Προς:

 • Βουλευτές Ν. Κοζάνης
 • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
 • Υπουργείο Οικονομικών

Στο πρώτο κύμα της πανδημίας βάλαμε πλάτη για να αντιμετωπίσουμε την υγειονομική και οικονομική κρίση. Το σύνολο του κλάδου μας στον Δήμο Εορδαίας,τήρησε τα υγειονομικά πρωτόκολλα με εξαιρετική προσοχή και ως εκ τούτου τα κρούσματα στην περιοχή ήταν και παραμένουν ελάχιστα. Με την ανακοίνωση του δεύτερου “τοπικού” lockdown στην περιοχή μας, η οποία μαστίζεται και από την κρίση της “βίαιης” απολιγνιτοποίησης, αναμέναμε σοβαρά μέτρα οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων της Εστίασης ,εφάμιλλα με τα μέτρα που ελήφθησαν από τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη. Έχοντας αντιμετωπίσει την δεκαετή οικονομική κρίση αλλά και την πρόωρη απολιγνιτοποίηση,οι επιχειρήσεις μας δεν μπορούν να στηριχθούν με αποσπασματικές λύσεις. Ζητούμε ρεαλιστικές λύσεις για την επιβίωση των εκατοντάδων επιχειρήσεων του κλάδου. Όπως

 1. Την Δημιουργία ενός προγράμματος (ταμείου) αποκλειστικά για την Εστίαση με τρόπο κατανομής του ανάλογα με τους εργαζόμενους της κάθε επιχείρησης, αλλά και του τζίρου των 3 παρελθόντων ετών για μια δίκαιη κατανομή των χρημάτων.
 2. Απαλλαγή των επιχειρήσεων από οφειλές του έτους 2020 όπως Δημοτικά τέλη, ανταποδοτικό τέλος 0,5% προς τους δήμους.
 3. Αναστολή πληρωμών των ρυθμίσεων σε όλους τους Ο.Τ.Α. για τους επόμενους οχτώ (8) μήνες χωρίς την προσθήκη προσαυξήσεων.
 4. Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών των υπαλλήλων και το 20% του μισθού τους, προκειμένου να μην απολυθεί κανένας υπάλληλος, μέχρι να επέλθει η κανονικότητα.
 5. Επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών εργοδότη για το επόμενο 6μηνο.
 6. Μείωση του ΦΠΑ σε 6% σε φαγητό και καφέ λόγω απολιγνιτοποίησης.
 7. Παράταση της σχεδιαζόμενης απολιγνιτοποίησης με χρονικό ορίζοντα 5ετίας.
 8. Αυξημένη Μείωση του τέλους χρήσης κοινόχρηστων χώρων για το 2020 από 50% σε 70%.