Η διοίκηση του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου, αλλά και οι ιατροί, απάντησαν στα δημοσιεύματα και την κοινοβουλευτική ερώτηση του ΜέΡΑ25, για ενδεχόμενες κυρώσεις σε περίπτωση που κάποιος από το υγειονομικό προσωπικό μολυνθεί από κορονοϊό.

Συγκεκριμένα το έγγραφο του νοσοκομείου έγραφε:

Εάν κατά την ιχνηλάτηση μετά από εμφάνιση θετικού κρούσματος σε άτομο του προσωπικού, βρεθεί κάποιος από το προσωπικό που είχε επαφή υψηλού κινδύνου εντός του Νοσοκομείου, που σημαίνει δεν πήρε μέτρα προστασίας, απομακρύνεται από την εργασία για 7 ημέρες, και θα του επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις

Η απάντηση της διοίκησης

Με αφορμή τον παραπλανητικό τίτλο «Διοίκηση Μποδοσάκειου νοσοκομείου Πτολεμαΐδας – Απειλεί με κυρώσεις όσους υγειονομικούς μολυνθούν από κορωνοϊό», όπως τιτλοφορήθηκε δημοσιογραφικό δημοσίευμα διαδικτυακού ενημερωτικού portal, που πρόσκειται σε συγκεκριμένο κοινοβουλευτικό κόμμα καθώς και την ερώτηση, προς τον Υπουργό Υγείας, άλλου κοινοβουλευτικού κόμματος, με θέμα: «Διοικητής νοσοκομείου απειλεί με κυρώσεις τους υγειονομικούς που μολύνονται από κορωνοϊό», οφείλω, ως Διοικητής της εν λόγω νοσοκομειακής μονάδας του ΕΣΥ, να δώσω στη δημοσιότητα την πραγματική εικόνα, με σκοπό την αντικειμενική πληροφόρηση των πολιτών.

Στην ενημερωτική ανακοίνωση της διοίκησης του Μποδοσάκειου, προς το προσωπικό, στις 19/10/2020 (όταν ήδη η Π.Ε. Κοζάνης είχε τεθεί στο Επίπεδο Συναγερμού κατηγορίας 4 – Αυξημένου Κινδύνου), περιγράφονται, με σαφήνεια, μια σειρά από απαραίτητα μέτρα προστασίας, εντός του νοσοκομείου.

Στο επίμαχο σημείο, όπου επιχειρήθηκε, με υστερόβουλο τρόπο να διαστρεβλωθεί η πραγματικότητα, δεν αναγράφεται ότι θα επιβληθούν κυρώσεις σ’ όσους υγειονομικούς μολυνθούν από κορωνοϊό (πως θα ήταν δυνατόν να αναγραφεί κάτι τέτοιο) αλλά ότι θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις σε όποιον από το προσωπικό διαπιστωθεί ότι δεν έχει λάβει τα μέτρα προστασίας (άρθο 22 της αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 48976/ 31-7-2020 ΚΥΑ ΦΕΚ 3165 τ.Β).

Συνεπώς οι παραπλανητικοί τίτλοι κι η ειδοποιός διαφορά που προαναφέρθηκε (και φαίνεται ξεκάθαρα και στο ενημερωτικό σημείωμα προς το προσωπικό) αποδεικνύουν τα περί διαστρέβλωσης. Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις, αυτές δεν είναι αποφάσεις του διοικητή. Προκύπτουν από τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας και δεν αφορούν μόνο τους εργαζόμενους αλλά όλους τους πολίτες.

Αν η υπενθύμιση των κανόνων τήρησης των μέτρων και των κυρώσεων, εκλαμβάνεται από κάποιους ως απειλή είναι κάτι που αφορά αποκλειστικά και μόνο τους ίδιους.

Οι στιγμές απαιτούν σοβαρότητα κι υπευθυνότητα και κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει, σε αυτή τη δύσκολη υγειονομική συγκυρία, που διανύει η χώρα, για σκοπούς και κίνητρα που αγνοώ κι εν τέλει δεν με απασχολούν, να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Η διοίκηση του Μποδοσάκειου, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση αλλά και μελλοντικά, για οποιαδήποτε απόφαση αφορά τη διαφύλαξη των μέτρων προστασίας, στη μάχη κατά της πανδημίας, λαμβάνει και θα λαμβάνει υπόψιν, ΠΑΝΤΑ, τις εισηγήσεις και τις σύμφωνες γνώμες – εισηγήσεις της προέδρου Επιτροπής Λοιμώξεων του διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας, της διευθύντριας Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και του διευθυντή Διοικητικής Υπηρεσίας. Ως διοικητής θα συνεχίσω να ασκώ τα καθήκοντά μου με ευσυνειδησία κι ευθύνη, προστατεύοντας, από το δικό μου θεσμικό ρόλο και στα όρια των αρμοδιοτήτων μου, τη Δημόσια Υγεία.

Η απάντηση των ιατρών του νοσοκομείου

Με αφορμή ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων, βουλευτή του κόμματος Mερα25 δηλώνουμε ότι όσα αναφέρει η κυρία βουλευτής είναι αναληθή ανακριβή και συκοφαντικά για όλο τον οργανισμό του Γενικού Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας “Μποδοσάκειο” γιατρούς, νοσηλευτές, νοσηλεύτριες, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό.

Δεν υπήρξε ποτέ απειλή, απρεπή συμπεριφορά, η τιμωρία εργαζομένων του Νοσοκομείου.

Το έγγραφο των φορέων του νοσοκομείου ήταν μία υπενθύμιση των μέτρων που θέσπισε η πολιτεία και πρέπει να τηρούνται από όλους τους εργαζόμενους για την αποτροπή της περαιτέρω διασποράς του φονικού κορονοιου, τα υπόλοιπα είναι πολιτικές σκοπιμότητες.