Επιστήμονες ολοκλήρωσαν την ευρύτερη αναζήτηση μέχρι σήμερα για εξωγήινους πολιτισμούς σε περίπου 10,3 εκατομμύρια αστέρια, η οποία όμως αποδείχθηκε άκαρπη.

Αναζητώντας αποδεικτικά στοιχεία για πιθανή ζωή πέρα ​​από το ηλιακό μας σύστημα, οι ερευνητές αναζήτησαν «τεχνο-υπογραφές», όπως σήματα επικοινωνίας που μπορεί να προέρχονται από ευφυή εξωγήινα όντα. Χρησιμοποιώντας το αυστραλιανό ραδιοτηλεσκόπιο χαμηλής συχνότητας Murchison Widefield Array (MWA), οι επιστήμονες αναζήτησαν εκπομπές ραδιοσυχνοτήτων χαμηλής συχνότητας από αστέρια στο νότιο αστερισμό των Ιστίων, ή αστερισμό του Vela.

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν αυτήν την εβδομάδα στις Εκδόσεις της Αστρονομικής Εταιρείας της Αυστραλίας. «Δεν είναι παράξενο που δεν βρήκαμε τίποτε. Υπάρχουν ακόμη τόσες πολλές άγνωστες μεταβλητές. Η αναζήτηση ζωής έξω από το ηλιακό σύστημα μας συνιστά μεγάλη πρόκληση. Δεν ξέρουμε πότε, πώς ή τι είδους σήμα μπορεί να λάβουμε και θα αποτελεί ένδειξη ότι δεν είμαστε μόνοι μας στο γαλαξία μας», δήλωσε η αστροφυσικός Τσενόα Τρεμπλέι του τμήματος αστρονομίας και διαστημικής επιστήμης του σημαντικότερου ερευνητικού οργανισμού της Αυστραλίας CSIRO.

Σύμφωνα με την εκτίμηση ότι στο γαλαξία μας υπάρχουν περίπου 100 δισεκατομμύρια άστρα, με τα περισσότερα από αυτά να έχουν εξωπλανήτες γύρω τους, υπάρχουν ασφαλώς ακόμη πολλά περιθώρια για έρευνα.

[..]