Η άποψη της παράταξης του Θόδωρου Καρυπίδη

Για άλλο Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης μίλησε ο κ. Γιάννης Λιάσης ως αγορητής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης απορρίπτοντας το σχέδιο που είναι απόλυτα άδικο και καταστροφικό. «Η διαβούλευση ήταν προσχηματική, οριστικοποιήθηκε πριν το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας. Συντασσόμαστε με την απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου Πελοποννήσου για να κάνουμε την απειλή κατάρρευσης, ευκαιρία ανάδειξης των πλεονεκτημάτων του τόπου μας» τόνισε.

Η αναδιάρθρωση της οικονομίας απαιτεί σχέδιο, ολοκληρωμένο και ενδελεχή σχεδιασμό πριν την έναρξη της απολιγνιτοποίηση που εδώ ήδη έχει ξεκινήσει, ένα σχέδιο οργανωμένο με διακριτές φάσεις και δείκτες απόδοσης. Απουσιάζουν από το σχέδιο οι μεγάλες επενδύσεις και αυτές που απορρέουν από τις υποχρεώσεις της ΔΕΗ.Ο. Αν προσθέσουμε και τους 25.000 ανέργους που δημιουργεί με νέες 8-10.000 ανέργους η ανεργία θα ανέβει πάνω από το 40% Μίλησε μάλιστα για αποφάσεις υπέρ του φυσικού αερίου.

Η άποψη της παράταξης της Γεωργίας Ζεμπιλιάδου

Η Γεωργία Ζεμπιλιάδου μίλησε για μια ιστορική απόφαση του περιφερειακού συμβούλιου ζητώντας την απόρριψη του μάστερ πλαν. «Αυτό που παίρνουμε είναι απόφαση και όχι ψήφισμα. Οι αιρετοί αποφασίζουν» σημείωσε ζητώντας να ξαναγραφτεί εξ αρχής το σχέδιο με διαβούλευση και επαρκή χρόνο. Η μετάβαση όπως γίνεται δεν μπορεί να είναι δίκαια και κοινωνικά αποδεκτή

Πρότεινε να παραταθεί η λειτουργία τριών μονάδων και ο χρόνος απόσυρσης να γίνεται με βάση τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργούνται. Η γη των ορυχείων να περάσει σε αρμόδια ρυθμιστική αρχή και να υπάρχει σαφές πλαίσιο χρηματοδότησης. Η πιο συνδεδεμένη ψηφιακά περιφέρεια πρέπει να είναι η Δυτική Μακεδονία. Η μετατροπή σε πράσινη περιφέρεια σημαίνει ότι πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη της ένα πρόγραμμα Εξοικονομώ για τις 80.000 κατοικίες της Δ. Μακεδονίας, ένα πρόγραμμα έξυπνης γεωργίας και χρηματοδότησης των αρδευτικών .Στις προτάσεις της είναι και ένα άμεσο πλάνο για την μη κατάρρευση της οικονομίας με 100 εκ για τον κλάδο της κατασκευής, 20 εκ για νεανική επιχειρηματικότητα, έκτακτο επίδομα για μακροχρόνια ανέργους και άλλα ισχυρά προγράμματα

Η άποψη της Λαϊκής Συσπείρωσης

Την ανάγκη συνέχισης της λιγνιτικής παραγωγής και ανάπτυξης της περιφέρειας γύρω από τον λιγνίτη υπεραμύνθηκε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Αντώνης Τσάκωνας.

«Τα ωραία λόγια δεν κάνουν ωραία την πραγματικότητα. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στη Δυτική Μακεδονία χωρίς αξιοποίηση των λιγνιτικών αποθεμάτων» ανάφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η περιοχή θα γίνει παράδεισος για τα μεγάλα συμφέροντα και κόλαση για τα εργατικά συμφέροντα.

«Προωθείτε με τα μπούνια την εμπορευματοποίηση της αγοράς της ενέργειας» είπε ο κ. Τσάκωνας χαρακτηριστικά.

«Όχι στο κλείσιμο των σταθμών, αύξηση μισθών, εργασία για όλους, προστασία των ανέργων» ήταν μερικές από τις προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Η άποψη της ΑΡΣΥ

«Είναι καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων και χιλιάδων θέσεων εργασίας» ανέφερε ο κ. Πράσσος στην εισήγησή του.

«Γιατί μια χώρα που είναι ενεργειακά εξαρτημένη, θέλει να κλείσει τον μόνο πόρο που έχει» διερωτήθηκε ο κ. Πράσσος.

Ο κ. Πράσσος πρότεινε την αξιοποίηση του λιγνίτη, επισημαίνοντας πως «δεν μπορεί η ΔΕΗ να απαρνηθεί το ρόλο που είχε εδώ», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν θα επιτρέψουμε να μπουν τα θηριώδη φωτοβολταϊκά παντού».