Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η 1η Μάη είναι η μέρα-σύμβολο στον αγώνα των εργαζομένων όλου του κόσμου για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Είναι μέρα που τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας, τους ηρωικούς αγώνες και τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος.

Πάνω από ένας χρόνος πανδημίας ανέδειξε με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο πως το σύστημα της εκμετάλλευσης δεν εξανθρωπίζεται. Στη χώρα μας οι νεκροί ξεπέρασαν τους 9.000, οι διασωληνωμένοι από Covid είναι καθημερινά εκατοντάδες. Ακόμη περισσότεροι είναι όσοι πάσχουν από άλλες ασθένειες και βρίσκονται καθημερινά εκτός συστήματος, εκτός ΜΕΘ, αναμένοντας ένα κρεβάτι με κόστος πολλές φορές τη ζωή τους.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας, την ίδια στιγμή που οι ιδιωτικοί όμιλοι κερδοσκοπούν σε βάρος του λαού.

Η περιοχής της Εορδαίας δέχτηκε και δέχεται τεράστια πίεση μετρώντας χιλιάδες κρούσματα και δεκάδες νεκρούς συμπολίτες μας. Η διάλυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που απογυμνώθηκε από την αρχή της πανδημίας έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην επιβάρυνση της κατάστασης. Ένα χρόνο μετά στο νοσοκομείο τα προβλήματα παραμένουν τα ίδια, με σημαντικές ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, ελλείψεις σε βασικές ιατρικές ειδικότητες. Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας στο προσωπικό ξεπέρασαν το 35%.

Οι εργαζόμενοι σταθήκαμε με αυταπάρνηση και θυσία στο ύψος τον περιστάσεων. Μεγάλος αριθμός συναδέλφων νόσησε, αλλού θρηνήσαμε και θύματα. Δυστυχώς η πλειοψηφία στο ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων ώστε να αναδείξει τα τεράστια προβλήματα μας, να πάρει πρωτοβουλίες ενάντια στις ελλείψεις προσωπικού, την εντατικοποίηση της εργασίας, την γενικότερη κατάσταση. Καλούμε τους συναδέλφους να βγάλουν συμπεράσματα.

Η κυβέρνηση με το νόμο που θα φέρει το επόμενο διάστημα μας κηρύσσει τον πόλεμο! 135 χρόνια από την εξέγερση των εργατών του Σικάγο και 101 χρόνια μετά την κατάκτηση του 8ωρου στην Ελλάδα, η κυβέρνηση επέλεξε να το καταργήσει, να επιβάλει ανεξάντλητα ωράρια, απλήρωτη δουλειά, ενώ με το νομοσχέδιο επιχειρεί να βάλει τα συνδικάτα και τη συλλογική δράση στο γύψο.

Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια των εργαζομένων της χώρας! Μένουμε ενωμένοι, δυνατοί, δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα δικαιώματά μας, τις διεκδικήσεις!

Στις 6 Μάη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ, καταδικάζοντας την πολιτική που θυσιάζει την υγεία μας και τα εργασιακά μας δικαιώματα στο βωμό του επιχειρηματικού κέρδους. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στον οργανωμένο συλλογικό αγώνα για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας.

Διεκδικούμε:

  • Ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες!
  • Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας που να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες!
  • Αύξηση κρατικής χρηματοδότησης υγείας και παιδείας!
  • Πλήρη στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό!
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας!
  • Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με μόνιμο προσωπικό, υποδομές, εξοπλισμό!
  • Μαζικά επαναλαμβανόμενα μοριακά τεστ στους εργαζόμενους σε μονάδες υγείας -πρόνοιας, στην εστίαση, στα σχολεία, σε μεγάλους εργασιακούς χώρους!
  • Κατάργηση των νόμων που βάζουν εμπόδια στα συνδικαλιστικά δικαιώματα!

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ - ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

ΠΕΜΠΤΗ 6 ΜΑΗ 10:30 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ