Μια νέα τρισδιάστατη ανακατασκευή προσώπου αποκάλυψε ότι «πορτραίτο μούμιας» που δημιουργήθηκε από επιστήμονες απεικόνιζε επακριβώς νεκρό αγόρι, με τη μόνη διαφορά να εντοπίζεται στην αποτύπωση της ηλικίας του.

Αμέσως μετά την αλλαγή της πρώτης χιλιετίας μ.Χ, ένα μικρό αγόρι που ζούσε στην Αίγυπτο εμφάνισε μια θανατηφόρα ασθένεια – πιθανότατα πνευμονία – και πέθανε. Το μικροσκοπικό σώμα του ετοιμάστηκε για μουμιοποίηση και ταφή. Μερικά από τα όργανα του αφαιρέθηκαν, τα λείψανα του τυλίχθηκαν σταυρωτά με λινά πανιά και ένα πορτρέτο του προσώπου του τοποθετήθηκε στο μπροστινό μέρος της μούμιας.

Αυτό το λεγόμενο «πορτρέτο της μούμιας» ήταν μέρος μιας δημοφιλούς αιγυπτιακής παράδοσης της ελληνορωμαϊκής εποχής, από τον πρώτο έως τον τρίτο αιώνα μ.Χ . Όμως πόσο ακριβή ήταν αυτά τα πορτραίτα; Για να το μάθουμε, μια ομάδα επιστημόνων στην Αυστρία και τη Γερμανία πέρασε από αξονικό τομογράφο το σώμα αυτού του μικρού αγοριού και δημιούργησε μια 3D ψηφιακή απεικόνιση του προσώπου του.

Τα αποτελέσματα δείχνουν πως το πορτραίτο ήταν εξαιρετικά ακριβές, με μόνη διαφορά το ότι ο καλλιτέχνης έκανε το νεαρό αγόρι να φαίνεται μεγαλύτερο από τριών, τεσσάρων χρονών που ήταν στην πραγματικότητα.

«Στο πορτραίτο υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά, τα οποία προσδίδουν χρόνια στην ηλικία του αγοριού. Αυτό μπορεί να είναι απόρροια ενός ευρύτερου καλλιτεχνικού μοτίβου έκφρασης εκείνης της εποχής» δήλωσε ο επικεφαλής μελετητής και διευθυντής του Ινστιτούτου Παθολογίας της Ακαδημαϊκής Κλινικής Munich-Bogenhausen στη Γερμανία, Andreas Nerlich. Αυτό το μεμονωμένο πορτραίτο ωστόσο δεν αποτελεί απόδειξη ότι αυτή η πρακτική ήταν κοινός τόπος για όλους τους καλλιτέχνες της αρχαίας Αιγύπτου.

[..]