Την Κοζάνη επισκέφτηκε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας. Τόνισε ότι «η κυβέρνηση απέτυχε στη διαχείριση της πανδημίας» και πρότεινε 6 έκτακτες παρεμβάσεις για την περιοχή.

«Η κυβέρνηση απέτυχε στη διαχείρισης της πανδημίας. Δυστυχώς το δεύτερο κύμα, που είναι και σφοδρότερο, από ό,τι φαίνεται, από το πρώτο, βρίσκει το ΕΣΥ απροετοίμαστο, για δεύτερη φορά, κι εδώ δεν υπάρχει πλέον καμιά δικαιολογία, διότι δεν υπήρξε αιφνιδιασμός», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία , σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τους δημάρχους της περιοχής

Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε δέσμη έξι άμεσων μέτρων για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας και της οικονομίας στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης που έχει τεθεί σε κατηγορία επικινδυνότητας 4, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων και εφαρμόζονται έκτακτα μέτρα.

«Βρίσκομαι σε μια περιοχή που και στο πρώτο κύμα της πανδημίας υπήρξε συρροή κρουσμάτων και, βεβαίως, βρισκόμαστε ξανά στο σημείο μηδέν», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Η Κοζάνη είναι η πρώτη περιοχή της χώρας η οποία μπήκε στο 4ο επίπεδο επικινδυνότητας. Έχουμε για δεύτερη φορά lockdown, και αυτό δεν μπορεί να είναι παρά στοιχείο που αποδεικνύει ότι υπήρξε αποτυχία στη διαχείριση και ένα στοιχείο που αποδεικνύει ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία κρίση η οποία μπορεί να πάρει απρόβλεπτες διαστάσεις. Και δεν μπορεί να φταίνε οι πολίτες γι' αυτό».

Δέσμη 6 έκτακτων μέτρων για την ΠΕ Κοζάνης

Εκτός από τα μέτρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρότεινε και δέσμη 6 άμεσων έκτατων παρεμβάσεων για την ενίσχυση της οικονομίας της περιοχής, που είναι τα εξής:

  1. Εισόδημα έκτακτης ανάγκης για όλους όσοι βλέπουν να έχουν πρόβλημα επιβίωσης. Το ελάχιστο εγγυημένο 400 ευρώ για κάθε ενήλικο μέλος συν 200 ευρώ για κάθε δεύτερο μέλος της οικογένειας, 100 ευρώ για το κάθε παιδί, έτσι ώστε μια τετραμελής οικογένεια να έχει τη δυνατότητα με 800 ευρώ να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κρίση.

  2. Επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας. Ειδικά για όσες επιχειρήσεις ξανάκλεισαν να επιδοτηθεί η εργασία και όσες είναι πληγείσες να επιδοτηθεί στο 100% το ασφαλιστικό κόστος και στο 40% το εργασιακό κόστος.

  3. Μη επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις με 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο.

  4. Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

  5. Επιδότηση του ενοικίου στο 40% για όσες επιχειρήσεις βρίσκονται στο ενοίκιο.

  6. Κατάργηση για τους αγρότες του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο.

«Τα 6 αυτά έκτακτα μέτρα πρότεινα να εφαρμοστούν άμεσα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης, μια ελάχιστη ένδειξη έγνοιας της Πολιτείας απέναντι στους συμπολίτες μας που βρίσκονται για δεύτερη φορά σε lockdown» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Δεν ενισχύθηκαν τα νοσοκομεία σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα

Για το νοσοκομείο της Κοζάνης είπε ότι «δυστυχώς όλο αυτό το διάστημα δεν ενισχύθηκε σε προσωπικό- έχει 6 κλίνες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες, όμως, είναι ανεκμετάλλευτες, διότι δεν υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό να τις στελεχώσει». Τόνισε πως υπάρχουν κρούσματα, αλλά το νοσοκομείο Κοζάνης δεν είναι νοσοκομείο αναφοράς, η μονάδα covid αριθμεί έναν συγκεκριμένο αριθμό κρεβατιών και πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να μεταφέρονται στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας. «Όμως, και το νοσοκομείο Πτολεμαίΐδας έχει έναν μικρό αριθμό κρεβατιών».

Με βάση τα παραπάνω, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, «η πρώτη παρατήρηση είναι ότι υπήρξε μεγάλη αδράνεια σε σχέση με την αναγκαία ενίσχυση του ΕΣΥ, όχι μονάχα για κάποιες μεμονωμένες φιέστες για πράγματα τα οποία θα έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και πάρα πολύ καιρό, αλλά σε όλη τη χώρα, στην περιφέρεια κυρίως, και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο έμψυχο δυναμικό».

Αντιφάσεις της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας

Η δεύτερη παρατήρηση, είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση όπου οι πολίτες δεν μπορούν να καταλάβουν, τελικά, τι ακριβώς συμβαίνει. Διότι, όπως είπε, «υπάρχουν δυο μέτρα και δύο σταθμά. Υπάρχει η διαρκής υπόμνηση και από τα μέσα ενημέρωσης -και σωστά- για το συνωστισμό των νέων ανθρώπων στις πλατείες, όμως στα σχολεία μας μπορούν τα παιδιά να είναι 25 και 27 σε τάξεις που είναι μικρές και που θα έπρεπε όλο αυτό το διάστημα να είχε βρεθεί ο τρόπος κυρίως μέσα από την πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, αλλά και με αναπληρωτές καθηγητές.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σημείωσε πως φέτος ξεκινάμε, σε περίοδο πανδημίας, με 20.000 λιγότερους αναπληρωτές καθηγητές από ό,τι πέρυσι. Είπε ότι θα μπορούσε να βρεθεί ο τρόπος να μειωθούν τα τμήματα και με εκ περιτροπής λειτουργία αν χρειαστεί, αν δεν υπάρχουν αίθουσες.

Αυτή είναι μια κορυφαία αντίφαση και υπάρχουν και άλλες, παρατήρησε και αναφέρθηκε στο συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και σε αποφάσεις που δείχνουν έλλειψη σχεδιασμού από την πλευρά της κυβέρνησης, όπως με την απόφαση για επαναφορά φιλάθλων στα γήπεδα που πάρθηκε και με την έγκριση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για να αρθεί μέσα σε λίγες ώρες.

Για το τελευταίο είπε ότι «προδίδει και την απόλυτη ασυνεννοησία ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τους υπουργούς του».

«Η Δ. Μακεδονία κινδυνεύει να γίνει μια "μαύρη τρύπα" στο χάρτη, με το σχέδιο της κυβέρνησης για την απολιγνιτοποίηση»

Στο θέμα της απολιγνιτοποίησης στην Κοζάνη, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «την έχει εξαγγείλει εσπευσμένα ως το 2023, χωρίς σχέδιο, χωρίς πόρους για τη δίκαιη μετάβαση».

«Η Δυτική Μακεδονία κινδυνεύει να γίνει μια "μαύρη τρύπα" στο χάρτη της Ελλάδας, με το σχέδιο της κυβέρνησης για την απολιγνιτοποίηση», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της συνάντησης με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της Κοζάνης.

«Η Δυτική Μακεδονία αντιμετωπίζεται σαν κοινωνικό πειραματόζωο, η ανεργία στους νέους είναι στο 70% και κινδυνεύει με κοινωνική αφυδάτωση», είπε ο κ. Τσίπρας. Χαρακτήρισε «μη σχέδιο» το σχέδιο της κυβέρνησης για την απολιγνιτοποίηση, καθώς, όπως είπε, δεν περιλαμβάνει τη δίκαιη μετάβαση στην απολιγνιτοποίηση, και τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής ενός ειδικού αναπτυξιακού σχεδίου για τη Δυτική Μακεδονία με τη χρήση δημόσιων πόρων, ελληνικών ή και ευρωπαϊκών.

Την αγωνία τους για τις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης στην Κοζάνη και ευρύτερα στη Δυτική Μακεδονία εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων, μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης. Ο πρόεδροςτου σωματείου εργαζομένων της ΔΕΗ «Σπάρτακος» είπε ότι από την εξαγγελία της απολιγνιτοποίησης μέχρι σήμερα χάθηκαν 2.000 θέσεις εργασίας.

Ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Χαρίτσης, τόνισε πως το επόμενο διάστημα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα οργανώσει ειδική ημερίδα στη Δυτική Μακεδονία για το θέμα της απολιγνιτοποίησης όπου θα συζητηθούν όλες οι απόψεις και θα διατυπωθούν προτάσεις.

Ανησυχία για έξαρση της πανδημίας

Γενικότερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για ενδεχόμενη έξαρση της πανδημίας με την έλευση του χειμώνα, τη πτώση της θερμοκρασίας και το κλείσιμο των πολιτών στα σπίτια τους. Τόνισε ακόμα ότι η υγειονομική κρίση είναι και μια ευκαιρία για να προχωρήσουμε αναμόρφωση και ανασύνταξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Έξω από το δημαρχείο Κοζάνης, όπου έγινε η συνάντηση με τους πέντε δημάρχους, ο κ. Τσίπρας συνάντησε τον πρώην περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδη, με τον οποίο είχε θερμό χαιρετισμό.

Συναντήσεις με εκπροσώπους από τον χώρο της υγείας και παραγωγικών φορέων

Μαζί με τον κ. Καρυπίδη, τους τομεάρχες Υγείας Ανδρέα Ξανθό, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αλέξη Χαρίτση, τη βουλευτή Κοζάνης Καλλιόπη Βέττα και κομματικά στελέχη, περπάτησε στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης. Χαιρέτισε τους λιγοστούς πολίτες που συνάντησε και φωτογραφήθηκε με μια κυρία που είχε μαζί της το μωρό με το καροτσάκι.

Όταν συνάντησε το μοναδικό ανοιχτό στον πεζόδρομο ψητοπωλείο σταμάτησε και συζήτησε με τον ιδιοκτήτη. «Καταστρεφόμαστε» ήταν η πρώτη κουβέντα που του είπε ο ιδιοκτήτης και σημείωσε πως δουλεύει το ψητοπωλείο μόνο με τη σύζυγο του, χωρίς το προσωπικό που απασχολούσε το προηγούμενο διάστημα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περπάτησε μέχρι την αίθουσα "Κοβεντάρειο", όπου είχε δύο συνεχόμενες συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων από τον χώρο της υγείας και εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της Κοζάνης.

Στις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι φορέων από τον χώρο της υγείας παρουσίασαν αναλυτικά την κατάσταση που επικρατεί, τα προβλήματα και την πίεση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού. Μίλησαν με στοιχεία για ελλείψεις σε κλίνες ΜΕΘ, αναπνευστήρες, μάσκες, ιατρικά όργανα, γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.

Το ίδιο και οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων, αναφέρθηκαν στα προβλήματα στην οικονομία της Κοζάνης από την υγειονομική κρίση, την ανεργία και την απολιγνιτοποίηση.

Τον λόγο στις δύο συναντήσεις πήραν αντιστοίχως ο Ανδρέας Ξανθός και ο Αλέξης Χαρίτσης, οι οποίοι μίλησαν κι αυτοί για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην υγεία και την οικονομία.

Η συνάντηση με τους δημάρχους

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ανέφερε ότι είναι έκτακτη η σημερινή επίσκεψή του στην Κοζάνη, επειδή είναι η πρώτη περιοχή της Ελλάδας στην οποία εφαρμόζονται έκτακτα μέτρα στη δεύτερη φάση της πανδημίας. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι έδειξε αδράνεια και δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα για την πανδημία, αλλά σημείωσε πως το ζήτημα είναι πώς θα αντιμετωπίσουμε από εδώ και στο εξής αυτήν την πραγματικότητα, καθώς, όπως είπε, «πρώτιστο ενδιαφέρον μας είναι η δημόσια υγεία».