Έχοντας υπόψη τις υπ’ αριθμ. ΔΙα/Γ.Π.οικ. 26380/2021ΦΕΚ 1682/Β/24-4-2021 απόφαση της Κυβέρνησης, την υπ’ αριθμ. 46554/20-04-2021 εισήγηση του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, την 166/2021 απόφαση Δημάρχου Εορδαίας και στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης και προστασίας από την εξάπλωση του κορωνοϊού COVID 19, ανακοινώνουμε ότι η λαϊκή αγορά της Πτολεμαΐδας θα πραγματοποιηθεί την Μ. Τετάρτη 28-04-2021, (από τις 8:00 έως τις 15:30) σε ποσοστό 50% των θέσεων των παραγωγών/εμπόρων στην κύρια λαϊκή αγορά και σε 50% στην παράλληλη αυτής η οποία θα πραγματοποιείται στο χώρο της Εμποροπανήγυρης. Επισημαίνεται ότι το άνω ποσοστό δεν θα ισχύει για τους πωλητές αυγών, οι οποίοι θα δραστηριοποιηθούν όλοι στην κύρια λαϊκή αγορά.

Ενημερώνουμε ότι οι εκθέτες δεν θα τοποθετήσουνε πάγκους και εμπορεύματα το απόγευμα της Τρίτης και όχι πριν τις 4:30 η ώρα το πρωί της Τετάρτης διότι θα υπάρχει κλιμάκιο για την τοποθέτησή τους λόγω των νέων μέτρων πρόληψης και προστασίας από την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Επίσης ενημερώνουμε ότι όλοι οι εκθέτες:

 1. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΕΑΝ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.
 2. Θα πρέπει να φορούν γάντια.
 3. Να μην επιτρέπουν τους καταναλωτές να αγγίζουν τα προϊόντα πώλησης.
 4. Είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ η χρήση μη ιατρικής μάσκας από το προσωπικό των πωλητών και τους καταναλωτές / κοινό.
 5. Να παραμένουν πίσω από τους πάγκους τους και να κρατούν απόσταση ασφαλείας (2 μέτρα).
 6. Να έχουν περιμετρικά των πάγκων τους πέντε (5) μέτρα ενδιάμεσο χώρο κενό-ελεύθερο από αντικείμενα. Σε περίπτωση μη τήρησης των αποστάσεων από αμφότερους τους πωλητές, στην 1η παράβαση θα κυρώνεται διοικητικό πρόστιμο χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ και αναστολή δραστηριότητας για δεκαπέντε (15) ημερολογιακές ημέρες. Στην 2η παράβαση διοικητικό πρόστιμο τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ και αναστολή δραστηριότητας για τριάντα (30) ημερολογιακές ημέρες. Σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο διαπιστωθούν περισσότερες από πέντε (5) παραβάσεις, την ίδια μέρα αναστέλλεται η λειτουργία της αγοράς για επτά (7) ημερολογιακές ημέρες.
 7. Να διατηρούν τους διαδρόμους ανοιχτούς (κάθετοι & οριζόντιοι) για να μην δημιουργείται συνωστισμός.
 8. Να εξυπηρετούν άμεσα το καταναλωτικό κοινό –ένα άτομο κάθε φορά- και έχοντας οι καταναλωτές 1,5 μ. απόσταση μεταξύ τους.
 9. Να τοποθετήσουν στους πάγκους αντισηπτικά υγρά για χρήση των καταναλωτών.
 10. Να απολυμαίνουν τακτικά τα σημεία εναπόθεσης των προϊόντων και τις ταμειακές μηχανές.
 11. Να τηρούν αυστηρά τους όρους υγιεινής και καθαριότητας (συγκέντρωση απορριμμάτων σε σακούλες ή σε κλειστές κούτες).

Η κατάσταση συμμετεχόντων στην κύρια λαϊκή αγορά Πτολεμαΐδας την Τετάρτη 28 Απριλίου 2021 είναι εδώ

Aνάστατοι οι εκθέτες για την παράλληλη Λαϊκή Αγορά

Ανάστατοι είναι οι εκθέτες που δραστηριοποιούνται στη Λαϊκή Αγορά Πτολεμαΐδας μετά την απόφαση του Δήμου Εορδαίας για τη λειτουργία παράλληλης Λαϊκής Αγοράς στον χώρο όπου τελείται η Ετήσια Εμποροπανήγυρη, με ισχύ από την Τετάρτη 28 Απριλίου.

Καταγράφονται αντιδράσεις για τον χρόνο υλοποίησής της με το επιχείρημα ότι η Λαϊκή Αγορά της ερχόμενης Τετάρτης, λίγο πριν από το Πάσχα, παρουσιάζει διαχρονικά αυξημένη κίνηση, άρα, με τα νέα δεδομένα, όπως λένε οι εκθέτες, δε θα δουλέψουν όσοι μετακινηθούν στον χώρο της Εμποροπανήγυρης. Το θέμα πρόκειται να απασχολήσει τη συνέντευξη Τύπου που παραθέτει ο κ. Ορφανίδης σήμερα, στις 10.15 το πρωί.

Δήμος Εορδαίας: Δίκαιη η απόφαση της παράλληλης Αγοράς για να μην κλείσουμε

«Δίκαιη» η απόφαση για τη λειτουργία της παράλληλης Λαϊκής Αγοράς στο χώρο της Εμποροπανήγυρης» αποφάνθηκε, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχος του Δήμου Εορδαίας Δημήτρης Ορφανίδης, «για να μην οδηγηθούμε σε ακραίες καταστάσεις, και κλεισίματα», υποστηρίζοντας ότι το 95% των εκθετών έχουν ταχθεί υπέρ αυτής της Λύσης.

Έτσι και σύμφωνα με τα νέα δεδομένα από την ερχόμενη Τετάρτη- 28-4-2021- το 50% των εκθετών, που δραστηριοποιούνται στη Λαϊκή Αγορά Πτολεμαΐδας θα πωλούν τα προϊόντα τους στον κυρίως χώρο αυτής και το υπόλοιπο 50% στο χώρο της Εμποροπανήγυρης, διαδικασία, που θα γίνεται εναλλακτικά. Αιτιολογώντας την απόφαση αυτή μίλησε για την τροποποίηση του Νόμου, σχετικά με τα μέτρα λόγω πανδημίας, για τις Λ.Α με ισχύ μέχρι τον Ιούνιο τονίζοντας ότι «στις 18 Τετάρτες που λειτουργήσαμε με την παράπλευρη αγορά μεγάλο μέρος των εκθετών δεν συμμορφώθηκε με τα μέτρα και αυτοί, που παραπονούνται είναι εκείνοι, που δεν σεβάστηκαν εμάς και τους συναδέλφους τους να μετακινηθούν από τη θέση τους. Δεν εκδικούμαστε κανέναν». Τόνισε ακόμη ο κ. Ορφανίδης ότι μετά το Πάσχα αναμένεται η έκδοση του Κανονισμού Λειτουργίας της Λαϊκής Αγοράς Πτολεμαΐδας που εκκρεμεί επί δώδεκα χρόνια για να μπει τάξη. Εν τω μεταξύ αντιπροσωπεία του Σωματείου Πωλητών Λαϊκών Αγορών Βιομηχανικών προϊόντων Π Ε Κοζάνης, συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Εορδαίας για το θέμα αυτό, με τον Πρόεδρο Γιώργο Γερασιμόπουλο να δηλώνει ότι «ελήφθη απόφαση για εμάς χωρίς εμάς. Τιμωρεί τον κλάδο χρονιάρες ημέρες. Κάποιοι συνάδελφοι παρατυπούν και έχει ευθύνη ο Δήμος γιατί δεν εφαρμόζει όσα πρέπει».