Μεγάλη κινητοποίηση και αυτοκινητοπορεία πραγματοποίησαν φορείς, σωματεία και σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων, επαγγελματιών και εμπόρων από την ΠΕ Κοζάνης το πρωί της Δευτέρας 4 Γενάρη, με αιτήματα τη λήψη έκτακτων μέτρων στήριξης του εισοδήματός τους. Η μεγάλη αυτοκινητοπομπή κινήθηκε προς την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας όπου κατατέθηκε ψήφισμα των εκπροσώπων των φορέων στον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πτολεμαΐδας – Εορδαίας, Μιχάλης Δεληκώστας, τόνισε στις δηλώσεις του πως «ήρθαμε σήμερα από την Εορδαία στην έργα του νομού. Αν και αντιμετωπίσαμε προβλήματα μετακίνησης. Εγώ θα σταθώ στο ότι η ΠΕ Κοζάνης πρέπει να στηριχθεί με ειδικό τρόπο καθώς είμασταν 5 μήνες κλειστά το 2020 και πρέπει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τον περιφερειάρχη και βουλευτές να πιέσουμε με έναν ιδιαίτερο τρόπο ώστε να πάρουμε περισσότερα χρήματα και να κοιτάξουν με ιδιαίτερο τρόπο την περιοχή».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης Αθανάσιος Δραγατσίκας αναφέρθηκε στη μεγάλη κινητοποίηση που αφορούσε όλο τον κόσμο, διοργανώθηκε από όλο τον κόσμο, κάτι που τους έδωσε δύναμη για να ασκηθεί πίεση προς την περιφέρεια και ακολούθως την κυβέρνηση για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. «Ζητάμε πλέον να υπάρξουν οικονομικά μέτρα για την περιφέρεια Δ. Μακεδονίας. Ζητούμε άμεση ρευστότητα για να μπορέσουμε να ζήσουμε αξιοπρεπώς την επόμενη ημέρα».

Ο περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπων των εμπορικών κλάδων της περιοχής τόνισε πως ο Υπουργός Ανάπτυξης γνωρίζει το πρόβλημα, αφουγκράζεται την ανάγκη για περαιτέρω στήριξη των επιχειρήσεων που δοκιμάζονται λόγω παρατεταμένης καραντίνας, ώστε όλοι οι φορείς να διεκδικήσουν την επιπλέον ρευστότητα που είναι αναγκαία.

«Η περιοχή πλήττεται από 10 παρατεταμένη κρίση που της έχει στερήσει εισόδημα. Πολλές επιχειρήσεις δεν μπορούν να είναι βιώσιμες αν δεν βοηθηθούν επιπλέον. Η Δ. Μακεδονία διαφέρει καθώς αντιμετωπίζει πολλές κρίσεις και όχι μόνο την υγειονομική»

Πρόστιμα για «άσκοπη μετακίνηση» από την Αστυνομία

Η Αστυνομία επέβαλε πρόστιμα σε πολίτες που πήγαν να διαμαρτυρηθούν χωρίς να είναι απόλυτα τυπικοί στη διαδικασία της μετάβασης. Όμως όπως είναι οφθαλμοφανές, ο μόνος τρόπος για να μεταβείς στην περιοχή, είναι να δηλώσεις πως η μετάβαση θα είχε άλλη αιτιολογία, και έτσι έκαναν και οι περισσότεροι από τους τελικά παριστάμενους.

Οι λεγόμενοι «παραβάτες» ήταν κυρίως από την περιοχή της Εορδαίας, που τους έγινε έλεγχος στην περιοχή των Κοίλων, και όχι στη ΖΕΠ. Οι εν λόγω πολίτες προτίμησαν να είναι ειλικρινείς προς τις Αρχές για το που κατευθύνονται, και τους βεβαιώθηκε πρόστιμο 300 ευρώ για τον καθένα.

To Ψήφισμα Διαμαρτυρίας

Συμμετέχουμε, Διαμαρτυρόμαστε, Απαιτούμε:

 • Πρόσθετη Άμεση Οικονομική ενίσχυση για να επιβιώσουμε και να υπάρχουμε την επόμενη ημέρα, εμείς και οι εργαζόμενοι,
 • Απαλλαγή από όλες τις υποχρεώσεις για το επόμενο εξάμηνο,
 • Απάντηση στο ερώτημά μας: «πως ζούμε από τις 16 Οκτωβρίου (ημερομηνία έναρξης τοπικού Lockdown) και πως θα ζήσουμε έως τις 11 Ιανουαρίου 2021;»
 • Να πάρουμε πίσω τη χαμένη μας αξιοπρέπεια.

Κύριε Περιφερειάρχη,

Για ακόμη μία φορά ενώνουμε τη φωνή μας όλοι οι πληττόμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης και εκφράζουμε την αγωνία, την απογοήτευση, την απελπισία στην οποία έχουμε περιέλθει μετά τη νέα παράταση του σκληρού Lockdown. Εκφράζουμε όμως και το θυμό και την αγανάκτησή μας γιατί παρόλα τα διαβήματα που έχουμε κάνει προς όλους δεν έχουμε εισακουστεί και δεν έχουμε λάβει καμία επίσημη ενημέρωση για την τύχη τους. Οι επιχειρήσεις της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης έχουν πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή της Ελλάδας με εφαρμογή σκληρών μέτρων lock down ήδη από τις 16 Οκτωβρίου που παρατάθηκαν μέχρι τις 11 Ιανουαρίου και άγνωστο για πόσο καιρό ακόμη.

Όλοι οι επαγγελματίες της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης έχουμε επανειλημμένα ενημερώσει γραπτώς για τα προβλήματα και έχουμε καταθέσει ρεαλιστικές προτάσεις για την στήριξη των επιχειρήσεων μας, τόσο σε εσάς και στους Δημάρχους, όσο και στους Βουλευτές και στον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Κύριε Περιφερειάρχη σας θέλουμε μαζί μας για να διεκδικήσουμε και να επιτύχουμε το καλύτερο για τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας. Είμαστε όλοι μαζί! Συμμετέχουμε, Διαμαρτυρόμαστε και Απαιτούμε έμπρακτη, ουσιαστική στήριξη για να μείνει ο τόπος ζωντανός όπως του αξίζει!

Κύριε Περιφερειάρχη, θέλοντας να εκφράσουμε την αγωνία της πλειοψηφίας των συλλόγων και των παραγωγικών φορέων της περιοχής μας σας καταθέτουμε τις προτάσεις -λύσεις- μας: Οι προτάσεις μας αναλυτικά:

ΛΥΣΗ 1η: Οικονομική ενίσχυση ίση με το 75% του τζίρου των επιχειρήσεων για το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει η κάθε επιχείρηση που είναι κλειστή να πληρώσει τις υποχρεώσεις της χωρίς να συσσωρεύσει χρέη όπως γίνεται μέχρι τώρα.

ΛΥΣΗ 2η: Προτείνουμε και απαιτούμε:

 1. Νέο πρόγραμμα Οικονομικής ενίσχυσης από την Περιφέρεια ύψους τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων ευρώ ώστε να επωφεληθούν οι περισσότερες επιχειρήσεις. Θα πρέπει να υπάρχει και πρόβλεψη ποσού ελάχιστης ενίσχυσης για τις νέο-ιδρυθείσες οι οποίες επλήγησαν και αδικούνται.
 2. Όλες οι επιστρεπτέες προκαταβολές θα πρέπει να είναι για την περιοχή μας 100% μη επιστρεπτέες. Περιμένουμε ωστόσο στην νέα επιστρεπτέα προκαταβολή 5 να μην υπάρχει ο όρος της πτώσης του τζίρου κατά 20% που ίσχυε στην προηγούμενη επιστρεπτέα.
 3. Άμεση συμμετοχή των εμπορικών επιχειρήσεων σε προγράμματα ΕΣΠΑ για ανακαινίσεις και κατασκευή e-shops με επιδότηση τουλάχιστον 70%.
 4. Επιδότηση της εργασίας μέσω της επιδότησης των υφιστάμενων θέσεων τουλάχιστον για έξι μήνες, ώστε να διατηρηθούν και να μην προστεθούν νέοι άνεργοι στην περιοχή μας.
 5. Κούρεμα όλων των υποχρεώσεων φορολογικών και ασφαλιστικών για τους έξι μήνες του 2020 και για το πρώτο εξάμηνο του 2021. Απαλλαγή των επιχειρήσεων από τις ασφαλιστικές εισφορές μη μισθωτών για ένα εξάμηνο τουλάχιστον. Αξιοσημείωτο είναι ότι για τις ημέρες που είμαστε κλειστά τον Οκτώβριο δεν έχει δοθεί καμία απολύτως ενίσχυση αλλά ούτε και ελάφρυνση ή έκπτωση στις εισφορές των μη μισθωτών.
 6. Άμεση λύση στο θέμα των μεταχρονολογημένων επιταγών που ήδη έχουν δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην αγορά. Η πρότασή μας ήταν από το πρώτο lockdown, ότι θα πρέπει να πληρωθούν οι προμηθευτές μας από τις τράπεζες και στη συνέχεια οι τράπεζες να εισπράξουν από τους εκδότες των επιταγών τα ποσά σε μία περίοδο 12 μηνών ακόμη και με ένα μικρό επιτόκιο επιβάρυνσης 1%. Με αυτό τον τρόπο η αγορά δεν χάνει τη ροή της και τη συνέχειά της.
 7. Μετακύλιση των υποχρεώσεων προς τις τράπεζες στο τέλος του κάθε διακανονισμού όχι μόνο των επιχειρήσεων αλλά και των φυσικών προσώπων αυτών διότι κινδυνεύουν να χαθούν περιουσίες και ακίνητα που έχουν προσημειωθεί όλα την τελευταία δωδεκαετία.
 8. Οικονομική ενίσχυση των φυσικών προσώπων των επιχειρήσεων. Σε μια εταιρία με νομική μορφή Ο.Ε, Ε.Ε ή Ε.Π.Ε οι εταίροι μπορεί να είναι περισσότεροι των δύο και αυτή τη στιγμή καταβάλλουν κάθε μήνα εισφορές για κάθε εταίρο. Η μοναδική βοήθεια που δόθηκε ήταν για την επιχείρηση. Οι εταίροι αδικήθηκαν και δεν πήραν το παραμικρό βοήθημα.
 9. Ανάπτυξη από κοινού και σε Περιφερειακό επίπεδο μιας μόνιμης στρατηγικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Για τις επιχειρήσεις της εστίασης απαιτούνται επιπλέον τα παρακάτω:

 • Μέγιστο ύψος καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους το ποσό των διακοσίων πενήντα ευρώ (250,00€).
 • Επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδότη- εργαζομένου) για το επόμενο 6μηνο.
 • Αποζημίωση ειδικού σκοπού για τις ημέρες που τα καταστήματα παραμένουν κλειστά.

Να οριστεί ο ΦΠΑ στην εστίαση της περιοχής στο 6% λαμβάνοντας υπόψη την ούτως ή άλλως δύσκολη κατάσταση που περνάμε στα πλαίσια της μεταβατικής περιόδου της τοπικής οικονομίας. Για τις επιχειρήσεις των ΚΑΔ άθλησης απαιτούνται επιπλέον τα παρακάτω:

 • Ειδικότερα για τους ΚΑΔ άθλησης που έχουν υποστεί μείωση τζίρου μεγαλύτερη από 60% να υπάρχει επιπλέον αύξηση 20% του ποσοστού επιδότησης στα προγράμματα ΕΣΠΑ της επόμενης προγραμματικής περιόδου
 • Υπαγωγή των γυμναστηρίων στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας και υπαγωγή των υπηρεσιών σωματικής άσκησης σε μόνιμο συντελεστή ΦΠΑ 6%.

Τέλος, μετά από συζήτηση με τον Ιατρικό Σύλλογο Κοζάνης δύο προτάσεις προστίθενται:

 • Επιδοτούμενο πρόγραμμα από την Περιφέρεια για την πραγματοποίηση μοριακών tests για τους επιχειρηματίες και το προσωπικό τους.
 • Επιδοτούμενο πρόγραμμα για την προμήθεια ειδικού εξοπλισμού απολύμανσης και αποστείρωσης των επαγγελματικών χώρων.

Με εκτίμηση

Οι Συμμετέχοντες στην διαμαρτυρία

 • Εμπορικός Σύλλογος Κοζάνης
 • Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ν. Κοζάνης
 • Σύνδεσμος Καφετεριών και Εστίασης Κοζάνης «Ερμής»
 • Εμπορικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας
 • Σωματείο χωρών Εστίασης Εορδαίας
 • Σύλλογος Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Δυτικής Μακεδονίας
 • Σύνδεσμος Επαγγελματοβιοτεχνών Ν. Κοζάνης
 • Σύνδεσμος Υδραυλικών Κοζάνης
 • Σωματείο κουρέων κομμωτών Κοζάνης
 • Σύλλογος κομμωτών Εορδαίας
 • Σωματείο Υποδηματοποιών Κοζάνης
 • Μελισσοκομικός Σύλλογος
 • Κυνηγετικός Σύλλογος
 • Όμιλος Δικυκλιστών Κοζάνης Ο.ΔΙ.ΚΟ
 • Σύλλογος Αυτοκινητιστών ΤΑΞΙ Κοζάνης
 • Εργατικό Κέντρο Koζάνης
 • Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α’ βάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης
 • ΕΛΜΕ Κοζάνης
 • Εμπορικός Σύλλογος Αιανής
 • Εμπορικός Σύλλογος Σιάτιστας
 • Εμπορικός Σύλλογος Σερβίων
 • Εμπορικός Σύλλογος Βελβεντού
 • Σωματείο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
 • Σύλλογος Εργαζομένων ΠΔΜ Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας