Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Αστρονομικής Έρευνας (ESO) ανακάλυψε μια συστάδα γαλαξιών που την περιβάλλει μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα, η οποία χρονολογείται από την αρχή του Σύμπαντος.

Έξι γαλαξίες παγιδεύτηκαν σε μια γιγαντιαία μαύρη τρύπα ενός δισεκατομμυρίου ηλιακών μαζών. Σύμφωνα με ειδικούς, αυτό έλαβε χώρα όταν το σύμπαν δεν ήταν ούτε 1 δισεκατομμύριο ετών, ή είχε το 10% της τρέχουσας εποχής του (13,8 δισεκατομμύρια χρόνια).

Αυτές οι πρώτες μαύρες τρύπες που γεννήθηκαν από την κατάρρευση των πρώτων αστεριών, είναι ένα από τα πιο δύσκολα αστρονομικά ερωτήματα», δηλώνει ο συγγραφέας Marco Mignoli, του Ινστιτούτου Αστροφυσικής της Μπολόνια στην Ιταλία και κύριος συγγραφέας της μελέτης. «Μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι ήταν μικρές και ότι μεγάλωναν με την πάροδο του χρόνου. Αλλά το γεγονός ότι τις συναντάμε τόσο νωρίς στην ιστορία του σύμπαντος δείχνει ότι εξελίχθηκαν πολύ πιο γρήγορα», εξηγεί η αστροφυσικός Françoise Combes, από το εργαστήριο LERMA του Παρατηρητηρίου Paris-PSL.

Πώς είναι δυνατή αυτή η ταχεία ανάπτυξη; Η μελέτη δείχνει ότι ο τεράστιος ιστός νημάτων και οι γαλαξίες που συσσωρεύονται μέσα σε αυτόν, περιέχει αρκετό αέριο, δηλαδή το καύσιμο που χρειάζεται η μαύρη τρύπα, η οποία καθώς το «καταβροχθίζει» από τα νημάτια του κύριου γαλαξία στην καρδιά του οποίου βρίσκεται, και μεταμορφώνεται σε κοσμικό γίγαντα σε επιτάχυνση.

[..]