Ανακοίνωση από το Συντονιστικό Εργατικών Σωματείων και Φορέων Δυτικής Μακεδονίας Ενάντια στην Απολιγνιτιποίηση

Τις προηγούμενες ημέρες, στον απόηχο της δημοσιοποίησης του Master Plan και της συζήτησης που ακολούθησε, ξεκίνησε και συνεχίζει η κινητοποίηση των ιδιοκτητών φορτηγών Δημόσιας Χρήσης (ΔΧ), περιοχής Ελλησπόντου καθώς και εργαζομένων σε αυτά.

Το Συντονιστικό εργατικών σωματείων και φορέων ενάντια στην απολιγνιτοποίηση, χαιρετίζει των αγώνα αυτό καθώς είναι αγώνας για τη ζωή αυτών των ανθρώπων, για να αποφύγουν τη “δαμόκλειο σπάθη” της ανεργίας. Είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων μιας και το ζοφερό μέλλον είναι κοινό για όλους τους εργαζόμενους της περιοχής.

Όσο κι αν προσπαθούν να λειάνουν τις συνέπειες που θα έχει η περιοχή από τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης και των κατευθύνσεων της ΕΕ που ακολουθεί πιστά το πολιτικό προσωπικό για χάρη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων ήδη αποκαλύπτεται το πόσο καταστροφικές θα είναι για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Σε μια σειρά κλάδους ήδη φαίνονται τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα και έπεται συνέχεια.

Δεν θα αποδεχτούμε η περιοχή να γίνει κρανίου τόπος. Δεν υπάρχει μέση λύση, υποταγή ή σύγκρουση με τον σχεδιασμό που κάνουν για την περιοχή μας. Η ελπίδα σήμερα βρίσκεται στους οργανωμένους αγώνες. Στο συντονισμό των εργατικών σωματείων, των συλλόγων, των φορέων γιαυτό και εκφράζουμε την πραγματική αλληλεγγύη μας στους επαγγελμάτιες – ιδιοκτήτες φορτηγών ΔΧ της περιοχής Ελλησπόντου και την στήριξή μας στον δίκαιο αγώνα τους.

Ανακοίνωση από το Εργατικό Κέντρο Νομού Κοζάνης

Με το βλέμμα στραμμένο σε όλους τους τομείς οι οποίοι την τρέχουσα περίοδο αντιμετωπίζουν προβλήματα, είτε χρόνια είτε έκτατα, το ΕΚΝΚ προσπαθεί να έρθει κοντά στους εργαζόμενους και στα θέματα που χρήζουν επίλυσης. Τόσο μέσα από δια ζώσης επαφές όσο και μέσα από επικοινωνίες, τα στελέχη του ΕΚ προσπαθούν να καταγράψουν τα προβλήματα και να πιέσουν τους αρμοδίους προς την κατεύθυνση της επίλυσης.

Είναι λίαν χαρακτηριστικό το γεγονός ότι την τρέχουσα περίοδο καταγράφονται πολλά προβλήματα σε κλάδους που σχετίζονται με την συρρίκνωση της δραστηριότητας της ΔΕΗ στην περιοχή.

Μετά από την προσπάθεια αντιμετώπισης των ζητημάτων στο Ορυχείο Προσηλείου, το ΕΚΝΚ που είχε σήμερα συνάντηση με τους οδηγούς (που βρίσκονται σε κινητοποίησης) και συζήτησε μαζί τους για όσα τους απασχολούν, στέκεται στο πλευρό των ιδιοκτητών οδηγών φορτηγών Δ.Χ που υφίστανται ήδη τις συνέπειες της απολιγνιτοποίησης και βιώνουν μία κατάσταση που περιγράφεται με τα πιο μελανά χρώματα.

Στόχος δεν είναι άλλος από το να εξευρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις που θα απαλλάξουν τους οδηγούς από τα προβλήματα με τα οποία έχουν έρθει αντιμέτωποι και θα ομαλοποιήσουν την κατάσταση.

Οδηγοί χωρίς αντικείμενο εργασίας και εργαζόμενοι χωρίς πόστα, είναι μία κατάσταση η οποία δεν μπορεί να προμηνύει ακόμα χειρότερη εξέλιξη. Για την αποτροπή αυτής της εξέλιξης, το ΕΚΝΚ θα βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση και κινητοποίηση.

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους οδηγούς των φορτηγών Δ.Χ και υποσχόμαστε πως μαζί τους θα αναζητήσουμε διέξοδο από την δυσμενή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει.

Ανακοίνωση από την Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων του Εργατικού Κέντρου Νομού Κοζάνης

Η Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων του Εργατικού Κέντρου Ν. Κοζάνης, στηρίζει και βρίσκετε δίπλα στους επαγγελματίες ιδιοκτήτες φορτηγών Δημοσίας Χρήσης στο δίκαιο αίτημά τους .

Δυστυχώς η «ομαλή απολιγνιτοποίηση» άρχισε να φέρνει αποτελέσματα!!!

Σε αυτές τις πραγματικά δύσκολες καταστάσεις που θα βιώσει από εδώ και πέρα η Δυτική Μακεδονία, δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνουμε απαθείς.

Η Απολιγνιτοποίηση, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει την περιοχή σε οικονομικό μαρασμό και χιλιάδες θα είναι οι οικογένειες που θα έχουν τεράστιο οικονομικό πρόβλημα.

Αγαπητοί Συμπολίτες ,

Δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια για να είμαστε χωριστά.

Πρέπει όλοι μαζί να ενωθούμε και να αντισταθούμε σε αυτό το σχέδιο απολιγνιτοποίησης που ΔΥΣΤΥΧΩΣ θα φέρει τραγικά αποτελέσματα στην Δυτική Μακεδονία .

Καλούμε όλους τους φορείς της περιοχής και όλες τις κοινωνικές οργανώσεις, να σταθούν αλληλέγγυοι στον ΔΙΚΑΙΟ αγώνα των συναδέλφων, για να αποτρέψουμε όλοι μαζί τις ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ εξελίξεις στην περιοχή.

Ανακοίνωση από τον Σπάρτακο

Πολλές φορές το συνδικάτο, αναπτύσσοντας τη θέση του που εναντιώνεται στο πλάνο της βίαιης απολιγνιτοποίησης, έχει μιλήσει για το ντόμινο των αρνητικών συνεπειών που θα βιώσει η περιοχή όχι μόνο στη μετά λιγντίτη εποχή αλλά και στην τρέχουσα περίοδο όπου είναι εμφανέστατα τα σημάδια της «μετάβασης».

Κομμάτι αυτού του ντόμινο είναι και οι επαγγελματίες ιδιοκτήτες φορτηγών Δημοσίας Χρήσης (Δ.Χ) που βρίσκονται αυτή τη περίοδο σε κινητοποιήσεις σε μία προσπάθεια να βρεθούν λύσεις στα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί από τη συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ, οδηγώντας τον κλάδο σε μαρασμό και αδιέξοδο.

Ενώνοντας τη φωνή μας στη κραυγή της αγωνίας τους και ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για μία από κοινού δυναμική αγωνιστική διεκδίκηση, εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους επαγγελματίες και οδηγούς των φορτηγών Δ.Χ που δραστηριοποιούνται στα ορυχεία της ΔΕΗ δηλώνοντας ότι βρισκόμαστε στο πλευρό τους και θα στηρίξουμε την κάθε τους κινητοποίηση

Ανακοίνωση από την ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ στέκεται δίπλα στους επαγγελματίες ιδιοκτήτες φορτηγών Δημόσιας Χρήσης (Δ.Χ.) που αντιμετωπίζουν ήδη τις «ασφυκτικές συνθήκες» που δημιουργεί η βίαιη απολιγνιτοποίηση.

Στις κινητοποιήσεις τους εκφράζουμε την αλληλεγγύη και την υποστήριξη μας όπως ακριβώς θα κάνουμε για κάθε κλάδο που «σημαδεύεται» από το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Οι επαγγελματίες και εργαζόμενοι που βρίσκονται σήμερα στο δρόμο του αγώνα, σε Δυτική Μακεδονία και Αρκαδία χρειάζονται τη στήριξη και την ενεργό εμπλοκή όλων των φορέων προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις σήμερα και όχι αύριο.

Δεν υπάρχουν περιθώρια και ο χρόνος που περνά κάνει πιο δύσκολη την επιβίωση των επαγγελματιών και των οικογενειών τους αλλά και την οικονομική επιβίωση χιλιάδων άλλων οικογενειών που ,όπως είναι εύκολα αντιληπτό, επηρεάζονται έμμεσα.

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ εκφράζοντας τους χιλιάδες εργαζομένους που εκπροσωπεί εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση στον αγώνα αυτό και δηλώνει πως θα ενισχύσει την προσπάθειά τους τόσο θεσμικά όσο και αγωνιστικά γιατί πιστεύει πως το εισόδημα που χάνεται από κάθε κλάδο είναι ένα βήμα που φέρνει πιο κοντά την ανεργία και τον οικονομικό μαρασμό στις λιγνιτικές περιοχές.

Ακόμα, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ καλεί τα Σωματεία-Μέλη της να συμπαρασταθούν στον αγώνα που δίνουν οι επαγγελματίες και οι οδηγοί των φορτηγών Δ.Χ. (που εργάζονται στα ορυχεία της ΔΕΗ) ώστε μαζί και με τους άλλους φορείς και τις κοινωνικές οργανώσεις να δυναμώσουν το μήνυμα και την κραυγή αγωνίας και να αποτρέψουν τις αρνητικές εξελίξεις για τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας.