Το πρώτο υλικό που παρουσιάζει υπεραγωγιμότητα σε θερμοκρασία δωματίου ανακάλυψαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ, στις ΗΠΑ.

Το υλικό αυτό είναι υπεραγωγός, δηλαδή ο ηλεκτρισμός διέρχεται από μέσα του χωρίς καμιά δυσκολία- και ως εκ τούτου χωρίς να χάνεται ενέργεια σε θερμότητα. Μέχρι τώρα, τα υλικά που παρουσίαζαν υπεραγωγιμότητα απαιτούσαν πάρα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση η ιδιότητα αυτή αποκτάται σε θερμοκρασία δωματίου, κάτι που αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα ως προς τη χρήση του σε πρακτικές εφαρμογές.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν συμπεριφορά υπεραγωγού σε ένωση ανθρακούχου υδριδίου του θείου, σε θερμοκρασία 15 βαθμών Κελσίου. Ωστόσο, η συγκεκριμένη ιδιότητα εμφανίστηκε μόνο σε εξαιρετικά υψηλές πιέσεις, της τάξης των 267 δισ. pascals- σχεδόν ένα εκατομμύριο φορές υψηλότερα από την τυπική πίεση ενός λάστιχου αυτοκινήτου. Αυτό προφανώς περιορίζει τις δυνατότητές του για πρακτική χρήση επί της παρούσης.

Ο επόμενος στόχος θα είναι η εύρεση τρόπων να επιτυγχάνεται αγωγιμότητα θερμοκρασίας δωματίου σε χαμηλότερες πιέσεις, έτσι ώστε να είναι εφικτή οικονομικά η μαζική παραγωγή.

[..]