Την Τρίτη (22/9) είχε προγραμματιστεί επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην περιοχή, για να παραβρεθεί στην εκδήλωση θεμελίωσης φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ. Η εκδήλωση όμως αναβλήθηκε λόγω της επιδείνωσης της επιδημίας του κορονοϊού στην χώρα μας.

Συνδικάτα και φορείς όμως ετοιμάζανε αγωνιστική υποδοχή στον Πρωθυπουργό, ενάντια στην απολιγνιτοποίηση.

Ανακοίνωση του ΣΕΕΕΝ

Συνάδελφοι.ες

Πέρασαν λίγες ημέρες από την δημοσιοποίηση του Master Plan για την απολιγνιτοποίηση και η κυβέρνηση, τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και διάφοροι άλλοι χειροκροτητές τους αγωνιούν να πείσουν την κοινή γνώμη πως το σχέδιο τους είναι δίκαιο και προς το συμφέρον των εργαζομένων της περιοχής, ότι έχει μάλιστα και την αποδοχή της πλειοψηφίας του κόσμου. Η πλειοψηφία των τοπικών παραγόντων με ζήλο υπερασπίζετε την απολιγνιτοποίηση και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, αποτελούν το στυλοβάτη για να εφαρμοστεί αυτή η πολιτική.

Το ΣΕΕΕΝ δίνει την μάχη μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης, της ΕΕ που έχουν ως στόχο να μετατρέψουν την ενέργεια (ρεύμα και θέρμανση) σε ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα για το λαό, να ισοπεδώσουν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων διαμορφώνοντας μισθούς πείνας και ευκαιριακές θέσεις εργασίας, να καταδικάσουν τους εργαζόμενους στην ανεργία .

Τα σχέδια τους είτε Master Plan, είτε σε αυτά που βασίστηκαν όπως το ΕΣΕΚ, το Business Plan για την ΔΕΗ κ.α μετατρέπουν την Δυτική Μακεδονία σε κρανίου τόπο για τους εργαζόμενους. Τρίβουν τα χέρια τους σήμερα αυτοί που κάνουν κουμάντο στην παραγωγή-μεταφορά και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας, αυτοί που απολαμβάνουν τεράστιας κρατικής και ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις για επενδύσεις σε ΑΠΕ και άλλα έργα που ως μόνο στόχο έχουν τεράστια κέρδη.

Οι εργαζόμενοι να προσπεράσουν τις αναστολές που έχουν σήμερα, να αναλογιστούμε πως με την υποχώρηση και την αποδοχή μοιρολατρικά αυτών που μας ετοιμάζουν θα ξημερώνει πάντα μια πιο δύσκολη ημέρα για εμάς και τις οικογένειες μας. Η οργάνωση στο σωματείο και η πάλη σήμερα για την υπεράσπιση της ζωής μας είναι μονόδρομος.

Ανακοίνωση του Σωματείου «ΕΝΩΣΗ»

Συναδέλφισσες –οι

Η βίαιη απολιγνιτοποιήση έχει αρνητικά και μόνο αρνητικά αποτελέσματα για την περιοχή μας, για το μέλλον της Δ. Μακεδονίας.

Μετά την ανακοίνωση του master plan, έρχεται στην περιοχή μας και συγκεκριμένα την Τρίτη 22/9/2020, στην περιοχή “Μπεκρεβένικος – Μικρή Πέτρα” των Δήμων Κοζάνης και Εορδαίας, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να εγκαινιάσει το φωτοβολταικό πάρκο των ΕΛΠΕ, βάζοντας έτσι τη σφραγίδα του για τον οικονομικό και εργασιακό μαρασμό του τόπου μας.

Το Σωματείο «ΕΝΩΣΗ» καλεί όλους τους εργαζομένους – συνταξιούχους – άνεργους και πολίτες της περιοχής μας, να βρεθούμε στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου και ώρα 12:00 στα Λιβερά, για να εκφράσουμε την αντίθεση μας, ώστε να αποτρέψουμε αυτό που πάει να γίνει σε βάρος της Δ. Μακεδονίας.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ…

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΑΡΑΣΜΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ…

Ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

Τοποθεσία «Μπεκρεβένικος – Μικρή Πέτρα» (Λιβερά)

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ καλεί τα Σωματεία-Μέλη της ,τους εργαζομένους , τους συνταξιούχους και όλους τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας στη Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας που οργανώνεται από τα Εργατικά Κέντρα, τα Σωματεία και τους τοπικούς φορείς την Τρίτη 22/9 στα Λιβερά στις 12:00 το μεσημέρι

προκειμένου να καταδειχθεί στην Κυβέρνηση η καθολική αντίθεση των κοινωνικών οργανώσεων και των πολιτών στην προοπτική της κατάρρευσης και του οικονομικού μαρασμού της περιοχής που φέρνει η βίαιη απολιγνιτοποίηση.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κοζάνη είναι σημαντικό γεγονός από μόνη της. Θα μπορούσε όμως αυτή η επίσκεψη να είναι μια ευκαιρία παραγωγικού διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους για τις δυσμενείς συνέπειες και τα αποτελέσματα της βίαιης απολιγνιτοποίησης. Μιας απόφασης που έλαβε ο ίδιος ο κ.Μητσοτακης χωρίς –όπως πιστεύουμε- να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος αλλά και τα μέσα (χρηματοδοτικά και άλλα) ώστε αυτή η διαδικασία να γίνει ομαλά και χωρίς «θύματα» !

Πιστεύουμε πως το οικονομικό και κοινωνικό κόστος για τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας είναι μη δυνάμενο να εκτιμηθεί αλλά πάντως καταστροφικό.

ΟΛΟΙ μαζί δίνουμε Δυναμικό Παρόν στη Συγκέντρωση!

Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας

Με αφορμή την επίσκεψη του κυρίου Μητσοτάκη για την έναρξη των εργασιών του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ στην περιοχή «Μπεκρεβένικος – Μικρή Πέτρα», των δήμων Κοζάνης και Εορδαίας, έχουμε κάποιες ενστάσεις σχετικά με το μέλλον του εργατικού δυναμικού της περιοχής, κυρίως του ιδιωτικού τομέα.

Η βίαιη απολιγνιτοποίηση θα έχει ως αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς δουλειά χιλιάδες εργαζόμενοι, καθώς από το κλείσιμο των μονάδων έως την υλοποίηση των προαναγγελθέντων επενδύσεων θα μεσολαβήσει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σαν Εργατικό Κέντρο είμαστε υπέρ της ανάπτυξης και των νέων επενδύσεων στην περιοχή μας. Οι συγκεκριμένες όμως επενδύσεις απαιτούν χρόνο για την υλοποίηση τους.

Εκφράζοντας όλους τους εργαζόμενους της περιοχής μας, ζητάμε η απολιγνιτοποίηση να πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση των έργων, για να γίνει ομαλή η μετάβαση από το λιγνίτη στην επόμενη μέρα, καθώς και την έμπρακτη και ουσιαστική δημιουργία θέσεων εργασίας έτσι ώστε με το τέλος του λιγνίτη οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα να πάνε στην δουλειά τους και όχι μετανάστες.

Καλούμε λοιπόν όλους τους πολίτες να δώσουν δυναμικό παρόν την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου και ώρα 12:00 στην περιοχή «Μπεκρεβένικος – Μικρή Πέτρα», των δήμων Κοζάνης και Εορδαίας, σε μία διαδήλωση διαμαρτυρίας που είναι ίσως η σημαντικότερη για το μέλλον την περιοχής μας.

Σε αυτό το σημείο να θυμίσω πρόσφατη δήλωση του κύριουΠρωθυπουργού «Η Δυτική Μακεδονία δεν διαμαρτύρεται»

Ανακοίνωση του Σπάρτακου

Συναδέλφισσες Συνάδελφοι

Αγαπητοί συμπολίτες, συνταξιούχοι, άνεργοι

Το πλάνο της απολιγνιτοποίησης που εκτελείται με ταχύτατους ρυθμούς και δεν αφήνει ικανά χρονικά περιθώρια στην περιοχή ώστε να προετοιμαστεί και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις εκείνες που θα επιτρέψουν στην «επόμενη ημέρα» να έχει υγιή αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, επιβάλλουν συνεχή δράση και αντίδραση.

Η επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την Τρίτη 22/9/2020 και ώρα 1:00 μμ στην τοποθεσία «Μπεκρεβένικος – Μικρή Πέτρα» των δήμων Κοζάνης και Εορδαίας (όρια Λιβερών) επιτάσσουν τον προγραμματισμό και την οργάνωση μίας διαμαρτυρίας που θα δίνει το σαφές και εμφανές στίγμα μίας περιοχής που μαραζώνει.

Στο πλαίσιο αυτό ο Σπάρτακος ΚΑΛΕΙ: την ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ, τα πρωτοβάθμια Σωματεία, τους Δήμους, τους Φορείς, τους συνταξιούχους, τους ανέργους και κάθε έναν πολίτη, να συμμετέχουν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου στο σημείο έλευσης του Πρωθυπουργού.

Συγκέντρωση στα Λιβερά ώρα 12 το μεσημέρι.

Η κίνηση δεν είναι συμβολική.

Είναι ουσιαστική και στόχο έχει να κάνει ακόμα περισσότερο αισθητή την κραυγή αγωνίας μίας περιοχής που προσπαθεί να ισορροπήσει σε σκοινί έτοιμο να κοπεί.

Να είμαστε ΟΛΟΙ εκεί για να προσπαθήσουμε

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να αλλάξουμε ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ