Ο σύλλογος γυναικών Πτολεμαΐδας καλεί τις νέες μητέρες, τις φοιτήτριες, τις συνταξιούχες να ενώσουμε τις φωνές μας με τα εργατικά σωματεία που έχουν προκηρύξει απεργία στις 26 του Νοέμβρη, βάζοντας στην πρώτη γραμμή τις διεκδικήσεις μας για την προστασία της υγείας, της ζωής, των δικαιωμάτων.

Η απεργία είναι συνέχεια μιας σειράς αγωνιστικών πρωτοβουλιών που πάρθηκαν το προηγούμενο διάστημα, όπως η μέρα δράσης για την υγεία, η κινητοποίηση για να μην μείνει κανένα σπίτι χωρίς τηλεθέρμανση κ.λπ. Εφόδιο μας το κουράγιο που πήραμε από την αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε και στην πόλη μας στις 17 του Νοέμβρη.

Το αντεργατικό νομοσχέδιο έκτρωμα της κυβέρνησης μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω, αφού ανατρέπονται κατακτήσεις και καταργείται δια νόμου το 8ωρο και νομιμοποιείτε η10ωρη εργασία, οι απλήρωτες υπερωρίες, γενικεύεται η δουλεία τις Κυριακές επίσης θα ανακοινωθούν νέες μειώσεις στους μισθούς, ενώ ήδη έχει θεσμοθετηθεί μισθός των 200 ευρώ, στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας.

Κάθε μέρα που περνάει αναδεικνύονται με τον πιο τραγικό τρόπο οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας. Τα τεράστια κενά στο δημόσιο σύστημα υγείας, μετατροπή των νοσοκομείων σε νοσοκομεία μια νόσου, η αναστολή χειρουργείων πρέπει να σημάνουν συναγερμό.

Το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο, νοσοκομείο αναφοράς covid-19 στη Δυτ. Μακεδονία λειτουργεί με τεράστιες ελλείψεις σε μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό και ιατρικό προσωπικό. Το κλείσιμο κλινικών και η μετατροπή τους σε τμήματα covid-19 δεν έφερε καινούριες προσλήψεις.

Οι αποδυναμωμένες έως και ανύπαρκτες δομές στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μας υποχρεώνουν να καταφεύγουμε στα ιδιωτικά κέντρα υγείας και σε ιδιώτες γιατρούς, να χρυσοπληρώνουμε την πρόληψη , την διάγνωση, την θεραπεία και τα φάρμακα. Έτσι ξεφυτρώνουν τα διαγνωστικά κέντρα που κάνουν χρυσές δουλειές. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα σταματάνε έξω από τους χώρους δουλειάς που η εργοδοσία έχει μετατρέψει σε χώρους υποχρηματοδότησης, χωρίς μέτρα, με εκβιασμούς και εντατικοποίηση.

Όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης στην υγεία, στην οποία έβαλαν το «χεράκι τους» όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και η σημερινή. Δυστυχώς το έγκλημα της αυτοχρηματοδότησης θα συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο, μιας και σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021, προβλέπονται μειωμένες οι δαπάνες για την υγεία και τα 572 εκατομμύρια. Μπορεί η κυβέρνηση να μην αυξάνει τις δαπάνες για την υγεία χαρίζει όμως εκατομμύρια στους κλινικάρχες.

Στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης, παρόλο που τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν ένα και πλέον μήνα δεν υπάρχει μείωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και μάλιστα εντοπίζονται και σε χώρους δουλειάς π.χ. ΑΗΣ Καρδιάς.

Η άρνηση της κυβέρνησης να πάρει μέτρα μείωσης του αριθμού των μαθητών ανά τάξη επικαλούμενη το «κόστος» , έχει σαν αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί να βιώνουν το μαρτύριο της τηλεκπαίδευσης και τις συνέπειες στη μορφωτική υποβάθμιση.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις συνέπειες της απολιγνιτοποίησης στη περιοχή μας, με δεκάδες απολύσεις στη ΔΕΗ, με την τηλεθέρμανση να βρίσκεται στον αέρα, η αναστολή εργασίας σε εργαζόμενους, διαμορφώνουν μία κόλαση στην περιοχή μας.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που αντιμετωπίζει τις ανάγκες τις δικές μας και των παιδιών μας ως "κόστος" για το κράτος και ως "όφελος" για τους επιχειρηματικούς κολοσσούς. Πρόκειται για την πολιτική όλων των κυβερνήσεων που προωθούν τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βλάπτουν σοβαρά την υγεία μας, που αποτελεί εμπόρευμα αντί για κοινωνικό αγαθό.
Δε θα τους αφήσουμε να αξιοποιήσουν την πανδημία για να προωθήσουν νέες βάρβαρες ανατροπές που τις ονομάζουν "εκσυγχρονισμούς".

Δε συναινούμε στην επέκταση των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων και της τηλεργασίας που μας την πλασάρουν με το περιτύλιγμα της "ισορροπίας οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής".
Στην πραγματικότητα οι επιχειρηματικοί όμιλοι μας θέλουν σκλάβες και σκλάβους στον 21ο αιώνα. Δηλαδή να δουλεύουμε όσο θέλουν, όπως θέλουν, όταν θέλουν και να μας αμείβουν όσο και όταν επιθυμούν.

Δεν ανεχόμαστε κανένα μέτρο, όπως αυτά που ετοιμάζουν που θα θέσει σε διωγμό το απεργιακό δικαίωμα και τη συλλογική μας δράση μέσα στα εργατικά σωματεία. Κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι επιδιώκουν να μας απομονώσουν από τους συναδέλφους μας, να υπονομεύσουν με κάθε τρόπο κάθε συλλογική - συνδικαλιστική δράση, κάθε ζωντανή συζήτηση και επαφή, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τις σημερινές δύσκολες συνθήκες. Θέλουν να νοιώθουμε μόνες, απομονωμένες και ανήμπορες, είτε πίσω από έναν υπολογιστή, είτε απελπισμένες με την απληρωσιά και την ανεργία, αλλά πάντα κλεισμένες στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού μας. Θέλουν να είναι το στόμα μας "κλειστό" από το φόβο και τον τρόμο. Δεν θα το επιτρέψουμε !

Η κρατική και εργοδοτική βία και η καταστολή δεν μπορεί να σταματήσει το ποτάμι των διεκδικητικών μας αγώνων όσο υπάρχει η εκμετάλλευση και η καταπίεση. Δυναμώνουμε την αγωνιστική διεκδίκηση για μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων μας.

Απαιτούμε:

  • Ενίσχυση των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (ιατρών όλων των ειδικοτήτων, νοσηλευτών και βοηθητικού προσωπικού), προκειμένου να εξασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία τους, με επαρκή υλικοτεχνική υποδομή.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων για να στελεχωθούν πλήρως δημόσια νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΕΚΑΒ, μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων, όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας σε όλες τις δημόσιες δομές Υγείας.
  • Επίταξη των μονάδων Υγείας του ιδιωτικού τομέα χωρίς αποζημίωση των επιχειρηματιών και να ενταχθούν στην ευθύνη του κράτους για να ενισχυθεί με τις απαραίτητες νέες κλίνες ΜΕΘ, για να ενισχυθεί ο αριθμός των απλών κλινών νοσηλείας ασθενών, των διαγνωστικών εργαστηρίων, και της πραγματοποίησης μοριακού ελέγχου και γρήγορων τεστ για τον κορονοϊό δωρεάν για όλους και όλες.
  • Να αυξηθούν τώρα τα δρομολόγια στα ΜΜΜ. Να γίνουν άμεσα προσλήψεις προσωπικού.
  • Μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Σταθερό ωράριο και μείωση του εργάσιμου χρόνου, χωρίς μειώσεις μισθών. Κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής εργασίας. Προστασία της Υγείας και της Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση για όλες και όλους.
  • Ουσιαστική προστασία των ανέργων. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Επίδομα για τη φροντίδα των ανήλικων τέκνων στις αυτοαπασχολούμενες και τις αγρότισσες που είναι μητέρες παιδιών έως 14 ετών.
  • Κανένας πλειστηριασμός κύριας κατοικίας λαϊκής οικογένειας και κατάσχεση εισοδήματος μετά και την ψήφιση του νέου πτωχευτικού νόμου. Να σταματήσουν αμέσως οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, των εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών
  • Κατάργηση του νόμου απαγόρευσης των διαδηλώσεων, του νόμου περιορισμού του απεργιακού δικαιώματος. Καμία δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης».

Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική είσοδο του νοσοκομείου

ΠΕΜΠΤΗ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, 10:30 π.μ.