Το πάγωμα όλων των διαδικασιών αδειοδότησης των ΑΠΕ αλλά και την αναστολή των ήδη εγκεκριμένων σχεδίων μέχρι να ολοκληρωθεί το Χωροταξικό Σχέδιο για τις Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και να δοθεί προτεραιότητα στις τοπικές επενδύσεις και ισχυρά ανταποδοτικά προς όφελος των κοινωνιών, ζητά το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, όπως αυτό αποφασίστηκε στην διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του οργάνου.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης στην τελική τοποθέτηση του, τόνισε ότι θα πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο ώστε οι Δήμοι αλλά και η Περιφερειακή Αρχή να μπορούν να λαμβάνουν τις αποφάσεις, έχοντας αποφασιστικό ρόλο και όχι γνωμοδοτικό. Ο κ. Κασαπίδης αναφέρθηκε ακόμα στο ισχυρό αποτύπωμα που είχε η ΔΕΗ στην περιοχή και στις θέσεις εργασίας που όπως τόνισε δεν προκύπτουν από τις επενδύσεις σε ΑΠΕ. «Θέλουμε το σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες που πάσχουν από την απασχόληση. Διεκδικούμε μια θεσμική αλλαγή» σημείωσε ακόμα ο Περιφερειάρχης.

«Όχι σε φωτοβολταϊκά και αιολικά χωρίς την έγκριση χωροταξικού σχεδιασμού για τις ΑΠΕ και την έγκριση των τοπικών κοινωνιών», τόνισε στην εισήγηση της η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Καλλιόπη Κυριακίδου υπογραμμίζονταν ότι θα πρέπει να παγώσουν όλα μέχρι να ολοκληρωθεί το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις ΑΠΕ και μέχρι να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο, ζητώντας από την πολιτεία, να ικανοποιηθούν συγκεκριμένα αιτήματα της Περιφερειακής Αρχής καθώς και να υπάρξουν προϋποθέσεις.

«Στόχος είναι να παραμείνει η Περιφέρεια στο κέντρο των ενεργειακών εξελίξεων με επενδύσεις στην έρευνα, την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες. Θέλουμε η Δυτική Μακεδονία να πρωταγωνιστήσει στην πράσινη επανάσταση».

Το περιφερειακό Συμβούλιο απασχόλησε ιδιαίτερα στην πολύωρη συζήτηση για της ΑΠΕ οι επενδύσεις πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων εντός της λίμνης Πολυφύτου μετά από αιτήσεις για 12.350 στρέμματα που καταλαμβάνουν το 1/ 6 της λίμνης από ιδιωτική εταιρεία κυρίως και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Παρόντες στο περιφερειακό συμβούλιο ήταν και εκπρόσωποι τους οι οποίοι τοποθετήθηκαν για τις εν λόγω επενδύσεις.

«Για τις τεχνολογίες που αναπτύσσονται η εταιρεία σκοπεύει να δώσει αναταποδοτικά. Τα πλωτά φωτοβολταϊκά είναι μια τεχνολογία που αναπτύσσεται ραγδαία. Πλεονέκτημα είναι ότι δε καταλαμβάνουν καθόλου γη», τόνισε μεταξύ άλλων ο Κωνσταντίνος Μαύρος Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

«Είμαστε θύματα του συστήματος υποβολής αδειών, αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε για μια άδεια που μπορεί να μην υλοποιηθεί λόγω περιβαλλοντικών θεμάτων. Δεν είναι δικό μου θέμα, είναι θέμα της κυβέρνησης» ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Σάββας Ζαφειράτος εκπροσωπώντας την ιδιωτική εταιρεία, που αιτήθηκε την τοποθέτηση πλωτών φωτοβολταϊκών και καταλήγοντας σημείωσε «Θέλουμε να αισθάνεται η περιφέρεια ότι είμαστε συνεργάτες»