Μετά από σχεδόν 2 μήνες, η πρώτη περιφέρεια της χώρας που μπήκε σε καραντίνα εξακολουθεί να είναι «κόκκινη», εγείροντας σημαντικά ερωτήματα. Οι... χαραμάδες του lockdown, το πινγκ-πονγκ με τη Φλώρινα και τα επίσημα κρούσματα που αυξήθηκαν!

Στις 16 Οκτωβρίου, η Κοζάνη εισήλθε στην κατηγορία «4» της τότε κλίμακας επικινδυνότητας και έγινε η πρώτη Περιφερειακή Ενότητα της χώρας στην οποία επιβλήθηκε lockdown στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Την ημέρα εκείνη, είχαν καταγραφεί 22 κρούσματα στο νομό, σε σύνολο 453 σε όλη τη χώρα. Ήταν ο τρίτος σε όλη την Ελλάδα σε αριθμό κρουσμάτων μετά την Αττική (207) και τη Θεσσαλονίκη (56) και ο πρώτος σε διασπορά, σε αναλογία με τον πληθυσμό του.

Σήμερα, η επιδημιολογική εικόνα του νομού δεν έχει βελτιωθεί όσο θα περίμενε κανείς, έπειτα από 54 συνεχόμενες μέρες «σκληρού» lockdown. Την τελευταία εβδομάδα, τα καθημερινά κρούσματα κυμαίνονται από 27 έως και 44.

Μιλώντας στο Euro2day.gr, αυτοδιοικητικοί και υγειονομικοί παράγοντες της περιοχής επιχειρούν να ερμηνεύσουν το φαινόμενο, δίνοντας ο καθένας τις δικές του εξηγήσεις. Ένα επιδημιολογικό «πινγκ-πονγκ» μεταξύ Κοζάνης και Φλώρινας, η χαλαρότητα που επιδεικνύει μέρος του πληθυσμού της υπαίθρου στην τήρηση των μέτρων και κάποιες δυσλειτουργίες στο σύστημα ανάλυσης των δειγμάτων που οδηγούν σε καθυστερήσεις της ιχνηλάτησης είναι ορισμένες από τις αιτίες.

Στην Πτολεμαΐδα η μεγαλύτερη επιβάρυνση

Παρατηρώντας κανείς τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων εντός της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, διαπιστώνει πως ο αριθμός τους το τελευταίο διάστημα είναι μειωμένος στην πόλη της Κοζάνης και έδρα του ομώνυμου δήμου, και ιδιαίτερα αυξημένος στη δεύτερη μεγάλη πόλη, την Πτολεμαΐδα, έδρα του δήμου Εορδαίας. Ο συγκεκριμένος δήμος, που είχε 28 εβδομαδιαία κρούσματα όταν μπήκε σε lockdown, έφτασε στα 121 την περασμένη εβδομάδα. Αντίστροφη ήταν η πορεία στον δήμο Κοζάνης, που είχε ξεκινήσει με 140 κρούσματα εβδομαδιαίως στα μέσα Οκτωβρίου και έπεσε στα 61 τις τελευταίες 7 ημέρες.

Εδώ παρουσιάζει ενδιαφέρον ένα φαινόμενο πινγκ-πονγκ που φαίνεται πως παίχτηκε τους τελευταίους μήνες με τη γειτονική Φλώρινα. Όπως ανέδειξε πριν από λίγες μέρες το Euro2day.gr, ένας από τους λόγους της εκρηκτικής αύξησης της διασποράς κορωνοϊού στην άλλοτε «πράσινη» Φλώρινα ήταν οι μετακινήσεις πολιτών από τη γειτονική Πτολεμαΐδα. Όταν «κοκκίνισε» ο νομός Κοζάνης και έκλεισαν τα καταστήματα, πολίτες πήγαιναν στον Φιλώτα, στο Αμύνταιο και άλλες γειτονικές περιοχές της Φλώρινας για καφέ, αναψυχή, ή για να δουν στην τηλεόραση την αγαπημένη τους ποδοσφαιρική ομάδα. Σύμφωνα με μια εκδοχή, ακολούθησε και η αντίστροφη μεταφορά ιικού φορτίου, από τη Φλώρινα προς την Πτολεμαΐδα, μέσω εργαζομένων που μετακινούνται για εργασία στα ορυχεία της ΔEΗ.

«Ο ΑΗΣ Αμυνταίου και τα ορυχεία Αμυνταίου έκλεισαν το καλοκαίρι. Οι εργαζόμενοί τους μεταφέρθηκαν στα ορυχεία της Πτολεμαΐδας και μετακινούνται καθημερινά από τον ένα νομό στον άλλο για να εργαστούν. Η Φλώρινα έχει μεγάλο ιικό φορτίο και ίσως αυτές οι μετακινήσεις έχουν συντελέσει σε ένα βαθμό στην αύξηση διασποράς στον δικό μας δήμο το τελευταίο διάστημα», λέει στο Euro2day.gr ο δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς

Ο ίδιος προσθέτει μια ακόμη παράμετρο, που δημιουργεί σύγχυση σε ό,τι αφορά τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων στην περιοχή του. «Βλέπουμε στα στοιχεία που ανακοινώνονται πως υπάρχουν κάποια ανεξήγητα pick των 30 και 40 κρουσμάτων. Ακολουθούν μέρες με 2-3 κρούσματα και μετά πάλι 14-15. Ρώτησα τον τοπικό συντονιστή του ΕΟΔΥ και μου είπε πως αυτό αποδίδεται σε κάποιες καθυστερήσεις στην καταγραφή. Το Μποδοσάκειο νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας δεν εξυπηρετείται από το Μοριακό Εργαστήριο της Κοζάνης, αλλά τα δείγματα στέλνονται σε εξωτερικά εργαστήρια. Έτσι, κάποια κρούσματα δεν καταγράφονται τη μέρα που έγιναν, αλλά συγκεντρωτικά», σημειώνει.

Η χαλαρότητα στην ύπαιθρο και η ιχνηλάτηση

Πηγές που παρακολουθούν καθημερινά τις εξελίξεις έλεγαν στο Euro2day.gr πως εκτός των αστικών κέντρων η τήρηση των μέτρων είναι πλημμελής, ενώ παρατηρούνται και δυσλειτουργίες στην ιχνηλάτηση.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος σε χωριό του νομού, το οποίο σύμφωνα με καταγγελίες παρέμεινε ανοικτό και εξυπηρετούσε take away, πέντε ολόκληρες μέρες μετά την εισαγωγή του ιδιοκτήτη του στο νοσοκομείο με κορωνοϊό. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η αστυνομία δεν είχε ειδοποιηθεί ακόμη επίσημα για το κρούσμα, ώστε να επιβάλει το κλείσιμο του μαγαζιού και να προχωρήσει στην ιχνηλάτηση των επαφών του ασθενή.

Μαρτυρίες Κοζανιτών αναφέρουν ότι σε πολλά χωριά συνεχίζονται οι επισκέψεις από σπίτι σε σπίτι, ενώ σε ορισμένες περιοχές της υπαίθρου είναι αυξημένα τα ποσοστά των «αρνητών μάσκας», με τη σιωπηρή ανοχή και κληρικών.

[..]