Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Είμαστε θεατές της αδράνειας των υπευθύνων, του συνεχιζόμενου lockdown, του θράσους και της παντελούς έλλειψης αυτοκριτικής και αποφυγής της επιστημονικής αξιολόγησης των μέτρων για την αντιμετώπιση του δευτέρου κύματος της πανδημίας και του τρόπου αντιμετώπισης του επερχόμενου τρίτου κύματος.

Παραμένει ο συγχρωτισμός του πληθυσμού στα εργοστάσια της περιοχής (ΑΗΣ, μονάδα V) και στα σχολεία χωρίς να παίρνονται ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των μαθητών όπως υποδεικνύουν τόσο η επιστημονική κοινότητα, όσο και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις. Αντί για την καθολική επιδημιολογική επιτήρηση με δωρεάν μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ, παίρνονται τυφλά οριζόντια μέτρα.

Οι δημόσιες δομές υγείας σχεδόν ένα χρόνο τώρα δεν έχουν θωρακιστεί ουσιαστικά, ώστε να καλυφθούν οι σοβαρές χρόνιες ελλείψεις προσωπικού-υποδομών. Οι ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με προσλήψεις επικουρικών που καλύπτουν προσωρινά μικρό μόνο μέρος των κενών οργανικών θέσεων.

Είναι τεράστιες και εγκληματικές οι ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία στην λογική του κόστους-οφέλους δεν προχωρά στην υλοποίηση των προτάσεων των υγειονομικών και όλο αυτό το διάστημα αρνείται πεισματικά να συναντηθεί με τις ομοσπονδίες τους (ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ).

Το νοσοκομείο μας παραμένει «μιας νόσου» χωρίς να πραγματοποιούνται εξωτερικά ιατρεία, χειρουργεία, στερώντας ουσιαστικά την ευρύτερη περιοχή της Εορδαίας αλλά και ασθενείς από ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία από τις απαιτούμενες παροχές υγείας που στρέφονται στους ιδιώτες και πληρώνουν ακριβά για αυτό το πολύτιμο αγαθό. Συνεχίζεται η δυσλειτουργία διαφόρων τμημάτων, (ορθοπεδικής, χειρουργικής) λόγω της δέσμευσης κλινών τους για τη νοσηλεία περιστατικών COVID.

Η πρόσφατη επιστολή των ιατρών της ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ανέδειξε μια σειρά σοβαρά ζητήματα. Είναι γεγονός ότι στελεχώνεται από δυο μόνιμους παθολόγους και μια επικουρικό. Δυο μεταφερόμενους παθολόγους από την Κοζάνη και τα Γρεβενά. Τρεις ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων οι οποίοι κάνουν εφημερίες στην παθολογική είτε γιατί είναι κλειστά τα τμήματα τους είτε γιατί δυσλειτουργούν και τέσσερις ειδικευόμενους. Ουσιαστικά επιβεβαιώνουν τα όσα αναφέρουν οι γιατροί στην επιστολή τους ότι «μόλις τέσσερις γιατροί (2 μόνιμοι παθολόγοι, ένας επικουρικός, κι ένας πνευμονολόγος ) και τέσσερις ειδικευόμενοι, αντιστοιχούν σε 96 κλίνες (72 κλίνες Covid-19 και 24 non Covid-19)».

Οι προσλήψεις επικουρικών που έγιναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποτελούν μπαλώματα σε ένα σύστημα υγείας που νοσεί εδώ και χρόνια. Νοσοκομεία και κέντρα υγείας χρειάζονται χιλιάδες προσωπικό όλων των ειδικοτήτων για να λειτουργήσουν εύρυθμα. Εκατοντάδες υγειονομικοί έχουν ασθενήσει, ενώ το φαινόμενο του burn out (επαγγελματική εξουθένωση) αποκτά ανησυχητικές διαστάσεις. 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
  • Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.
  • Άμεση απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού και μεταφορά.
  • Χαρακτηρισμό τους θανάτους συναδέλφων από κορονοϊό ως εργατικό ατύχημα.Ισχυρή Δημόσια Υγεία με επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση.

Καλούμε τους συναδέλφους υγειονομικούς μαζικά στην στάση εργασίας την Τρίτη 16 Φλεβάρη από τις 9πμ έως τις 15:00μμ

Να δώσουμε μια δυναμική απάντηση στην απατηλή εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση για τις δομές δημόσιας υγείας. Να αγωνιστούμε όλοι μαζί για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας, που να παρέχει καθολικά υπηρεσίες στο επίπεδο των εξελίξεων της επιστήμης με κριτήριο την πλήρη κάλυψη των αναγκών.