Αντιδράσεις είχαμε από την αντιπολίτευση για τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του αναφέρει:

Στον πλανήτη του κ. Μητσοτάκη μπορεί να υπάρχει αυτοπεποίθηση, στην Ελλάδα δυστυχώς βασιλεύει η ανασφάλεια. Ανασφάλεια γιατί τον τόνο στην εξωτερική πολιτική τον δίνει η μυστική διπλωματία, για την οποία δεν είπε ούτε λέξη, ενώ βάφτισε «μείζονα» τη μόνη διαφορά με την Τουρκία (ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα). Ανασφάλεια γιατί ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε χωρίς κοστολόγηση ένα πρόγραμμα εξοπλιστικών μαμούθ, εν αγνοία της Βουλής, των κομμάτων, των θεσμικών οργάνων όπου συμμετέχει και η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων και κυρίως χωρίς κανένα στρατηγικό σχέδιο.

Το ΚΙΝΑΛ εξέδωσε επίσης ανακοίνωση και αναφέρει:

Στη σκιά της πανδημίας προωθείτε τις ιδεοληπτικές σας εμμονές με σκληρές συντηρητικές πολιτικές, με πρώτο θύμα τους εργαζομένους με το δόγμα μισή δουλειά -μίσος μισθός. Οι δήθεν μεταρρυθμίσεις σας κρύβουν ουσιαστικά εξυπηρετήσεις για τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών. Κρύβουν την πρόθεση σας για παράδοση του ασφαλιστικού συστήματος και του ΕΣΥ στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Όσο για τις «άμεσες δράσεις» ευτυχώς έστω και πολύ καθυστερημένα υιοθετήσατε προτάσεις από το Ενδιάμεσο Πρόγραμμά μας. Γιατί άρχισαν να σας φοβίζουν τα ερείπια που αφήσατε να δημιουργηθούν. Όπως σας είπε η Φώφη Γεννηματά στη Βουλή.

Το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ αναφέρει:

Οι περιβόητες εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη δεν ήταν τίποτε άλλο παρά η ανακύκλωση μέτρων που – αποδεδειγμένα πλέον – δεν επαρκούν στο ελάχιστο για να αντιμετωπιστούν οι τραγικές συνέπειες της πανδημίας και της νέας καπιταλιστικής κρίσης. Κάποια νέα, περιορισμένου χαρακτήρα, μέτρα που ανακοινώθηκαν όχι μόνο δεν αλλάζουν αυτήν τη σκληρή πραγματικότητα, αφού η μερίδα του λέοντος πάει στις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά επί της ουσίας αποτελούν το τυράκι για τη φάκα που ο Πρωθυπουργός άφησε για το τέλος και ονομάζεται “σχέδιο Πισσαρίδη”.

To ΜέΡΑ25 σε σχόλιο του αναφέρει:

Τρόικα και Πρωθυπουργός απόψε απέδειξαν πως δεν έχουν κανένα πρόβλημα με θηριώδεις εξοπλιστικές δαπάνες την ώρα που, εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κατάρρευσης, ανακοινώνουν μηδενικές επενδύσεις στην υγεία, στην παιδεία και στη βιώσιμη ανάκαμψη, ασημαντότατα μέτρα μακροοικονομικής ενίσχυσης της οικονομίας, και κανένα πλάνο για τερματισμό της χρεοκοπίας κράτους και ιδιωτών.

Κινητοποιήσεις από συνδικάτα στην Θεσσαλονίκη

«Πληρώσαμε πολλά - Δεν θα πληρώσουμε ξανά» το μήνυμα εργαζομένων, ανέργων, αυτοαπασχολουμένων, αγροτών, γυναικών και νέων από τη διαδήλωση στη ΔΕΘ, στη συγκέντρωση που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ στην πλατεία ΧΑΝΘ και την πορεία στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Με συνθήματα όπως «Δεν υπολογίζουν ανθρώπινες ζωές - Αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές», «Τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις - Κάντε τώρα μαζικές προσλήψεις», «Εργάτη ο δρόμος για να έχεις κατακτήσεις, κυβέρνηση και νόμους να αμφισβητήσεις» και «Την οργάνωση μας και τα Σωματεία δεν τα παραδίδουμε στην εργοδοσία» τόνισαν την ανάγκη οι εργαζόμενοι να οργανώσουν μαζικά, διεκδικητικά και ταξικά την πάλη τους για αγώνα ανατροπής και προοπτικής. Να ενισχύσουν αποφασιστικά τα συνδικάτα και τη συλλογική οργανωμένη πάλη, ενάντια στην εντεινόμενη αντεργατική επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου, για να μην πληρώσει ξανά ο λαός τη νέα οικονομική κρίση.

Συγκέντρωση συνδικάτων (που οργάνωσε η ΑΔΕΔΥ) έγινε επίσης στο άγαλμα του Βενιζέλου καθώς και πορεία που ακολούθησε μέχρι τη ΔΕΘ.

Κυριάρχησαν συνθήματα εναντίον την κυβερνητικής πολιτικής αλλά και εναντίον της αντιπροσφυγικής και αντιμεταναστευτικής στάσης της κυβέρνησης, με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στη Μόρια. Οι Θεσσαλονικείς διαδήλωσαν για το δικαίωμα όλων στην υγεία, τη παιδεία, την εργασία και τα κοινωνικά αγαθά, για δημοκρατικά δικαιώματα και διατράνωσαν τη θέλησή τους για ενίσχυση των συλλογικών αγώνων ώστε να ανατραπεί η αντιλαϊκή νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική.

Παράλληλα, στην Καμάρα συγκεντρώθηκαν μέλη του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού και αναρχικού χώρου, οι οποίοι μαζί με το δεύτερο μπλοκ της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, εκπαιδευτικών συλλόγων και άλλων οργανώσεων ξεκίνησαν πορεία προς το Βελλίδειο, καταλήγοντας και πάλι στην Καμάρα.