Την ώρα που οι επιστήμονες προειδοποιούν σε όλους τους τόνους πως η μη χρήση της μάσκας μπορεί να αποβεί ολέθρια για τη διασπορά του ιού, οι αρνητές επιμένουν. Μάλιστα αρκετοί επικαλούνται δήθεν πρόβλημα υγείας, και για να αποφύγουν τα πρόστιμα προμηθεύονται με πλαστά πιστοποιητικά.

Κάποιοι το σκέφτονται… άλλοι όμως το κάνουν πράξη, ασκώντας ασφυκτική πίεση σε γιατρούς για να τους δώσουν πιστοποιητικά μαϊμού που θα τους απαλλάξουν από την χρήση μάσκας.

Από το Κιλκίς στην Αθήνα, έως και την Πάτρα oι ιατρικοί σύλλογοι δέχονται δεκάδες καταγγελίες για πολίτες που ζητούν την έκδοση πιστοποιητικών, που να βεβαιώνουν ότι πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα, για να εξαιρούνται από τη χρήση μάσκας.

Ειδικά για τους ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα η χρήση μάσκας είναι ιδιαίτερα σημαντική, τονίζουν οι ειδικοί, αφού θεωρούνται άτομα υψηλού κινδύνου.

H μάσκα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε παιδιά κάτω των 3 ετών, σε ανθρώπους που δεν μπορούν να την αφαιρέσουν χωρίς βοήθεια και από όσους έχουν συγκεκριμένα προβλήματα με το αναπνευστικό.