Άρθρο το Αντώνη Σάκκου, υπεύθυνου Ακαδημίας ποδοσφαίρου Εορδαίας «Βυζαντινός Αετός»

Με λύπη ενημερωθήκαμε για την απόφαση της Διοίκησης του Ηρακλή Πτολεμαΐδας, να μη συμμετέχει στα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Κοζάνης. Μια Ομάδα στην οποία θήτευσα ως προπονητής για έξι συνεχόμενα χρόνια και άλλα 24 ως αντίπαλος (τα πρώτα χρόνια με τις ακαδημίες του Μακεδονικού Ερμακιάς και του Άρη Πτολεμαΐδας και τα τελευταία χρόνια με ην Ακαδημία του Βυζαντινού Αετού).

Μια πρωτοπόρα ακαδημία η οποία κάπου εκεί στο 1990 άλλαξε το μοντέλο του παιδικού ποδοσφαίρου που υπήρχε μέχρι τότε στην περιοχή μας. Ένα μοντέλο που άτυπα επέβαλε στις διάφορες ερασιτεχνικές ομάδες να οργανώνουν πρόχειρα κάποια τμήματα υποδομής, τα λεγόμενα «τσικό» και μέσα απ’ αυτά να επανδρώνουν τις ανδρικές τους ομάδες. Στις ομάδες αυτές το κύριο οργανωτικό βάρος έπεφτε στη λεγόμενη μεγάλη ομάδα και με τους μικρούς ασχολούνταν μόνο όποιος περίσσευε.

Η ακαδημία του Ηρακλή Πτολεμαΐδας οργάνωσε τα παιδικά της τμήματα χωρίς ποτέ ουσιαστικά, στα χρόνια αυτά, να έχει ομάδα σε κάποια εθνική κατηγορία. Όλο το βάρος έπεφτε στα τμήματα υποδομής. Το μοντέλο αυτό, έμφαση στα τμήματα υποδομής και όχι τόσο στη μεγάλη ομάδα, ακολουθήθηκε και από άλλες ακαδημίες στα χρόνια που πέρασαν. Αν ήταν αποδοτικό ή όχι θα το κρίνει το μέλλον και η σύγκριση με το νέο τρόπο οργάνωσης των ακαδημιών.

[..]