογίζεται κανονικά ο ΕΝΦΙΑ, σε όλους τους κατοίκους του οικισμού, παρά το συγκεκριμένο αίτημα των κατοίκων που εκφράστηκε ακόμη μια φορά και με την από 10/7/2020 επιστολή της κοινότητας προς τη Βουλή των Ελλήνων.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ. υπουργοί, σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε άμεσα να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και να αποδοθούν, αναδρομικά από το 2017, όλα τα ποσά, που δόθηκαν από τους κατοίκους;»