Πολλά χωριά στην Ελλάδα είναι ξακουστά για τις ιδιαιτερότητες τους. Αυτό το κάτι διαφορετικό που αποτυπώνεται στο φωτογραφικό φακό και διοχετεύεται σε μορφή καρτ ποστάλ, είτε στο προσωπικό άλμπουμ αναμνήσεων για τους πιο… ψαγμένους.

Αν θέλαμε όμως να φτιάξουμε μια λίστα με τα πιο ιδιαίτερα χωριά στην Ελλάδα, θα ήταν ατελής αν δεν συμπεριλαμβάναμε σε αυτά και ένα τέτοιο που η ιδιομορφία του δεν είναι ορατή. Κυριολεκτικά, γιατί ποτέ το γυμνό μάτι δεν θα αντιληφθεί ότι το υπέδαφος σε αυτό το χωριό μετακινείται προς τα… κάτω περίπου 1,5 εκατοστό την ημέρα.

Αυτό συμβαίνει τις καλές… ημέρες. Διότι υπήρξε και μια μικρή περίοδος που η πτώση αυτή κυμαίνονταν από 3 έως 7 εκατοστά ημερησίως (!), προξενώντας τελικά τη μεγάλη κατολίσθηση της 10ης Ιουνίου του 2017, που κατέστησε τελικά το χωριό των 300 τότε κατοίκων μην κατοικήσιμο.

Οι Ανάργυροι βρίσκονται σε υψόμετρο 610 μέτρων, σε απόσταση 18 χλμ. από το Αμύνταιο και 15 χλμ. από την Πτολεμαΐδα. Στα ανατολικά του χωριού, σε απόσταση περίπου 7 χλμ. είναι ο Ατμοηλεκτρικός Σταθμός Αμυνταίου και ανάμεσά τους μεγάλο λιγνιτικό ορυχείο της ΔΕΗ.

Η εξορυκτική δραστηριότητα στο ορυχείο ήταν και ο λόγος της κατολίσθησης – μαμούθ του ’17, που σε λίγα λεπτά άλλαξε τον χάρτη της περιοχής, βύθισε μέρος του οικισμού και κατέστρεψε σπίτια, δρόμους και υποδομές. Σύμφωνα με κατοίκους των Ανάργυρων, εκείνη την ημέρα, στις 11 το πρωί, ακούστηκαν δυνατοί κρότοι και η γη άρχισε να τρέμει. Οι κολόνες της ΔΕΗ στο ορυχείο πλάγιασαν και τα σύρματα κόπηκαν. Σε αρκετά σπίτια οι τοίχοι άνοιξαν, ενώ οι δρόμοι του χωριού άρχισαν να «σκάνε» και η άσφαλτος να ραγίζει και ακολούθως να κόβεται!

Σε ελάχιστα δευτερόλεπτα μετατοπίστηκαν προς την καρδιά του ορυχείου 80 εκατομμυρία τόνοι χώματος και σκεπάστηκαν άλλοι 28 εκατ. τόνοι λιγνίτη, παρασύροντας τα πάντα στην επιφάνεια. Μηχανήματα της ΔΕΗ που έφταναν στο ύψος μιας τετραώροφης οικοδομής σκεπάστηκαν κάτω από τον τεράστιο όγκο της κατολίσθησης, ταινιόδρομοι χιλιομέτρων σχίστηκαν και κρέμονταν στις μεταλλικές βάσεις τους, αγροτικές καλλιέργειες κόπηκαν στη μέση.

[..]