Κανείς δεν πρέπει να πέφτει από τα σύννεφα, αλλά κάποιοι ακόμη πέφτουν. Ένα εμετικό τηλεσκουπίδι που έχει φτιαχτεί με βασικό σκοπό ακριβώς για να προκαλεί τα πιο βάρβαρα ένστικτα των συμμετεχόντων, δεν θα μπορούσε να καταλήξει κάπου αλλού.

Η φράση ενός από τους παίχτες του Big Brother ότι "θα πηγαίνει κάθε μέρα σε μία να αδειάζει το πακέτο του... αλλιώς έχει βιασμό", ήταν η αιτία να ξεσπάσει ένα έντονο κύμα αντιδράσεων, στα social media, αλλά και από τα Κόμματα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε:

Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με διάλογο σε τηλεοπτικό ριάλιτι, με περιεχόμενο χυδαία σεξιστικό που παραπέμπει ακόμα και σε εγκληματική πράξη, έχω ζητήσει την άμεση διερεύνηση από το ΕΣΡ. Επικοινώνησα επίσης με τον τηλεοπτικό σταθμό και θεωρώ αυτονόητη την άμεση αντίδρασή του.

Ανακοίνωση έβγαλε και η Γραφείο Τύπου της ΝΔ

Οτιδήποτε προωθεί την κουλτούρα του βιασμού είναι εγκληματικό και άρα απερίφραστα καταδικαστέο και μη αποδεκτό. Πόσο μάλλον όταν αυτό δημοσιοποιείται στα πλαίσια τηλεοπτικών προϊόντων. Τα αντανακλαστικά που επέδειξε η κυβέρνηση, η ομόθυμη καταδίκη σύσσωμου του πολιτικού κόσμου, η αντίδραση των λειτουργών των ΜΜΕ αλλά και της κοινωνίας στο σύνολο της αποτελούν την πιο εμφατική απάντηση σε τέτοια φαινόμενα. Ας μην θολώνουμε το πανίσχυρο μήνυμα με μικρόψυχες προσπάθειες πολιτικής εκμετάλλευσης

Ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, έγραψε

Κουλτούρα βιασμού σε prime time και με χορηγούς. Αηδία και ανατριχίλα. Αν από αυτό βγάζουν λεφτά να βρουν κάποιον άλλο τρόπο. Να μην επιτρέψουμε να πάρει κεφάλι η καφρίλα και ο κανιβαλισμός.

Σε σχόλιο του το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ, τονίζεται: "Δεν είναι ελευθερία, είναι βιασμός, αυτό σημαίνει Μεγάλος Αδελφός"

Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, μέσω του γνωστού τηλε-σκουπιδιού “Big Brother”, “βιάζει” την ανθρώπινη αξιοπρέπεια! Μετά τον ακραίο εξευτελισμό της ανθρώπινης ύπαρξης, την προβολή φασιστικών-ρατσιστικών αντιλήψεων και συμπεριφορών, την αναπαραγωγή στερεοτύπων και την εμπορευματοποίηση της σεξουαλικής επιλογής, ο ΣΚΑΪ προβάλλει πλέον και επικίνδυνα, μισογυνικά σχόλια για εγκληματικές πράξεις, όπως ο βιασμός γυναικών! Βούρκος το σύστημα της εκμετάλλευσης που καθαγιάζουν, βρωμερά απόνερα τα τηλεοπτικά τους προϊόντα! Εδώ και τώρα να σταματήσει να προβάλλεται το τηλε-σκουπίδι “Big Brother”! Δε θέλουμε να ζούμε σε χωματερή!

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης, έγραψε

Ο βιασμός είναι ένα αποτρόπαιο έγκλημα. Το ίδιο αποτρόπαιες είναι και οι απόψεις που τον νομιμοποιούν. Το ελληνικο κράτος έχει θεσμούς που πρέπει να παρεμβουν.

Το ΜέΡΑ25 έβγαλε κι αυτό ανακοίνωση "Mε το Βig Brother, ο ΣΚΑΪ εφηύρε την έννοια του «τηλεοπτικού offshore"

Δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό, μια «άτυχη στιγμή». Μετά τη «σοβαρή» Χρυσή Αυγή του Μπάμπη Παπαδημητρίου, τότε στελέχους του ΣΚΑΙ, σήμερα βουλευτή της ΝΔ, και του αξιομνημόνευτου «τον σκότωσαν για το ποδόσφαιρο», με το οποίο επέλεξε ο σταθμός να περιγράψει την οργανωμένη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής, η προώθηση της κουλτούρας του βιασμού από τον τηλεοπτικό σταθμό του Φαλήρου ήταν ένα αναμενόμενο επόμενο βήμα.

Από την μεριά του ο ΣΚΑΙ αφού απέβαλε τον συγκεκριμένο παίχτη, ρίχνει το φταίξιμο σε ανθρώπινο λάθος:

Η δημοσιοποίηση του συγκεκριμένου σχολίου στο πλαίσιο της διαδικτυακής μετάδοσης οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος εργαζομένου, ένα σφάλμα δίχως πρόθεση, το οποίο, παρά τα μέτρα που είχαν ληφθεί, δεν μπόρεσε να αποφευχθεί.

Ενώ κλείνει προσωρινά την διαδικτυακή ζωντανή μετάδοση, για "να ενισχυθούν περαιτέρω οι κανόνες και οι διαδικασίες ασφάλειας", προσπαθώντας να προλάβει ίσως πιθανή αντίδραση από το ΕΣΡ. Αντίδραση που όμως πολύ δύσκολα θα έρθει, αφού το περιστατικό συνέβη σε διαδικτυακή μετάδοση και όχι από το τηλεοπτικό κανάλι.

Το ΕΣΡ πάντως έβγαλε ανακοίνωση για να πει "γιατί σιωπά"

Στο Συμβούλιο έχει περιέλθει πλήθος καταγγελιών (πλέον των διακοσίων) για διάπραξη (διοικητικού) αδικήματος κατά την διάρκεια εκπομπής τηλεοπτικού σταθμού μέσω του διαδικτυακού του ιστοτόπου. Κάποιοι από τους καταγγέλλοντες διαμαρτύρονται και διερωτώνται «γιατί σιωπά το ΕΣΡ», η δε απάντηση σ’ αυτό είναι απλή: Διότι το ΕΣΡ έχει νομική υποχρέωση να σιωπά! Και τούτο επειδή, ως κρατική αρχή που κρίνει (και αποφασίζει) επί καταγγελιών (υποχρεούται να) ομιλεί -μετά από τήρηση νόμιμων διαδικασιών- μόνο με τις αποφάσεις του και όχι προκαταβολικώς, εμφανιζόμενο στην συνέχεια (και) ως αντικειμενικός κριτής θεμάτων για τα οποία ήδη έχει εκφρασθεί. Για το συγκεκριμένο πάντως ζήτημα σχηματίσθηκε ήδη φάκελος και ορίσθηκε εισηγητής.

Ταυτόχρονα κάποιοι διαφημιζόμενοι έχουν ακυρώσει την συμφωνία τους με το κανάλι. Μάλλον περιμένανε περιεχόμενο υψηλής ποιότητας για την αγάπη, την αλληλεγγύη και άλλες πανανθρώπινες αξίες και πέσανε από τα σύννεφα.

Στο μεταξύ το τηλεσκουπίδι συνεχίζει να προβάλλεται και το έργο των φασιστικών, ρατσιστικών, ομοφοβικών κτλ απόψεων πέφτει στους εναπομείναντες παίχτες. Το προϊόν έχει ρόλο να επιτελέσει και κάποια "εμπόδια" μπορεί να είναι και για το καλό... της τηλεθέασης.