Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τα πανεθνικά μέτρα για τον κορονοϊό που θα ισχύουν από το πρωί του Σαββάτου. Όπως τόνισε «από το πρωί του Σαββάτου στις 6 αποφασίσαμε να ξαναμπούμε σε οριζόντιο καθεστώς αναστολής δραστηριοτήτων για 3 εβδομάδες που θα μοιάζει αλλά δεν θα είναι τελείως ίδιο, με το προηγούμενο, ανέφερε ο πρωθυπουργός ανακοινώνοντας ότι τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά μένουν ανοικτά και κλειστά τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

Επανέρχονται τα SMS στο 13033

Μόνο μέσω SMS στο 13033 θα γίνονται από το πρωί του Σαββάτου, 7 Νοεμβρίου 2020 και για διάστημα τριών εβδομάδων (έως 30 Νοεμβρίου) οι μετακινήσεις σε όλη την Ελλάδα. Οι εργαζόμενοι θα προμηθευτούν γραπτή βεβαίωση από τον εργοδότη τους, ενώ από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί οι μετακινήσεις θα επιτρέπονται μόνο για λόγους εργασίας ή υγείας.

Το μήνυμα στο 13033 θα είναι δωρεάν και σε αυτό θα αναγράφεται: X κενό Όνομα κενό Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας, όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

 1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται έπειτα από σχετική επικοινωνία.
 2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
 3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. 4.Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
 4. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση), υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
 5. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Στη συνέχεια, ο αποστολέας θα λαμβάνει απάντηση: «Μετακίνηση κενό X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας» και κατόπιν θα μπορεί να μεταβεί στον προορισμό του.

Για τη μετακίνηση στο σχολείο, οι γονείς που συνοδεύουν τα παιδιά θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει την ειδική βεβαίωση κατ’ εξαίρεσιν μετακίνησης που θα κατεβάσουν από το https://forma.gov.gr/ και είτε να έχουν το χαρτί μαζί τους εκτυπωμένο είτε στο κινητό τους, σε μορφή pdf.

Περισσότερα στο https://forma.gov.gr/

Οικονομικά μέτρα ενίσχυσης

Δέσμη τριών μέτρων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των έκτακτων ανακοινώσεών του για lockdown.

Τα μέτρα αυτά είναι:

 • Όσοι εργαζόμενοι θα είναι σε καθεστώς αναστολής εργασίας το Νοέμβριο θα λάβουν ενίσχυση αρχές Δεκεμβρίου 800 αντί 534 ευρώ, πέραν του δώρου Χριστουγέννων.
 • Επίσης, επεκτείνονται κατά δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληγαν Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο.
 • Θα υπάρξει εφάπαξ ενίσχυση 400 ευρώ στους μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους (περίπου 130.000)».

Με ένα κατάλογο 10 μέτρων εξειδικεύεται το πακέτο στήριξης της κυβέρνησης ο συνολικός προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται στα 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Το πακέτο ανακοίνωσε ο υπ. Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και περιλαμβάνει μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους, για τις επιχειρήσεις αλλά και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι υφίστανται απώλεια εισοδήματος εξαιτίας του υποχρεωτικού κουρέματος των ενοικίων σε ποσοστό 40%. Για πρώτη φορά, οι ιδιοκτήτες θα λάβουν απευθείας οικονομική ενίσχυση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς αντί για επιστροφή φόρου.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι τα εξής:

 1. Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται με βάση τη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, μπορούν να μπουν σε καθεστώς αναστολής. Θα πάρουν αποζημίωση ειδικού σκοπού αναλογικά για το διάστημα που μπαίνουν σε καθεστώς αναστολής. Το κόστος υπολογίζεται στα 675 εκατ. ευρώ. Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων μέχρι και χθες που μπαίνουν σε αναστολή κατά τον μήνα Νοέμβριο, θα λάβουν αντί για 534 ευρώ, 800 ευρώ υπολογιζόμενο αναλογικά για τις ημέρες που βρίσκονται σε αναστολή. Επιπλέον θα καλυφθεί το δώρο Χριστουγέννων. Το πρόσθετο αυτό μέτρο αποτιμάται σε 215 εκατ. ευρώ.

 2. Παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ μέχρι τον Απρίλιο του 2021. Η οφειλή για όσους κάνουν χρήση του δικαιώματος αναστολής, θα πληρωθεί σε 12 δόσεις άτοκα ή σε 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Το κόστος του συγκεκριμένου μέτρου εκτιμάται από το οικονομικό επιτελείο σε 230 εκατ. ευρώ.

 3. Για τις επιχειρήσεις η λειτουργία των οποίων αναστέλλεται -στην οποία περιλαμβάνεται πλέον και το λιανεμπόριο- δίνεται η δυνατότητα να ανασταλούν οι δόσεις των ρυθμίσεων. Όποιες δόσεις μείνουν απλήρωτες, θα πρέπει να αποπληρώνονται στο τέλος της ρύθμισης. Το κόστος του συγκεκριμένου μέτρου υπολογίζεται στα 66 εκατ. ευρώ.

 4. Για τους εργαζόμενους που μπαίνουν σε καθεστώς αναστολής ανά την επικράτεια, δίνεται η δυνατότητα αναστολής των φορολογικών υποχρεώσεων κατά τον μήνα Νοέμβριο. Επίσης οι δόσεις θα μεταφερθούν στο τέλος της ρύθμισης. Το κόστος αυτής της παρέμβασης θα ανέλθει στα 27 εκατ. ευρώ

 5. Σε συνεννόηση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, θα δοθεί η δυνατότητα αναστολής των δανειακών υποχρεώσεων.

 6. Επεκτείνονται τα επιδόματα ανεργίας κατά δύο μήνες με κόστος 308 εκατ. ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό.

 7. Προβλέπεται εφάπαξ ενίσχυση σε μακροχρόνια ανέργους. Οι δικαιούχοι είναι 130.000 άτομα και το κόστος θα είναι 80 εκατ. ευρώ.

 8. Όλες οι πληττόμενες επιχειρήσεις θα δικαιούνται μείωση ενοικίου 40%. Το ίδιο θα ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων και για την φοιτητική κατοικία. Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν τα ακίνητα, το ½ της ζημιάς δεν θα είναι επιστροφή φόρου αλλά άμεση οικονομική ενίσχυση. Προβλέπεται κόστος 30 εκατ. ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό

 9. Διευρύνεται η λίστα συμμετοχής στην 4η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Δεν θα παίζει ρόλο ο τζίρος. Η ελάχιστη επιδότηση θα ανέρχεται στα 2000 ευρώ. Το 50% της επιδότησης δεν θα επιστρέφεται. Το κόστος θα είναι ένα δισ. ευρώ για την επιστρέπτεα προκαταβολή 4 και 700 εκατ. ευρώ για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5

 10. Ανακοινώνεται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα νέο σχέδιο για την παράταση πληρωμής των επιταγών.

Για την άθληση

«Θα είμαστε πιο ανεκτικοί σε άθληση σε εξωτερικούς χώρους» είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι οι πολίτες πρέπει να βγαίνουν με κάποιο τρόπο, να τρέχουν, να περπατάνε, να κάνουν ποδήλατο, τηρώντας τους βασικούς κανόνες. «Στην άθληση σε εξωτερικούς χώρους, όχι βέβαια την ομαδική άθληση, θα είμαστε πιο ανεκτικοί αυτή τη φορά σε σχέση με τον Μάρτιο και τον Απρίλιο» ανέφερε ο πρωθυπουργός.