Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί. Έναν τεράστιο εξωπλανήτη ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά 15.000 ετών γύρω από το δυαδικό σύστημα αστέρων του.

Ο εξωπλανήτης HD106906 b έχει 11 φορές τη μάζα του Δία. Βρίσκεται σε τροχιά γύρω από δύο άστρα, τα οποία είναι μόλις 15 εκατομμυρίων ετών σε ηλικία και περιστρέφονται το ένα γύρω από το άλλο κάθε 100 μέρες. Το όλο σύστημα απέχει από εμάς 336 έτη φωτός, μπορεί όμως να δώσει απαντήσεις για τον δικό μας, υποθετικό ακόμα Πλανήτη 9.

Για να εντοπίσουν την τροχιά του HD 1060906 b, οι αστρονόμοι χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν δεδομένα 14 ετών του Hubble Space Telescope, για να καταλάβουν πως ο πλανήτης αλλάζει αργά θέση σε απόσταση 737 αστρονομικών μονάδων από τα άστρα του. Φυσικά ο εντοπισμός της τροχιάς του δεν ήταν εύκολη, αφού ένας εξωπλανήτης με τροχιά 15.000 ετών δε μετακινείται πολύ μέσα σε 14 χρόνια, αλλά ήταν τελικά αρκετό.

Μία πιθανότητα είναι ο εξωπλανήτης να μη δημιουργήθηκε από τα δυαδικά άστρα, αλλά να είναι ένας μοναχικός πλανήτης ο οποίος διέσχιζε το διάστημα μέχρι που πέρασε κοντά από αυτά τα άστρα τα οποία τον συνέλαβαν στην τροχιά τους. Άλλο σενάριο είναι να δημιουργήθηκε από το δίσκο υλικών του δυαδικού άστρου και έπειτα οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις έδιωξαν τον πλανήτη σε αυτήν την τροχιά όπου και σταθεροποιήθηκε.

[..]