Προληπτικά τεστ, τηλεργασία, διαφορετικά ωράρια και οργάνωση της εργασίας σε τμήματα είναι κάποια από τα μέτρα που εξετάζουν οι επιχειρήσεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα για την ομαλή λειτουργία και την ασφαλή επιστροφή των εργαζόμενων από τις διακοπές.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, για τους υπαλλήλους του δημοσίου που επιστρέφουν από τις άδειες τους, συστήνεται παραμονή κατ’ οίκον 7 ημέρες με αιτιολογημένη άδεια εφόσον έχουν έρθει σε επαφή με άτομα που έχουν επιβεβαιωθεί ως κρούσματα, προσκομίζοντας κάθε πρόσφορο αποδεικτικό στοιχείο στην διεύθυνση προσωπικού.

Προληπτικά τεστ για κορονοϊό θα πραγματοποιούνται το επόμενο διάστημα στους εργαζόμενους σε ΜΜΜ με έξοδα των εταιρειών και όπως αναφέρει ο Ελευθέριος Κυριακίδης, πρόεδρος των ΗΣΑΠ: «οι εργαζόμενοι που επιστρέφουν από περιοχές επιβαρυμένες καλούνται να ενημερώσουν τους προϊστάμενους τους, των απαραίτητων τεστ για να προστατευθούν και οι επόμενοι εργαζόμενοι και να μην υπάρχει πρόβλημα στην υπηρεσία τους».

Παρόλο που οι εργαζόμενοι στα καταστήματα λιανικού εμπορίου φορούν αναγκαστικά μάσκα, σε αρκετές επιχειρήσεις οι εργαζόμενοι που επιστρέφουν από την άδεια τους μπαίνουν οικειοθελώς σε καραντίνα.

[..]